Soms maak je iets lekkers dat niet echt mega fotogeniek is, zoals deze Cajun pecan pralines. Maar geloof me, ze zijn heerlijk! En het mooie is dat ze nauwelijks koolhydraten bevatten.
Wat is Cajun?
In het zuiden van Amerika, rond de plaats New Orleans, leeft een bevolkingsgroep genaamd de Cajuns. Deze term slaat op de oorsprong van deze groep, die ligt in Canada in een gebied dat ooit Acadië heette en Franstalig was. Dat Acadië is verbasterd naar Cajun. Niet alleen die mensen worden Cajun genoemd, ook hun muziek en hun keuken heet zo.
Cajun keuken
De Cajun keuken is vooral beroemd geworden door één specifiek gerecht: jambalaya. Er is in 1952 zelfs een lied over geschreven door Hank Williams, en dat nummer is ettelijke malen gecoverd, o.a. door Jo Stafford, John Fogerty en de Carpenters. Jambalaya is een rijst gerecht en bevat vlees (traditioneel Andouille worst en kip), schaaldieren en groente. De meest gebruikte groente in de Cajun keuken zijn groene paprika, ui en selderij. Jambalaya lijkt veel op de Spaanse paella maar wordt iets anders gekruid.
De Cajuns zijn natuurlijk ook maar mensen, zoete lekkernijen zijn ze dol op. De pecan praline is de meest bekende Cajun zoetigheid, die het midden houdt tussen koek en snoep. In het zuiden van Amerika, en met name in Georgia en New Mexico, is de pecan een inheemse boom. Niet gek dus dat er in de Cajun keuken veel met pecannoten gekookt wordt.
Waarom heet dit een praline?
De originele praline werd uitgevonden in Frankrijk in de 17e eeuw. De praline is vernoemd naar César duc de Choiseul, comte du Plessis-Praslin, een Franse diplomaat. Ze werden oorspronkelijk met amandelen en een caramel van suiker en room gemaakt.
In 1727 werd de praline in New Orleans geïntroduceerd door Franse kolonisten, maar omdat amandelen daar niet makkelijk te krijgen waren, werden ze al snel ingeruild voor pecannoten. Toen pralines steeds populairder werden, begonnen vrouwen ze te verkopen in de straten van New Orleans. Deze vrouwen werden bekend als de Pralinères, en de verkoop van de pecan pralines hielp ze in moeilijke tijden om niet in armoede te raken.
Cajun pecan pralines
Mijn versie van de Cajun pecan pralines is lekker laag in koolhydraten door het gebruik van erythritol in plaats van suiker. Ze passen daarom in een ketogeen eetpatroon. Verder heb ik de room voor de caramel vervangen door kokosroom, dat geeft nog een extra zoetje. Deze pecan pralines zijn geen schoonheden, maar wel een heerlijke traktatie voor bij de koffie of thee.
Keto Cajun pecan pralines
Dit heb je nodig
- 100 gr ongezouten pecannoten
- 20 gr roomboter
- 20 gr kokosroom
- 30 gr erythritol bronze
- 1/2 tl baksoda
- 1/4 tl gemalen vanille
- snufje zout
Zo maak je het
- Rooster de pecannoten in een droge koekenpan een paar minuten, totdat ze beginnen te geuren.
- Maak de caramel: smelt de boter in een klein pannetje, roer de natron en ery bronze erdoor en laat op een laag vuur al roerende 3 minuten de ery oplossen. Voeg dan kokosroom, vanille en een snuf zout toe en laat dit mengsel 5 minuten wederom goed roerend zachtjes pruttelen.
- Meng de geroosterde pecannoten door de caramel.
- Schep 6 bergjes van het pecanmengsel op een met bakpapier beklede plank, of gebruik (heel handig) muffinvormpjes waarvan je alleen een bodempje vult.
- Laat de pecan pralines minstens 1 uur in de koelkast opstijven.
Tips
- Deze pralines kun je natuurlijk ook met walnoten maken. Of macadamianoten. Of …
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Wil dit ook gaan maken, maar Natron is toch gewoon baking soda ?
Natron is een ander woord voor baksoda (ofwel natriumwaterstofcarbonaat). Het houdt de caramel wat luchtiger.
Hoi Con,
Lijkt me heerlijk die pralines, maar wat is Natron????
Natron is een ander woord voor baksoda. Het houdt de caramel wat luchtiger.