Het is weer volop aspergeseizoen, en daarom hoog tijd voor een lekker recept voor asperges met tahinsaus. Of is het nou tahinisaus? Hoe dan ook, je geeft je asperges er een smakelijk Arabisch tintje mee.
Wat is tahin?
Tahin wordt ook wel tahini genoemd (of zelfs tachina). Tahin is een pasta van geroosterd sesamzaad. Niks meer, niks minder. Je zou het dus ook sesampasta kunnen noemen. Het wordt veel gebruikt in de Arabische keuken. Zelf gebruik ik het ook graag, kijk maar eens bij mijn andere recepten met tahini. Je kunt het zowel voor zoete als hartige gerechten gebruiken.
Tahin is onmisbaar in de welbekende hummus en in baba ganoush, een soort dip van aubergine. Het doet het goed in allerlei sauzen en dressings, maar is ook een vast ingrediënt in de zoete lekkernij genaamd halva. Van die halva heb ik ooit een koolhydraatarme versie gemaakt, dat recept vind je hier.
Tahin kopen of zelf maken?
Tahin koop je tegenwoordig in vrijwel alle grote supermarkten, maar ook in de Turkse winkel kun je ze vinden. Toch nergens te vinden? Je maakt ze makkelijk zelf als je een goede keukenmachine hebt. Rooster 250 gram sesamzaad in een droge koekenpan goudbruin, en maal ze dan in je keukenmachine tot pasta. Dit duurt, afhankelijk van de sterkte van je machine, ongeveer 15 minuten. Het kan nodig zijn een beetje extra olie toe te voegen, gebruik dan het liefst een goede olijfolie.
Voor dit recept maak je de asperges maak klaar zoals je gewend bent. Ik kook ze meestal gewoon, maar grillen is ook een goed idee.
Voor de saus hoef je alleen maar een aantal ingrediënten te mengen. Als je wilt kun je de saus nog iets verwarmen, maar koud eten kan ook. Voor een extra Arabische touch zorgt de za’atar, één van mijn meest geliefde kruidenmixen (die je overigens ook zelf kunt maken, recept hier).
Serveer naast je asperges met tahinsaus plakken gebakken halloumi kaas, of gekookte eieren om je maaltijd vegetarisch te houden. Eet smakelijk!
Asperges met tahinsaus
Dit heb je nodig
- 500 gr asperges
- 2 el olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 1 limoen
- 2 el tahin (sesampasta)
- snuf chilipoeder of meer als je van pittig houdt
- snufje zout
- 2 tl za’atar
- 20 gr pijnboompitten
- 1 takje verse basilicum
Zo maak je het
- Verhit een droge koekenpan en rooster de pijnboompitten goudbruin.
- Maak de asperges schoon en kook ze gaar.
- Pers ondertussen het teentje knoflook uit, en pers de limoen uit.
- Meng voor de tahinsaus olijfolie, knoflook, limoensap, tahin, chilipoeder en een snuf zout goed door elkaar. Is de tahinsaus te dik, leng ‘m dan aan met een beetje water tot de gewenste consistentie.
- Verdeel de asperges over twee borden, en schenk de tahinsaus erover. Strooi de pijnboompitjes erover, en knip de basilicumblaadjes in reepjes voordat je die er ook over verdeelt. Bestrooi de asperges met tahinsaus tenslotte met de za’atar.
Tips
- Ook heel lekker met verse munt in plaats van basilicum.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: