Zoete chilisaus, een guilty pleasure van mij. Maar gelukkig maak je de lekkerste zoete chilisaus nu zelf! En die is ook nog eens gezonder, want die saus wordt op natuurlijke wijze gezoet met mango. En je kunt ‘m natuurlijk zo pittig maken als jij zelf wilt.
Vreetplein
De Duitser winkelt niet graag met een lege maag. In de winkelcentra in Duitsland vindt je daarom bijna altijd een, zoals ik het noem, vreetplein. Een verzameling fast food restaurantjes voor de snelle hap tijdens het winkelen. De keuze is meestal reuze: je vindt er o.a. döner, Bratwurst, Indiaas, wraps, pizza, en Aziatisch. Oh, en die keten-met-de-M met friet en hamburgers natuurlijk. Niet allemaal even gezond, maar hee het gaat om balans. Dus ook ik ben wel eens te vinden op dat vreetplein als ik ga shoppen in het Weserpark in Bremen. Meestal eet ik dan vis bij de Vietnamees, en die vraag ik dan zonder rijst. Vis op een berg roerbakgroente, daar is niet heel veel mis mee.
Saus uit de fles
Er staat altijd een fles zoete chilisaus op de counter (naast sojasaus), en eerlijk is eerlijk: die vind ik dus echt heel lekker. Gewoon een kneepje van die pittige saus over die berg met roerbakgroente, heerlijk. Maar ja, het hoofdingrediënt is suiker. Logisch, anders wordt die saus niet zo zoet.
Maar weet je, eigenlijk is die zoete chilisaus helemaal niet moeilijk om zelf te maken. En zelf maken kan ook nog eens gezonder. Win-win dus!
Natuurlijk gezoet
Natuurlijk gebruik je een ander zoetmiddel dan suiker. Je zou wellicht erythritol kunnen gebruiken, maar ik heb gekozen voor een natuurlijk zoetmiddel. Want ik vind de smaak van mango het altijd bijzonder goed doen in Aziatische gerechten. Dat levert misschien een koolhydraat meer op, maar ook vitamines waaronder vitamine A, B6 en C. En vezels natuurlijk, waar je darmen blij van worden. Het schijnt dat mango zelfs kan helpen bij nachtblindheid. Nou, dan moet ik maar een paar kilo gaan inslaan!
Deze zoete chilisaus is super makkelijk te maken. Wil je een pittige chilisaus, laat dan de zaadjes in de rode peper zitten. Wil je het minder heftig, haal ze er dan uit voordat je de peper fijnsnijdt. Dan is het een kwestie van knoflook hakken, alles bij elkaar doen, en blenderen maar. Ik doe dat simpel, met een staafmixer. Zo blijven er nog wat kleine stukjes in de chilisaus zitten, en dat vind ik erg lekker.
Het recept levert een hoeveelheid van ongeveer 175 ml, ik kan daar samen met manlief makkelijk twee dagen van eten. Heerlijk over een berg roerbakgroente, maar ook goed als dipsaus. En erg lekker bij een stukje vis natuurlijk.
Homemade zoete chilisaus
Dit heb je nodig
- 1 rode peper
- 1 kleine knoflookteentje
- 1/2 mango
- snufje zout
- 20 ml appelazijn
- 50 ml water
- 1 tl rijstsiroop of ander vloeibaar zoetmiddel optioneel
- chili
Zo maak je het
- Halveer de rode peper, haal als je het niet te pittig wilt de zaadlijsten eruit, en snijd de peper in reepjes.
- Pel en snipper de knoflook.
- Snijd het vruchtvlees van de mango in blokjes.
- Doe alles bij elkaar in je blender en blend kort tot saus. Of gebruik een staafmixer, werkt ook.
Tips
- Diepvries mango werkt ook goed voor dit recept. Wel even laten ontdooien voordat je ze verwerkt.
- Bewaar overgebleven zoete chilisaus afgesloten in de koelkast.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Kun je de saus ook invriezen, bij voorbeeld in kleine porties?
Ja hoor, dat kan. De kleur van de saus kan wel iets minder worden door het invriezen.
Dankjewel voor dit recept. Ik ga het snel maken. Even mango scoren . Fijn dat je steeds weer met een nieuw recept komt. Fijne dag vandaag. Els
Hallo Els, dank je wel voor je berichtje. Ik kom al 7 jaar elke week met een nieuw recept en hoop dat nog lang vol te houden!
Lieve groetjes, Con