Warm weer vraagt om ijs! Deze keer heb ik gekozen voor kleine ijsbonbons, met mascarpone en door mij innig geliefde bosbessen. Voor de vetten zorgt de mascarpone en kokospasta. Zo maak je in een handomdraai lekkere keto mascarpone ijsbonbons, waar je er gerust twee van kunt snoepen.
Rustig aan met bloggen
Het is alweer een tijdje geleden dat ik voor het laatst een recept heb gepost. Op de sociale media kondigde ik al aan dat ik het wat rustiger aan doe met de blog. Even geen druk van recepten “moeten” bedenken, een tijdje gewoon lekker koolhydraatarm eten zonder overal foto’s van te “moeten” maken, wat minder onderweg zijn op Facebook en Instagram. Want bloggen is hartstikke leuk, maar er gaat ontzettend veel tijd in zitten, en na bijna 7 jaar vrijwel wekelijks gepost te hebben, wilde ik wat afstand nemen.
Tuin klussen
Minder bloggen betekent meer tijd voor andere dingen. Één van die dingen heet tuin. De redelijke grote tuin bij het huis waar ik woon, ondergaat momenteel een flinke metamorfose, en dat betekent dat vrijwel elk vrij uurtje op dit moment in de tuin gestopt wordt. Er wordt veel gedaan: gras wegsteken, plantenperken aanleggen, zonneterras bouwen, een nieuwe schutting plaatsen.
Vrijwel alles doe ik zelf, alleen de schutting heb ik aan manlief overgelaten. Ik ben best handig, maar zagen is gewoon niet mijn ding. Leuke anekdote: als kind van 9 jaar werd ik op school bij figuurzagen weggestuurd, omdat ik om de haverklap de zaagjes brak, en dat werd een iets te dure aangelegenheid volgens de meester …
IJsbonbons
Tijdens de warme dagen van de afgelopen weken was bij het tuin klussen de behoefte aan een verfrissende versnapering best groot. Op zo’n warme ochtend ben ik toch eerst even de keuken ingedoken om een snelle verkoelende snack te maken, die natuurlijk maar weinig koolhydraten bevat (geschikt voor de keto liefhebbers onder ons).
Je denkt dan waarschijnlijk aan ijs, maar ik wilde dat eens in een andere vorm maken. Daarom bedacht ik deze mascarpone ijsbonbons, wat in feite hele kleine ijsjes zijn. En tegelijk zijn het zogenaamde fat bombs. Tussen het klussen door kon ik zo’n ijsbonbon snel in mijn mond stoppen en ervan genieten, om direct weer door te kunnen gaan. En op super hete dagen snoepte ik er gewoon stiekem twee …
Ik gebruik in dit recept kokospasta, die ik in Duitsland kant en klaar in een pot, zonder toevoegingen, kan kopen. Je kunt ook santen gebruiken, die je au bain Marie vloeibaar maakt voordat je het verwerkt in dit recept. Wil je meer weten over kokospasta of santen, lees dan vooral deze duidelijke uitleg op crunchygranola.nl (waar je ook heerlijke granola recepten vindt natuurlijk!).
Mascarpone ijsbonbons
Dit heb je nodig
- 70 gr mascarpone
- 35 gr kokosolie gesmolten
- 35 gr kokospasta of santen
- 1 tl citroensap
- merg van een half vanillestokje
- 70 gr bosbessen of ander rood fruit
Zo maak je het
- Maak de kokospasta of santen vloeibaar door ze au bain Marie te verwarmen, roer regelmatig om.
- Doe alle ingrediënten bij elkaar in je keukenmachine en pureer het geheel tot een egale massa.
- Verdeel dit over je siliconen bonbon vorm (kliederwerkje). Mijn vorm is relatief groot en maakt 8 stuks.
- Laat de mascarpone ijsbonbons minimaal 2 uur in de vriezer opstijven.
- Eet ze net als ijs uit rechtstreeks uit de vriezer.
Tips
- Extra luxe worden de ijsbonbons als je ze na het opstijven in gesmolten pure chocolade doopt …
- Ook lekker als mini-toetje.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: