Wil je een vegetarisch hoofdgerecht met kerst serveren met weinig koolhydraten? Maak dan eens oven camembert. Super simpel en super lekker, en nul koolhydraten. En de cranberrysaus die ik een paar dagen geleden postte, smaakt er prima bij!
Camembert
Zonder kaas geen leven. Mijn mening dan hè. En kaas verveelt nooit, er zijn ook zo veel verschillende soorten met even zo veel verschillende smaken.
Een wereldberoemde kaas is de camembert. Een milde schimmelkaas die het goed doet bij de borrel. Maar wist je dat je er ook een heerlijk hoofdgerecht mee kunt maken? Want camembert is een kaas die fantastische smelteigenschappen heeft.
Is camembert en brie hetzelfde?
Het verhaal van een van Frankrijks meest populaire kazen gaat terug tot 1791, toen ene Marie Harel een jonge melkmeid was in Vimoutiers in Normandië. Volgens de legende vluchtte een priester voor de Franse Revolutie uit de noordelijke regio van Brie richting Normandië. Hij zocht onderdak in de buurt van Vimoutiers en Marie leerde hem daar hoe hij de brie beroemd kon maken in zijn thuisregio.
Marie gaf haar eigen draai aan het brie recept en maakte haar camembert in kleinere wielen en zonder toegevoegde room. Ze verpakte het eindproduct ook in dunne, ronde, spanen doosjes die inmiddels een icoon zijn geworden.
Camembert lijkt qua smaak veel op brie, maar is dus niet hetzelfde. Het bevat minder room en is dus ook minder vet.
Ovenkaas uit Duitsland
In Duitsland kun je in de supermarkt de zogeheten Ofenkäse kopen. Daarvoor wordt meestal camembert gebruikt, maar je vindt ook ovenkaas van andere soorten zachte kaas. De kaas gaat in de oven en wordt halverwege de gaartijd opengesneden, zodat het zachte binnenste van de kaas goed kan smelten. Het resultaat is een super lekkere smeuïge ovenkaas die meestal met brood of aardappeltjes geserveerd wordt, die in de kaas gedoopt kunnen worden. Maar je kunt ‘m ook gewoon zo eten.
Zo’n kant en klare Ofenkäse is een stuk duurder dan een “gewone” camembert. Omgerekend naar kiloprijzen kost Duitse ovenkaas 13,50 euro, terwijl camembert van een eigen merk rond de 8 euro per kilo kost. Dat scheelt dus best veel. En als je zelf camembert koopt, kun je natuurlijk ook voor een betere kwaliteit camembert kiezen.
Koop alleen liever geen camembert light (jazeker, het bestaat), want die zal niet goed smelten.
Geen koolhydraten
Het fijne van oven camembert is dat ze ongeveer nul koolhydraten bevat. Want hee, het is kaas. Hoe fijn is dat!
Het klaarmaken kost bijna geen inspanning, want de oven doet het werk. En als je de koolhydraatarme cranberrysaus (met mosterd) die ik erbij serveer van tevoren klaarmaakt (en eventeel koolhydraatarme crackers bakt om te dopen), dan hoef je alleen nog maar een frisse salade klaar te maken om naast de oven camembert te serveren. Hoe makkelijk wil je het deze kerst hebben?
Oven camembert met cranberrysaus
Dit heb je nodig
- 2 camemberts 125 gr per stuk
- 2 el koolhydraatarme cranberrysaus recept zie tips
Zo maak je het
- Verwarm dan de oven voor op 200 graden.
- Haal de camemberts uit de verpakking en doe ze in een ovenvast schaaltje.
- Bak de camemberts 15 minuten in de oven.
- Haal de camemberts uit de oven, snijd ze kruislings in, en sla de flappen van de bovenkant van de kaas voorzichtig naar buiten.
- Zet de camemberts onafgedekt terug in de oven en bak nog eens 5 tot 10 minuten tot de kaas lichtbruin begint te kleuren.
- Serveer de oven camembert met de cranberrysaus, een frisse salade, en eventueel koolhydraatarme crackers om te dopen.
Tips
- Het recept voor de koolhydraatarme cranberrysaus vind je hier.
- Dit recept is een hoofdgerecht voor 2 personen, of een hartige snack voor 6 personen.
- Zit jouw camembert in zo’n leuk spanen doosje? Dan kun je dat doosje gewoon gebruiken in de oven. Wel de camembert zelf uit de verpakking halen, en dan terugdoen in het spanen doosje voordat je de camembert in de oven doet.
- Je kunt oven camembert ook prima als borrelsnack serveren, samen met bijvoorbeeld wat kerstomaatjes, snackpaprika, komkommer, stukjes peer. Lekker dopen!
- Camembert is in principe lactose-arm. Maar check voor de zekerheid de verpakking.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Dit was een heerlijk gerecht, we hebben er van genoten!
Ah, dat is heel leuk om te horen, dank je wel!