Vandaag wordt er weer geswiepswoeptswapt! Je weet wel, die leuke recepten uitwisseling die via Instagram plaatsvindt. En ik heb me toch wat lekkers voor je! Ik heb een heerlijke Engelse lekkernij gemaakt, namelijk lemon curd. Maar: deze lemon curd is wél koolhydraatarm, suikervrij (want gezoet met erythritol), en vegan!
Recepten van anderen
De recepten uitwisselactie van Mandy (van Mandyandmore) is een grote hit op Instagram. Elke keer doen er weer meer Instagrammers mee. De lekkerste recepten worden van elkaar gemaakt, als het even kan met een eigen draai eraan. En zo ontstaan echt heerlijke creaties. Deze maand heeft Nanda van Nandaskeuken het braadappel recept van mijn blog gemaakt, en dat is een plaatje geworden! Haar versie van mijn recept vind je hier.
Zelf ben ik door Mandy gekoppeld aan Kim, bekend onder de naam “de verantwoorde snoeper”. Kim is een voorstander van de 80/20 regel als het om balans gaat. Ofwel: een stuk taart mag af en toe best. En als je me al wat langer kent dan weet je: daar ben ik het van harte mee eens!
Van Kim’s site deverantwoordesnoeper was het moeilijk kiezen hoor. Ik maakte uiteindelijk de lemon curd, want het leek me een leuke uitdaging om dat gerecht koolhydraatarm te maken.
Wat is lemon curd?
Maarre, wat is dat, lemon curd?
Lemon curd komt oorspronkelijk uit Engeland, en is een smeuïge dessertsaus die eigenlijk gemaakt wordt van suiker, eieren, citroensap en -rasp, en soms boter. Dat wordt gemengd en zachtjes gekookt tot er een romige saus ontstaat.
Men serveerde vroeger lemon curd als alternatief voor jam bij de high tea. Lekker hoor, een beetje lemon curd op je scones. Tegenwoordig is bijna alles mogelijk, en wordt lemon curd vaak gegeten bij bijvoorbeeld muffins of pannenkoeken, of wordt het gebruikt in een citroen merengue taart. Maar het is ook erg lekker gewoon in je ontbijt yoghurt bakkie. Ik spreek inmiddels uit ervaring.
De recept aanpassingen
De truc was om een koolhydraatarme lemon curd te maken. En daar leende het basisrecept van Kim zich uitstekend voor.
Ik heb de suiker natuurlijk vervangen voor erythritol, en heb die eerst in mijn koffiemolentje tot poeder fijngemalen. Ook heb ik iets minder ery gebruikt, omdat ik de lemon curd niet al te zoet van smaak wilde maken. Zo komt het frisse van de citroen beter tot zijn recht, vind ik. Daarnaast heb ik nog wat vanille voor extra smaak toegevoegd.
Verder kom je een in de koolhydraatarme keuken ongebruikelijk ingrediënt tegen, namelijk maizena. Daar zitten best veel koolhydraten in, maar in het hele recept gaan slechts 2 eetlepels, dus die koolhydraten verdelen zich mooi. En je weet het hè, het gaat om die balans, dus een keertje wat meer mag best. Als je maar belooft dat je ervan geniet, en dat zal zeker lukken met deze super lekkere lemon curd!
Suikervrije lemon curd (zonder ei)
Dit heb je nodig
- 1 biologische citroen
- 100 gr poeder erythritol
- 150 ml ongezoete amandelmelk
- 2 el maizena
- 1/2 tl agar agar
- 1/2 tl kurkuma
- snufje gemalen vanille
Zo maak je het
- Boen de citroen goed schoon met warm water. Rasp de schil en pers de citroen uit.
- Doe de poeder erythritol in een kom en meng citroenrasp en citroensap er goed door. Voeg dan de amandelmelk toe en roer goed. Voeg nu de agar toe en roer nogmaals goed.
- Meng de maizena in een apart kommetje met 4 eetlepels water tot een glad papje. Roer het maizenapapje door het citroen-amandelmelk mengsel.
- Doe het geheel over in een steelpannetje en breng al roerend aan de kook. Laat de koolhydraatarme lemon curd 5 minuten al roerende zachtjes doorkoken.
- Schenk de lemon curd in een schoon hittebestendig potje en laat volledig afkoelen.
Tips
- Dit recept levert je een potje lemon curd van ongeveer 250 gram, totaal 24 koolhydraten. Dat zijn gemiddeld 8 porties.
- Lemon curd is lekker op een koolhydraatarme cracker, in je ontbijt yoghurt, op een mascarpone pannenkoek, bij je koolhydraatarme wafels …
- Naar een recept van de verantwoorde snoeper: lemon curd.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hoi Con,
Bedankt voor je reactie. Ik zal het laten weten als ik het heb uitgeprobeerd :)
Groetjes, Liza
Graag gedaan!
Hallo Con,
Bedankt voor dit recept, ik ga het zeker uitproberen!
Is de maizena ook te vervangen door arrowroot? Weet je toevallig hoeveel arrowroot ik dan moet gebruiken?
Bedankt!
Groetjes, Liza
Hoi Liza! Ik denk dat je voor dit recept ook wel arrowroot (pijlwortel) kunt gebruiken. Zelf heb ik het niet geprobeerd, dus garantie kan ik je helaas niet geven. Ik heb even gegoogled voor je, je zou de dubbele hoeveelheid moeten gebruiken, in dit geval dus 4 el. Ik ben benieuwd naar het resultaat, succes met maken!
Groetjes, Con