Feest!! Want Con-serveert bestaat vandaag precies zeven jaar! Zeven jaar geleden drukte ik voor het eerst op “publiceren”, en daarna heb ik dat bijna 400 keer gedaan. Vandaag publiceer ik lekkere appelkoeken die worden gezoet met appelmoes, iets wat in de koolhydraatarme keuken eigenlijk nooit gebruikt wordt. Maar daardoor smaken deze Duitse Apfeltaler juist extra “appelig”.
Koolhydraten-politie
Wordt jij er soms ook een beetje moe van? Dieetgoeroes op het internet die je van alles verbieden? Als je Paleo eet, mag je geen kaas eten (en zonder kaas geen leven toch), maar boter mag dan weer wel. Dan moet die natuurlijk wel van vrolijke grasgevoerde vrij rond huppelende koeien komen.
Eet je koolhydraatarm, dan mag je geen banaan. Doe je het toch, dan krijg het onmiddellijk aan de stok met de koolhydraten-politie. Foei!
Ik zie dat een beetje anders. Ja, ik eet zo veel mogelijk koolhydraatarm. Voel ik me gewoon het beste bij! Maar ik bak wel bananenbrood, eet soms een pizza met een bodem van haverzemelen, en heb me nu gewaagd aan een baksel gezoet met appelmoes. Stout hè? Stuur de koolhydratenpolitie maar op me af!
Stout baksel
Altijd interessant om te zien wat er nu eindelijk aan aantal koolhydraten in zo’n stout baksel zitten. En meestal valt dat dus reuze mee, zeker als je het vergelijkt met een soortgelijk baksel wat je in de winkel koopt.
Neem nou deze appelkoeken. Daar heeft een Duits recept model voor gestaan, de zogenaamde Taler. Dat is een soort koek die een iets grotere, ronde vorm heeft. Er bestaan vele varianten: Apfeltaler, Streuseltaler, Schoko-Taler, om er een paar te noemen. En ik had een appel liggen. Eenzaam en alleen lag ze in mijn fruitschaal op haar lot te wachten.
Altes Land
Mijn appel komt uit de streek Altes Land. Dat is een streek iets ten westen van Hamburg wat vol staat met fruitgaarden. Er staan rond de 10 miljoen fruitbomen! Inderdaad, het is de Betuwe van Noord-Duitsland. Het is een prachtige streek vol met vakwerkhuizen, en extra mooi in de lente als alle fruitbomen in bloesem staan natuurlijk. Er wordt al sinds de 12e eeuw fruit gekweekt, vandaar de benaming.
Mijn eenzame Altes Land appeltje is dus in mijn Duitse appelkoeken beland, die ik met appelmoes gezoet heb om de appelsmaak nog meer te benadrukken. Natuurlijk heb ik wel suikervrije appelmoes gebruikt, dat dan weer wel. En vanzelfsprekend zijn deze appelkoeken glutenvrij.
O ja, we gingen koolhydraten tellen … het aantal koolhydraten per Apfeltaler komt uit op 10, en voor een redelijk grote koek vind ik dat best meevallen. In een Hollandse appelkoek uit de supermarkt zitten er maar liefst 33!
Dus: heb je ook eens zin om lekker tegendraads koolhydraatbewust met appels (en appelmoes) te bakken, maak dan eens deze Duitse appelkoeken. Bewust genieten!
Duitse appelkoeken (Apfeltaler)
Dit heb je nodig
- 1 kleine appel
- 250 gr Griekse yoghurt 10% vet
- 50 gr kokosolie gesmolten
- 100 gr appelmoes zonder toegevoegde suikers, of maak ‘m zelf
- 100 gr amandelmeel
- 130 gr teffmeel
- 10 gr eiwitpoeder naturel, optioneel
- 2 el psylliumvezels
- 1 zakje bakpoeder 16 gram
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl kardemom gemalen
- snufje zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Was de appel, haal het klokhuis eruit en snijd ze in stukjes.
