Lemon curd

Lemon curd

Koolhydraatarme en suikervrije lemon curd recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Vandaag wordt er weer geswiepswoeptswapt! Je weet wel, die leuke recepten uitwisseling die via Instagram plaatsvindt. En ik heb me toch wat lekkers voor je! Ik heb een heerlijke Engelse lekkernij gemaakt, namelijk lemon curd. Maar: deze lemon curd is wél koolhydraatarm, suikervrij (want gezoet met erythritol), en vegan!

Recepten van anderen

De recepten uitwisselactie van Mandy (van Mandyandmore) is een grote hit op Instagram. Elke keer doen er weer meer Instagrammers mee. De lekkerste recepten worden van elkaar gemaakt, als het even kan met een eigen draai eraan. En zo ontstaan echt heerlijke creaties. Deze maand heeft Nanda van Nandaskeuken het braadappel recept van mijn blog gemaakt, en dat is een plaatje geworden! Haar versie van mijn recept vind je hier.

Koolhydraatarme en suikervrije lemon curd recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Zelf ben ik door Mandy gekoppeld aan Kim, bekend onder de naam “de verantwoorde snoeper”. Kim is een voorstander van de 80/20 regel als het om balans gaat. Ofwel: een stuk taart mag af en toe best. En als je me al wat langer kent dan weet je: daar ben ik het van harte mee eens!

Van Kim’s site deverantwoordesnoeper was het moeilijk kiezen hoor. Ik maakte uiteindelijk de lemon curd, want het leek me een leuke uitdaging om dat gerecht koolhydraatarm te maken.

Wat is lemon curd?

Maarre, wat is dat, lemon curd?

Lemon curd komt oorspronkelijk uit Engeland, en is een smeuïge dessertsaus die eigenlijk gemaakt wordt van suiker, eieren, citroensap en -rasp, en soms boter. Dat wordt gemengd en zachtjes gekookt tot er een romige saus ontstaat.
Men serveerde vroeger lemon curd als alternatief voor jam bij de high tea. Lekker hoor, een beetje lemon curd op je scones. Tegenwoordig is bijna alles mogelijk, en wordt lemon curd vaak gegeten bij bijvoorbeeld muffins of pannenkoeken, of wordt het gebruikt in een citroen merengue taart. Maar het is ook erg lekker gewoon in je ontbijt yoghurt bakkie. Ik spreek inmiddels uit ervaring.

Koolhydraatarme en suikervrije lemon curd recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De recept aanpassingen

De truc was om een koolhydraatarme lemon curd te maken. En daar leende het basisrecept van Kim zich uitstekend voor.

Ik heb de suiker natuurlijk vervangen voor erythritol, en heb die eerst in mijn koffiemolentje tot poeder fijngemalen. Ook heb ik iets minder ery gebruikt, omdat ik de lemon curd niet al te zoet van smaak wilde maken. Zo komt het frisse van de citroen beter tot zijn recht, vind ik. Daarnaast heb ik nog wat vanille voor extra smaak toegevoegd.

Verder kom je een in de koolhydraatarme keuken ongebruikelijk ingrediënt tegen, namelijk maizena. Daar zitten best veel koolhydraten in, maar in het hele recept gaan slechts 2 eetlepels, dus die koolhydraten verdelen zich mooi. En je weet het hè, het gaat om die balans, dus een keertje wat meer mag best. Als je maar belooft dat je ervan geniet, en dat zal zeker lukken met deze super lekkere lemon curd!

Koolhydraatarme en suikervrije lemon curd recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Suikervrije lemon curd (zonder ei)

Con
Oh yes! Er is weer geswiepswoepswapt en dat leverde een heerlijke Engelse lemon curd op die koolhydraatarm is, zonder suiker, én vegan! En zo'n potje is snel op hoor, want yum wat is dit lekker!
Bereidingstijd 15 minuten
afkoeltijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 15 minuten
Gang Saus
Keuken Engels
Koolhydraten 3 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1 biologische citroen
  • 100 gr poeder erythritol
  • 150 ml ongezoete amandelmelk
  • 2 el maizena
  • 1/2 tl agar agar
  • 1/2 tl kurkuma
  • snufje gemalen vanille

Zo maak je het
 

  • Boen de citroen goed schoon met warm water. Rasp de schil en pers de citroen uit.
  • Doe de poeder erythritol in een kom en meng citroenrasp en citroensap er goed door. Voeg dan de amandelmelk toe en roer goed. Voeg nu de agar toe en roer nogmaals goed.
  • Meng de maizena in een apart kommetje met 4 eetlepels water tot een glad papje. Roer het maizenapapje door het citroen-amandelmelk mengsel.
  • Doe het geheel over in een steelpannetje en breng al roerend aan de kook. Laat de koolhydraatarme lemon curd 5 minuten al roerende zachtjes doorkoken.
  • Schenk de lemon curd in een schoon hittebestendig potje en laat volledig afkoelen.

Tips

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


4 reacties

  1. Liza

    Hallo Con,

    Bedankt voor dit recept, ik ga het zeker uitproberen!
    Is de maizena ook te vervangen door arrowroot? Weet je toevallig hoeveel arrowroot ik dan moet gebruiken?

    Bedankt!

    Groetjes, Liza

    1. Hoi Liza! Ik denk dat je voor dit recept ook wel arrowroot (pijlwortel) kunt gebruiken. Zelf heb ik het niet geprobeerd, dus garantie kan ik je helaas niet geven. Ik heb even gegoogled voor je, je zou de dubbele hoeveelheid moeten gebruiken, in dit geval dus 4 el. Ik ben benieuwd naar het resultaat, succes met maken!
      Groetjes, Con

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *