Moederdag vieren
Bij mij thuis wordt en werd niet iets speciaals met Moederdag gedaan. Mijn moeder zegt altijd “wees elke dag maar lief voor me”, en daar heeft ze een punt. Als iedereen toch elke dag lief voor elkaar was, moeder of niet, dan zou de wereld er een heel stuk mooier uitzien.
Omdat mijn moeder niet zomaar alles kan eten, werd er ook nooit iets speciaals qua eten gedaan. Natuurlijk heb ik als kind net als ieder kind op school prachtige tekeningen voor Moederdag gemaakt, maar aan de commerciële kant van deze dag deden we niet.
Moederdag bestaat al eeuwen: in het antieke Griekenland werden in het bijzonder de moedergodinnen al vereerd. In Amerika werd Mothers Day pas in de loop van de 19e eeuw geïntroduceerd, en is in het begin van de 20e eeuw naar Europa overgewaaid.
Moederdag is in veel landen meer dan een dag voor moeders. Het is vaak een dag om vrouwen in het algemeen te eren. Die dag valt ook op heel verschillende dagen. Noorwegen viert Moederdag bijvoorbeeld op de 2e zondag van februari, Polen viert het op 26 mei, en in het bisdom Antwerpen wordt Moederdag op 15 augustus gevierd (dat heeft te maken met de katholieke verering van moeder Maria).
Wat is een mug cake?
Moederdag is een prima excuus om weer eens een lekker zoet baksel op de blog te zetten. En natuurlijk zit daar chocolade in!
Omdat ik voor dit recept koos voor gemalen hazelnoten deed me de combinatie daarvan met chocola aan Nutella denken. Vandaar de naam Nutella mug cake. Uhm, mug cake? Ja, dat is niks anders dan een eenpersoons taartje uit een beker, die je supersnel in de magnetron kunt klaarmaken. Maar “bekertaart” is volgens mij een niet bestaand Nederlands woord, en dus wordt zo’n baksel in Nederland ook mug cake genoemd.
Zoet zonder suiker
Door de mug cake te zoeten met erytrhitol, blijft het aantal koolhydraten super laag. De koolhydraten die in ery zitten worden namelijk niet door je lijf opgenomen, en worden om die reden ook niet geteld. Kies je chocolade die met ery gezoet is, dan is je Nutella mug cake zelfs suikervrij. Maar je kunt ook gewoon een goede pure chocolade nemen. En zoals altijd: hoe puurder, hoe beter!
Smullen hoor, deze Nutella mug cake. En met slechts 2 koolhydraten kun je ook als je ketogeen eet, gerust een keer van dit lekkers genieten. Daarnaast is deze mug cake ook nog eens glutenvrij (zoals alle recepten op mijn blog) en lactosevrij.
Heb je nu geen magnetron, dan kun je de mug cake ook in de oven bakken. Dat duurt natuurlijk iets langer, en daardoor kan de mug cake iets droger uitvallen dan dat je ze in de magnetron klaarmaakt. Vergeet niet om een ovenbestendige beker te nemen!
Keto Nutella mug cake
Dit heb je nodig
- 1 ei
- 1 el kokosolie gesmolten
- 3 el gemalen hazelnoten
- 1 el cacaopoeder
- 1 el erythritol
- 1 tl wijnsteen bakpoeder
- snuf zout
- 10 gr chocolade minstens 85% (of koolhydraatarme chocoladechips)
Zo maak je het
- Neem een mok die in de magnetron kan, en kluts daarin het ei los. Roer dan de gesmolten kokosolie erdoor.
- Voeg hazelnootmeel, cacao, erythritol, bakpoeder en een snuf zout toe en roer het geheel goed door. Voeg dan de in kleine stukjes gebroken chocolade of chocoladechips toe, en roer nog een keer door.
- Bak je keto mug cake 90 seconden op de hoogste stand in je magnetron (mijn hoogste stand is 800 Watt). Pas op, de beker is heet als je ‘m uit de magnetron haalt!
- Een beetje laten afkoelen en smullen maar!
Tips
- Deze keto mug cake kun je ook in de oven maken: 25-30 minuten op 175 graden.
- Natuurlijk kun je ook amandelmeel nemen in plaats van hazelnootmeel.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: