Vandaag heb ik een recept uit de Franse keuken voor je: ratatouille. Ik maak ‘m al jaren op dezelfde manier, en het is altijd een succes. Daarom vond ik het hoog tijd worden om mijn recept voor dit bekende Franse groentegerecht uit te werken.
Gouwe ouwe
Gek toch, dat gerechten die ik al jaren maak niet op de blog staan. Je hebt zelf vast ook wel zulke klassiekers die je al jaren lang klaarmaakt zonder erbij na te denken. Ik sta er dan ook niet bij stil om van zo’n gerecht het recept uit te werken om te publiceren. Vaak zijn het ook simpele gerechten, waarvan al tig recepten op het wereld wijde web te vinden zijn.
Neem nou ratatouille. Niet het moeilijkste recept om te maken (en hoeveel recepten staan er al van op het internet), en juist daarom denk ik er niet aan om mijn versie op de blog te zetten. Terwijl er toch regelmatig gevraagd wordt naar simpele koolhydraatarme recepten zonder exotische of dure ingrediënten, waar niet-koolhydraatarme eters lekker van kunnen meesmikkelen.
En dus heb ik mijn gouwe ouwe ratatouille gemaakt, en dit keer opgeschreven wat ik er allemaal in stop.
Ratatouille
Ratatouille komt oorspronkelijk uit Nice. Het woord komt uit het Occitaans, een oude Zuid Franse taalfamilie, van ratatolha. Vroeger was het de benaming voor een groente stoofschotel, ongeacht de groenten die gebruikt werden. Tegenwoordig kent ratatouille meestal een aantal vaste ingrediënten: uien, knoflook, paprika, aubergine en courgette mogen niet ontbreken. Natuurlijk wordt ratatouille het best gekruid met Herbes de Provence, ofwel Provençaalse kruiden, een mengsel van rozemarijn, tijm, oregano en bonenkruid.
Een dag eerder maken
Ratatouille wordt vaak als bijgerecht geserveerd, maar kan wat mij betreft ook prima als hoofdgerecht dienen. Gewoon lekker veel maken! Vaak eet ik er knapperig gebakken halloumi bij, dat vind ik een heerlijke combinatie.
Mijn ratatouille maak ik al jaren op dezelfde manier. Het is niet moeilijk om te maken. Gewoon een berg groente snijden, alles in de pan roerbakken, kruiden, en dan smoren tot het super gaar is. Mijn gouden tip is om de ratatouille een dag eerder klaar te maken, zodat de smaken goed in kunnen trekken. De volgende dag smaakt je ratatouille zo veel beter!
Ratatouille
Dit heb je nodig
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
- 1 knoflookteentje
- 2 el tomatenpuree
- 1 scheutje water
- 1 tl wijnazijn
- 2 tl Provençaalse kruiden
- versgemalen zout en peper
- 1 el pijnboompitjes
- 1 takje verse basilicum
- 2 el goede olijfolie
Zo maak je het
- Pel en snipper de ui en knoflook, en snijd alle overige groente (aubergine, courgette, paprika) in blokjes.
- Verhit wat olie in een hapjespan (ik gebruik voor dit gerecht het liefst avocado-olie) en roerbak eerst de aubergineblokjes goudbruin en gaar. Neem die uit de pan en roerbak dan de courgette samen met de paprika.
- Voeg nu ui en knoflook toe en roerbak kort mee. Doe de aubergine terug in de pan bij de overige groenten.
- Zet het vuur laag. Roer de tomatenpuree met een scheutje water en de wijnazijn door de ratatouille. Roer de kruiden erdoor en breng pittig op smaak met zout en peper. Laat de ratatouille 30 minuten op een laag pitje stoven, roer af en toe om. Zet dan het vuur uit en laat minstens een uur staan (maar een dag is beter).
- Rooster voor het serveren de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin. Snijd de basilicumblaadjes in reepjes. Warm als je dat wilt de ratatouille nog even op en schep ze in twee borden. Strooi de pijnboompitten en basilicum erover en besprenkel met olijfolie.
Tips
- Dit recept is een hoofdgerecht voor twee personen, of een bijgerecht voor vier personen.
- Serveer de ratatouille met knapperig gebakken reepjes halloumi kaas.
- Deze ratatouille kun je zowel warm als koud eten.
- Zin in Griekse ratatouille? Maak dan ook eens mijn tourlou, de Griekse variant.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
De ratatouille is erg lekker. Heb ipv tomaten een pakjes tomatensaus erbij gedaan zonder toevoegingen. En als extra nog een bakje champignons
Jij hebt de ratatouille nóg lekkerder gemaakt met extra champignons. Super goed idee!