Taart op je verjaardag
Mijn verjaardag vier ik al jaren niet meer. Een jaartje ouder word ik zo ook wel. Maar een lekker stukje taart bij de koffie mag op mijn verjaardag niet ontbreken natuurlijk. Was dat vroeger meestal een grote punt mokkataart van de banketbakker, de laatste jaren bak ik liever zelf. Want ook als je koolhydraatarm eet kun je je sweet tooth op z’n tijd lekker verwennen hoor.
Chocoholic
En ik had zin in chocola, een overtuigde (vooral pure) chocoholic ben ik wel. Zonder chocola geen feest, en dus koos ik voor brownies. Keto brownies. Met walnoten.
Ik heb al eens eerder keto brownies gebakken. Die heb ik destijds gemaakt met kokosmeel, dus dat is een fijn recept voor mensen met een notenallergie. Voor deze brownies heb ik vrijwel geen meel gebruikt. Een heel klein beetje amandelmeel zit erin, een hele eetlepel om precies te zijn. Maar verder zit er vooral veel chocola in. En: deze brownies zijn natuurlijk glutenvrij!
Het recept is dit keer niet helemaal van mezelf. Ik heb het gebaseerd op een recept van de Amerikaanse fitness and food blogger Mark Sisson (bekend van de Primal Blueprint), daar heb ik al eens vaker recepten van gemaakt (zie deze overheerlijke macadamia energierepen). Ik heb ook zijn tip opgevolgd om er een beetje espressopoeder aan toe te voegen, want koffie én chocola, hee, dat is kat in het bakkie natuurlijk.
Hoe puurder hoe beter
Deze keto brownies met walnoten zijn makkelijk te maken, en als je al langer koolhydraatarm eet, heb je misschien alles wat je ervoor nodig hebt gewoon in huis. Voor de chocolade heb ik gekozen voor chocola met een cacaogehalte van 100%, want ik zei het al: pure chocoholic hier. Mijn advies is om voor minstens 85% te gaan. En dan gaat er ook nog cacaopoeder in: je begrijpt dat deze keto brownies vooral naar chocolade smaken, ze zijn niet al te zoet. Ik vind dat heerlijk!
Mijn verjaardag heb ik dus toch een klein beetje gevierd met deze heerlijke keto brownies met walnoten. Inderdaad, ze waren zo lekker dat manlief en ik er ’s middags bij de koffie gewoon nog eentje genomen hebben …
Keto brownies met walnoten
Dit heb je nodig
- 50 gr chocolade minstens 85% (ik nam Lindt 100%)
- 35 gr boter
- 1 tl wijnsteen bakpoeder
- flinke snuf zout
- 10 gr amandelmeel
- 25 gr erythritol
- 25 gr cacaopoeder
- 35 ml kokosmelk
- 0,25 tl gemalen vanille
- 1/2 tl espressopoeder optioneel
- 2 grote eieren
- klein handje gehakte walnoten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Smelt de chocolade met de boter au bain Marie (of in de magnetron) en roer goed door elkaar.
- Roer de erythritol, cacaopoeder, amandelmeel en bakpoeder met een snuf zout erdoor (ik doe dat met een vork). Roer er dan de vanille, espressopoeder als je dat gebruikt, en kokosmelk door.
- Kluts in een andere kom de eieren los, en roer dit ei-mengsel door het chocoladedeeg. Roer door tot het glad is.
- Schep het browniedeeg in een met bakpapier beklede lage bakvorm (mijn meet ongeveer 14×21 cm) en strijk het glad. Strooi de gehakte walnoten erover en druk ze lichtjes aan.
- Bak de keto brownies met walnoten in ongeveer 20 minuten gaar. Laat ze volledig afkoelen voordat je ze snijdt.
- Let op: het lekkerst na een paar uur of nachtje in de koelkast!
Tips
- Varieer eens met de noten, of voeg voor een extra choco-kick nog wat cacaonibs toe.
- Je kunt deze keto brownies zo’n vier dagen in de koelkast in een afgesloten bakje bewaren.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Gisteren gemaakt vandaag geproefd heerlijk hoor ook met gewone melk ik had nog zoetstof met kokossmaak een paar druppels erbij erg lekker zo heerlijk chocola
Smullen hè, deze brownies. Ik maak ze zelf ook graag, vorige week nog gedaan. Elke keer weer genieten!
Con kan ik ook gewone melk nemen,ik heb net de broodjes voor hamburger? gemaakt met kokosmeel erg lekker geworden meteen 8 platte gemaakt kan er een hamburger tussen
Ja hoor, dat kan. En fijn dat de broodjes zo lekker waren!
Groetjes, Con
Vraagje dan; ben je ondertussen van je noten allergie af? Vrees dat ik er ook last van heb en vind dat nu ff n moeilijk dingetje dat ook te moeten laten….
Nee ik ben er niet vanaf. Het gebeurt volgens mij ook niet heel vaak dat allergieën spontaan verdwijnen.
Ook ik vond het moeilijk om noten te laten staan, ik at ze ook best veel (hallo amandelmeel). En ik moest ook al veel melkprodukten laten staan vanwege mijn lactose-intolerantie. Maar sinds ik geen noten meer eet, heb ik wel rust in mijn darmen gekregen zoals ik al in geen jaren meer had, en dat maakte het dan toch weer makkelijk om noten te laten staan. Ik weet gewoon dat ik ziek word als ik ze wel eet, en dat is voor mij voldoende motivatie om ze te laten staan.
Wellicht helpt het jou net zo goed als je geen noten meer eet, en ga je je een stuk beter voelen. En dan wordt het steeds makkelijker!
Helaas, ik vond het niet lekker, meer een chocoladepannenkoek, jammer.
Dat is inderdaad heel jammer, ik had gehoopt dat je ze net zo lekker zou vinden als ik. Zo zie je maar dat smaken verschillen.
Dank je wel dat je me je eerlijke mening hebt gegeven.
Groetjes, Con
Voordat ik ze ga maken, klopt de 10 gram amandelmeel? Dat lijkt zo weinig.
Ja hoor, dat klopt. Het is inderdaad weinig, maar je bakt er toch een paar goede brownies mee. Van alle brownie recepten op mijn blog vind ik deze persoonlijk de beste.
Succes met bakken!
Gefeliciteerd met je verjaardag!
Ziet er weer heerlijk uit, ik ga ze zeker maken.
Oe wat lekker weer, eh… de bewaartip is bij zoveel lekkers bijna overbodig hier. Bedankt weer voor dit recept
Ha ha inderdaad, wie bewaart nu zoiets lekkers :)
Ik hoop dat deze brownies je zullen smaken!