De lente begint eindelijk een beetje door te zetten, en dan wordt het tijd voor lekkere voedzame salades voor de lunch. Ik heb vandaag een kikkererwten salade met feta voor je en die is, ondanks dat er peulvruchten in zitten, misschien koolhydraatarmer dan je denkt.
Peulvruchten taboe?
Eet je koolhydraatarm, dan eet je vermoedelijk geen peulvruchten. Want die barsten van de koolhydraten, toch?
Inderdaad, er zitten relatief veel koolhydraten in de meeste peulvruchten. Maar zoals meestal, is de dosis doorslaggevend. Als je je bord volschept met een Indiase linzencurry en er ook nog eens rijst bij serveert, dan loopt het aantal koolhydraten flink op. Maar je kunt peulvruchten ook in minder grote hoeveelheden eten en combineren met koolhydraatarme ingrediënten, dan valt het allemaal weer reuze mee.
Hoeveel koolhydraten zitten er in peulvruchten?
Maar hoeveel koolhydraten zitten er dan in peulvruchten? Natuurlijk zwerven er al ettelijke lijstjes op internet rond (die ook nog eens onderling verschillen), en daar voeg ik vandaag gewoon een lijstje aan toe. En die heb ik naar eer en geweten ingevuld. Komt ie!
Aantal koolhydraten per 100 gram (gemiddeld, afhankelijk van merk)
- bruine bonen, bereid: 14
- kapucijners, blik: 10-14
- kidneybonen, bereid: 14
- kikkererwten, bereid: 13
- linzen, bereid: 13
- sojabonen (edamame), bereid: 6
- tuinbonen, bereid: 8
- witte bonen, blik: 13
- zwarte bonen, blik: 16
(Bron: Fat Secret Nederland)
Waarom zou je toch peulvruchten eten?
Dat is een goede vraag, want als je koolhydraatarm eet raadt iedereen je om peulvruchten op het menu te zetten. Hier volgen een paar redenen waarom ik toch zo af en toe peulvruchten eet.
- Het gaat om de goede (complexe) koolhydraten, die langzaam verteerd worden en je bloedsuikerspiegel meer met rust laten.
- Er zitten veel plantaardige eiwitten in, en eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam.
- Peulvruchten zijn glutenvrij, dus in de vorm van pasta eet ik ze liever dan pasta van tarwe.
- Ik ben graag recalcitrant, en wil laten zien dat peulvruchten in een koolhydraatarm eetpatroon best kunnen :))
- Ik vind ze gewoon heel lekker! En er is geen koolhydraatarm-politie die me tegenhoudt!!
Hup, in de lunch salade dus, die kikkererwten! Het is een simpele salade geworden, en daarom waarschijnlijk juist zo lekker, want de smaken komen dan goed tot hun recht. Als klein extraatje heb ik mijn kikkererwten salade besprenkeld met wat sumak (wat dat is, lees je hier), en ik vond dat een erg lekkere combinatie.
Wees dus niet bang voor peulvruchten (eigenlijk moet je helemaal nooit bang zijn voor natuurlijke voedingsmiddelen natuurlijk!), en maak deze kikkererwten salade met feta gewoon een keer. Je zult er geen spijt van krijgen!
Kikkererwten salade met feta
Dit heb je nodig
- 1 blikje kikkererwten 240 gr afdruipgewicht
- 1 bosuitje
- 4 takjes verse basilicum
- 1 komkommer
- 10 kerstomaatjes
- 200 gr feta
- 1 el olijfolie
- 2 tl citroensap
- versgemalen zout en peper
- 1 tl sumak optioneel, maar wel erg lekker
Zo maak je het
- Laat de kikkererwten goed uitlekken. Snijd de blaadjes basilicum in reepjes, en het bosuitje in fijne ringetjes. Snijd de kerstomaatjes in vieren en de komkommer (al dan niet geschild) in blokjes.
- Pak een saladekom en meng de kikkererwten met de komkommer, tomaatjes, bosuitjes en basilicum.
- Meng voor de dressing de olijfolie met citroensap en zout en peper.
- Meng de dressing door de kikkererwten salade. Verkruimel de feta erover, en bestrooi met de sumak.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: