Bosbessen scones

Bosbessen scones

Bosbessen scones, koolhydraatarm en glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl
Jeetje, klopt het wel dat ik vandaag jarig ben? Wat gaat zo’n jaar snel voorbij! Natuurlijk wordt er vandaag wat lekkers bij de koffie gegeten. Hoewel: deze koolhydraatarme en glutenvrije bosbessen scones kunnen ook prima als ontbijt.

Gezond snoepen

Ik snoep gewoon nog even door, hier op de blog. Na de pannenkoekjes en de choco fudge van de afgelopen weken, is het vandaag de beurt aan overheerlijke bosbessen scones. Volgende week zal ik weer eens een brave hoofdmaaltijd posten, beloofd!

Het recept van de bosbessen scones is dit keer niet helemaal van mezelf, maar komt uit het kookboek “Food, what the heck should I cook” van Dr. Mark Hyman, functionele arts uit Amerika. Zijn filosofie over eten en gezondheid vind ik zeer interessant, plus hij bedenkt de lekkerste recepten, die altijd glutenvrij en vaak koolhydraatarm zijn. Ik heb mezelf dan ook voor mijn verjaardag zijn nieuw boek dat binnenkort uitkomt, cadeau gedaan. Nog meer lekkere recepten onderweg!

Bosbessen scones, koolhydraatarm en glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Kunstmatig of niet?

Dr. Mark Hyman heeft het zogeheten pegan dieet bedacht, dat is een samenvoeging van “Paleo” en “vegan”. In dit dieet eet je (in een notendop) vooral veel groente en fruit, noten en zaden, goede eiwitten en gezonde vetten, en vul je dit aan met beperkt vlees, vis en eieren. Er wordt glutenvrij gegeten, en laag glycemisch. Verder ligt de nadruk op échte voeding van hoge kwaliteit. Hyman gebruikt dus geen kunstmatige zoetstoffen, maar gebruikt zoetstoffen volgens de Paleo-norm (vooral ahornsiroop en honing maar ook kokosbloesemsuiker). Alle zoetstoffen die op -ol eindigen (de zogenaamde polyolen of suikeralcoholen en nee, dat heeft niks met alcohol in bijvoorbeeld sterke drank te maken), zijn ook taboe. Geen erythritol of xylitol in zijn recepten dus.

Bosbessen scones, koolhydraatarm en glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Omdat op deze blog de nadruk nu eenmaal op koolhydraatarme recepten ligt, heb ik voor zijn bosbessen scones recept toch de kokosbloesemsuiker vervangen door erythritol. Maar zoals bij de meeste van dit soort recepten kun je elk door jou gewenst zoetmiddel gebruiken, het aantal koolhydraten per scone zal dan wel veranderen. Ook heb ik de sinaasappelrasp achterwege gelaten en vervangen door citroenrasp, en de bramen vervangen door mijn geliefde bosbessen. Het resultaat mag er zijn!

Bosbessen scones, koolhydraatarm en glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Lekker met mascarpone

De scones worden extra lekker als je ze met een flinke klodder (lactosevrije) mascarpone serveert. Ik maak ze ook graag warm voordat ik ze eet, dan vind ik ze nóg lekkerder. Ik weet nu al dat ik in mei, als het aardbeienseizoen weer gestart is, ze nog een keertje ga maken!

Bosbessen scones, koolhydraatarm en glutenvrij recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme bosbessen scones

Con
Omdat ik vandaag jarig ben trakteer ik mezelf op deze glutenvrije en koolhydraatarme bosbessen scones. Een ware traktatie, en nog lekkerder met een flinke klodder mascarpone!
Bereidingstijd 10 minuten
oventijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Ontbijt, Zoete snack
Keuken Engels
Porties 6 scones
Koolhydraten 8 kh

Dit heb je nodig
  

  • 100 gr amandelmeel
  • 50 gr teffmeel
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 2 el erythritol bronze
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl kardemom gemalen
  • snufje zout
  • 2 grote eieren
  • 2 el kokosolie gesmolten
  • merg van 1 vanillestokje
  • rasp van 1 biologische citroen
  • 60 gr bosbessen

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng amandelmeel, teffmeel, bakpoeder, erythritol, kaneel, kardemom en zout in een kom. Meng in een andere kom de eieren met de gesmolten kokosolie, vanille en citroenrasp.
  • Doe het eimengsel bij het meelmengsel en meng alles goed door elkaar. Roer de bosbessen voorzichtig door het deeg.
  • Doe het deeg over op een met bakpapier beklede plank. Maak een cirkel van 2-2,5 cm dik van het deeg, en snijd het met een mes in zes driehoeken. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de bosbessen scones in 18 tot 20 minuten gaar. Laat ze iets afkoelen voor het serveren.

Tips

  • Je kunt de bosbessen scones 2-3 dagen in de koelkast bewaren.
  • De bosbessen kun je vervangen door ander klein rood fruit, of een mix daarvan.
  • Lekker met een klodder (lactosevrije) mascarpone.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 3 stemmen. Gemiddeld: 4,00/5)
Laden...


10 reacties

    1. Weglaten gaat niet, maar je kunt het vervangen door meer amandelmeel. Let op: als je het teffmeel vervangt door meer amandelmeel, dan zal de consistentie wel meer cake-achtig zijn. Maar misschien heb je wel boekweitmeel (of een ander glutenvrij meel) in huis? Dan kun je dat gebruiken als vervanger voor het teffmeel.

  1. Violet

    Con kun je iets anders voor het tefmeel gebruiken? Dat heb ik niet en ik wil ook niet zoveel verschillende melen aanschaffen!! Heb Soja meel Kokosmeel en Amandelmeel eventueel ook havermout gemalen!!

      1. Violet

        Wat een snelle reactie nu dan maar een keer ietsje meer KH
        Verder over dat Hennepzaad van gisteren dat kost hier ong 8 euro per 2 ons een Drogist verkoopt het hier niet ik zoek nog even verder zie wel fijn weekend

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *