Deze koolhydraatarme chocolade muffins zijn een nieuwe favoriet in huize Con-serveert. Ze zijn makkelijk te maken, heerlijk sappig en worden op een natuurlijke manier gezoet.
Chocolade muffins kunnen altijd
Ik vind muffins eigenlijk altijd makkelijk te maken. Als je mijn blog al langer bezoekt, dan weet je dat ik niet zo’n bak-koningin ben. Ik bak wel graag hoor, maar het liefst eenvoudig. Muffins zijn daar dus ideaal voor, en je kunt ook nog eens naar hartelust variëren.
Ik heb al eens eerder chocolade muffins met lijnzaad gebakken. Voor het muffins recept van vandaag heb ik kokosmeel gebruikt, en dat maakt deze muffins notenvrij. Perfect als je een notenallergie hebt.
Natuurlijk zoetmiddel
Om de muffins te zoeten, heb ik eens geen erythritol of andere koolhydraatarme zoetstof gebruikt. Vaak wordt er banaan gebruikt in de gezonde(re) muffin recepten, maar ik heb gekozen voor appelmoes. Dat deed ik vooral omdat ik lang niet altijd banaan in huis heb. En het scheelt koolhydraten. Plus ik had nog een potje ongezoete appelmoes in de kast staan, met als enige ingrediënt appel.
Ik had nog nooit gebakken met appelmoes, maar dat ga ik wel vaker doen. Deze chocolade muffins hadden een perfecte consistentie, en waren niet al te zoet. Ik proefde in de verte wel een appelsmaak, maar dat vond ik juist lekker. Het is frisser zoet dan banaan.
Banaan vervangen
In bakrecepten met banaan kun je die vervangen door appelmoes. Helaas gaat dat niet èèn op èèn. Gebruik 100 gram appelmoes voor één banaan (die weegt zonder schil gemiddeld zo’n 150 gram). Let er wel op dat je deeg met appelmoes vochtiger wordt dan met banaan. Het kan zijn dat je extra bindmiddel (ideaal is tapiocameel) moet toevoegen om de juiste consistentie te krijgen.
En de koolhydraten? In een gemiddelde banaan zitten 35 koolhydraten, in 100 gram ongezoete appelmoes 12. Tel uit je winst…
Deze paleo chocolade muffins staan momenteel in de herhaling in huize Con. Bake, eat, repeat! Ik bak er uit zelfbescherming maar vier, want als ik er meer bak dan gaan ze op ook! Super lekker vind ik ze, niet al te zoet en een perfecte smeuïge consistentie. Gelukkig is dit recept eenvoudig te verdubbelen als je toch meer wilt bakken. Dus snel de keuken in!
Paleo chocolade muffins
Dit heb je nodig
- 25 gr kokosmeel
- 20 gr tapiocameel
- 15 gr cacaopoeder
- 5 gr wijnsteen bakpoeder
- snuf zout
- 2 eieren
- 30 gr kokosolie gesmolten
- 100 gr ongezoete appelmoes
- 1 el cacaonibs optioneel
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng kokosmeel, tapiocameel, cacao, bakpoeder en een snuf zout in een aparte kom goed door elkaar.
- Kluts in een andere kom de eieren los. Voeg de gesmolten kokosolie en de appelmoes toe en meng goed door elkaar.
- Voeg het meelmengsel toe aan het ei-appelmoes mengsel en roer tot een glad deeg (ik doe dat gewoon met een vork).
- Schep het deeg in vier muffinvormpjes. Verdeel indien gewenst de cacaonibs erover. Bak de chocolade muffins in 20-25 minuten gaar.
Tips
- Liever met banaan bakken? Vervang de appelmoes door een overrijpe fijngeprakte banaan (wel meer koolhydraten).
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Leuk om weer van je te horen….. Super die appelmoes! Altijd maar weer die banaan. Ik houd er echt niet van! De zin ‘frisser dan banaan’, daar word ik helemaal blij van. Zo is het! Weg met die muffe banaan! Dankjewel Con. Er gaan weer heel veel weggetjes open….. Groet!
Ha ha, ja die banaan hè. Hoewel ik banaan best lekker vind, word ik ook wel eens moe van al die bananenbaksels. Alsof er niks anders bestaat! Deze muffins vind ik zo veel lekkerder door inderdaad de frisse smaak die de appelmoes eraan geeft. Dank je wel voor je reactie!
je kunt de apelmoes ook vervangen door een advocado en zit je lager in je cabs.
Goed idee!
O super, hoeveel heb je dan nodig?
De ratio is voor het vervangen van appelmoes door avocado in baksels is 1:1, dus ik zou voor 100 gram avocado gaan.
Zorg wel dat je avocado heel rijp is, en pureer het vruchtvlees eerst voordat je het verwerkt. De muffins zullen vanzelfsprekend niet zoet smaken: het is de appelmoes in mijn originele recept dat voor het zoetje zorgt. Ook zullen ze wat minder “sappig” worden. Succes met bakken!
Dank je wel! ik ga ze nu even proberen!
bah met avocado was het niet lekker. ik probeer ze nu met appelmoes
Daar was ik al bang voor, jammer. Hopelijk smaken ze met appelmoes wel goed!