- Meng in een beslagkom de yoghurt met de appelmoes en de gesmolten kokosolie.
- Meng in een andere kom het amandelmeel, teffmeel, eiwitpoeder (als je dat gebruikt), psyllium, bakpoeder, kruiden en een snuf zout.
- Roer het meelmengsel door het yoghurtmengsel (ik doe dat gewoon met een vork), meng alles goed door. Roer dan de appelstukjes erdoor.
- Vorm op een met bakpapier beklede bakplaat van het deeg negen platte ronde koeken. Bak ze in ongeveer 20 minuten gaar.
- Laat de appelkoeken helemaal afkoelen voor je ze eet, en bewaar ze in de koelkast.
Tips
- Ik heb eiwitpoeder toegevoegd om, inderdaad, extra eiwitten aan deze appelkoeken toe te voegen. Maar je kunt ze ook zonder maken.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Oh, wat een heerlijke appelkoek. Ik kon niet helemaal wachten tot hij compleet afgekoeld was, moest even voorproeven, verrukkelijk. En dat zonder suiker/ erythritol. Ik heb ze 20 min op 180 graden gebakken , daarna nog 10 min op 150 graden.
Ben benieuwd wat mijn kinderen er van vinden vanavond, die komen op dinsdag altijd eten en dan als toetje: koffie nu met vers gebakken appelkoek.
Groetjes uit Friesland, Els (81)
Hallo Els, wat fijn dat het zo goed gesmaakt heeft. Ik ben ook heel benieuwd wat de kinderen vinden. Laat je dat nog weten?
Veel plezier vanavond, groetjes van Con
Hai Con, kun je van het boeltje ook een taartje maken? Het beslag in een kleine ronde vorm? Hoor het graag. Groet!
Dat lijkt me wel. Je zult de oventijd wel moeten verhogen, afhankelijk van de grootte van de vorm die je gebruikt. Laat je weten of het gelukt is, ben wel benieuwd!
Ik heb ze vanavond gemaakt, ik had geen teffmeel en heb pompoen pitten zelf gemalen en 130 gram afgewogen.
Ook heb ik 30 minuten gebakken op 180 graden.
Heb het afgemaakt met slagroom en zwarte bessen, heerlijk en voor herhaling zeker
Wat leuk dat je deze appelkoeken gemaakt hebt! Goed idee hoor, met slagroom en bessen, dan worden het bijna taartjes, jummie!!
Van harte gefeliciteerd met je 7 jarig jubileum. Ik hoop dat je nog vele jubilea gaat vieren.
Hartelijke groet uit Friesland, Els
Hallo Els, wat lief, dank je wel!
Ik ben zeker van plan om lekker door te gaan met de blog, dus er gaan nog veel lekkere recepten komen!
Liefs uit Duitsland, Con
Gefeliciteerd met je 7 jaren delen van fijne recepten.
Ga nu de appel koeken proberen. Fijne dag.
Groeten,
Margo
Wat lief, dank je wel Margo! Ik word echt heel blij van je reactie :) Super leuk!
Groetjes terug, Con
Hallo Con,
Van harte gefeliciteerd met het 7 jarig jubileum. En bedankt voor het lekkere recept.
Zou ik teff meel kunnen vervangen voor iets anders? Ik vind de smaak hiervan niet lekker..
Alvast bedankt.
Hoi Erna, dank je wel voor je felicitatie!
Je kunt teffmeel vervangen door boekweitmeel, of (als je dat hebt of kunt krijgen) quinoameel (maar daar heb ik zelf nooit mee gewerkt). Tapiocameel zou ook een goede vervanger voor teffmeel. En als dat allemaal te ingewikkeld is, kun je ook kiezen voor havermoutmeel (of zelf havermout tot meel malen, gaat heel makkelijk).
Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen, groetjes!