Foodblog swap
De foodswap-actie van Mandyandmore op Instagram zorgt wat mij betreft elke keer weer voor een lichtpuntje in deze gekke tijden waarin we minder mensen ontmoeten dan we zouden willen. De swiepswoepswap levert leuke virtuele contacten op, en vooral ook lekkere recepten. Er zijn al een paar goede recepten uit die leuke swiepswoepswap actie van Mandy voortgekomen, de laatste (koolhydraatarme kurkuma broodjes) is een grote hit gebleken. Bij mij in de keuken zijn die broodjes in ieder geval een blijvertje.
Deze maand mocht ik een recept kiezen van Madelon. Haar site heet Bijlon.nl. Ze blogt niet alleen over lekker eten, maar ook over haar moestuin. Ze kookt gezonde en soms ook wat minder gezonde gerechten, want het draait per slot van rekening om balans.
Chocolade fudge
Moeilijk kiezen hoor. Er staan heel veel lekkere recepten op de blog van Madelon. Ik overwoog de pecannotenkoek, maar haar bloemkoolschotel zag er ook erg lekker uit. Uiteindelijk viel mijn oog op de choco fudge met pinda en zeezout. Dat leek me namelijk een heerlijke Valentijnstraktatie.
Natuurlijk heb ik een eigen draai aan het oorspronkelijke recept gegeven. Elk recept maak ik altijd koolhydraatarm, zo ook deze chocolade fudge. Daarnaast had ik geen pindakaas in huis (ik weet het, dat kan eigenlijk niet gebeuren), dus daar moest ik iets anders voor verzinnen.
De pindakaas heb ik vervangen door cashewpasta. De honing heb ik vervangen door een zoetmiddel met iets minder koolhydraten, namelijk yaconsiroop. Maar je kunt elk gewenst vloeibaar zoetmiddel kiezen voor dit recept. Dan heb ik nog wat extra gehakte cashewnoten aan de fudge toegevoegd, gewoon omdat dat er mooi uitziet. En de zeezout, die heb ik er natuurlijk in gehouden, want dat maakt de chocoladesmaak zo lekker spannend.
Het eindresultaat is een heerlijk chocolade fudge die per stuk slechts 3 koolhydraten bevat. En dan heb ik nog relatief grote fudge gemaakt, want ik heb een siliconen bonbon vorm gebruikt die redelijk grote bonbons maakt. Ik had nog wat van het fudgemengsel over, dus heb mijn kleinere siliconenvorm er ook bij gepakt en het restant over de kleine vorm verdeeld. Je begrijpt het al: afhankelijk van de grootte van je chocolade fudge kan het aantal koolhydraten variëren, maar het zullen er altijd lekker weinig zijn.
Ik moest natuurlijk voorproeven, en dat moest manlief ook. Want waarom zou je deze lekkernij alleen met Valentijn eten?! Ze zijn goedgekeurd, en wij kunnen nog een paar dagen lekker genieten van deze choco fudge bij de koffie. Madelon, dank je wel voor de inspiratie!
Keto chocolade fudge met cashewnoten en zeezout
Dit heb je nodig
- 75 gr pure chocolade vegan (minstens 85%)
- 4 el cashew pasta
- 3 el kokosolie
- 2 el yaconsiroop
- 2 el cacaopoeder
- 20 gr gehakte cashewnoten
- grof zeezout
Zo maak je het
- Smelt de chocolade met de kokosolie au bain Marie.
- Voeg de cashew pasta, yconsiroop en cacaopoeder toe en meng goed. Voeg de gehakte cashewnoten toe, houd wat achter om de chocolade fudge mee te bestrooien.
- Schep de chocolade fudge in vormpjes (ik gebruik een siliconen vorm, dan krijg je de fudge er makkelijk uit), en leg ze 5 à 10 minuten in het vriesvak.
- Neem de chocolade fudge uit het vriesvak, bestrooi met de achtergehouden cashewnoten en wat grof zeezout, en leg ze terug in de koelkast. Laat ze in minimaal 1 uur volledig opstijven.
- Eet de chocolade fudge rechtstreeks uit de koelkast.
Tips
- Het aantal koolhydraten is voor één stuks fudge van ongeveer 4×4 cm, 1 cm hoog. Je kunt natuurlijk ook kleinere fudge maken, voor nog minder koolhydraten per stuk.
- Heb je geen siliconen vorm, bekleed dan een schaaltje met bakpapier, giet de fudge erin, en laat opstijven. Snijd ze daarna in de gewenste grootte.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: