Brezel broodjes

Brezel broodjes

Koolhydraatarme brezel broodjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Dit corona-jaar is maar een raar jaar, vind je ook niet? In Duitsland zijn tot eind oktober zogenaamde Großveranstaltungen verboden, en dat betekent dat het grootste volksfeest ter wereld, het Oktoberfest, dit jaar niet doorgaat. Er zit dus niets anders op dan zelf brezel broodjes te bakken. En dat kan gelukkig koolhydraatarm en glutenvrij.

Geen evenementen

Zo zijn er wel meer evenementen die dit jaar geen doorgang vinden. In Bremen is het hele zomerse buitenseizoen in het water gevallen: geen Breminale (theater festival), geen Maritime Woche (bootjes kijken op de Weser). Nu maar hopen dat de gezellige kerstmarkt in Bremen dit jaar, zij het met corona-regels, wel door kan gaan…

Koolhydraatarme brezel broodjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Al die leuke buiten evenementen zijn niet alleen gezellig, er kan meestal ook lekker gegeten en gedronken worden. En buiten de deur eten en drinken, dat doen Duitsers normaal gesproken graag. De evenementen worden dan ook altijd druk bezocht. Dit jaar is dat door corona allemaal wat minder, en moeten we het thuis gezellig maken. Dat gaat natuurlijk ook lukken hoor, we doen gewoon een “open-lucht-proost” met de buren over de heg heen!

Koolhydraatarme broodjes

Een geliefde snack bij Duitse evenementen, of ze nu groot of klein zijn, zijn Brezel. Of Brezn, zoals de broodjes in het zuiden van Duitsland worden genoemd. Het is een zogenaamd Laugenbrot, ofwel het broodje wordt geloogd in een badje van natrium. Dat geeft het brood zijn typische donkerbruine korst. Brezel brood wordt vaak in de vorm van een krakeling aangeboden, maar je ziet ze ook veel in de vorm van een soort pistolet.

Koolhydraatarme brezel broodjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Als je me al wat langer kent, dan weet je dat ik van makkelijk houdt. Ik heb het hele logen van het broodje dus achterwege gelaten, en heb voor de makkelijke pistolet vorm gekozen. Maar je kunt er natuurlijk een krakeling vorm van proberen te maken. Als je dat doet, laat dan zeker een berichtje met foto achter!

Het voordeel van zelf brezel broodjes bakken is dat je ze glutenvrij en koolhydraatarm kunt maken. Ze bevatten slechts 2 koolhydraten per broodje, en dat betekent dat ze ook geschikt zijn voor de keto-liefhebbers onder ons. Je kunt ze zo uit het vuistje eten, zoals je met een originele brezel ook doet, maar ik vind ze extra lekker met een lik roomboter erop. Smullen …

Koolhydraatarme brezel broodjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Brezel broodjes logen

Voor wie het eens wil wagen en een brezel wil logen, hier de handleiding (van het internet geplukt, ik heb het zelf niet geprobeerd dus geen garanties). Let op want het water kan flink schuimen, veel Duitsers dragen daarom een beschermbril bij het logen. Safety first had een Duitse uitdrukking kunnen zijn :)))

Koolhydraatarme brezel broodjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Breng 1,5 liter water aan de kook: zoveel, dat je de broodjes helemaal kunt onderdompelen. Voeg 50 gram natron (of eventueel baking soda) toe. Pas op: het gaat schuimen! Laat het natronbadje iets afkoelen (het moet goed heet zijn, maar niet meer koken). Dompel de broodjes met behulp van een schuimspaan één voor één onder: ongeveer 10 seconden per zijde. Neem de broodjes met de schuimspaan uit het natronbadje en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi ze met grof zeezout en bak ze zoals beschreven.

Koolhydraatarme brezel broodjes recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme en glutenvrije Duitse Brezel broodjes

Con
Kun je niet naar het Oktoberfest in München komen? Maak dan zelf je Brezel broodjes. Natuurlijk koolhydraatarm én glutenvrij.
Bereidingstijd 15 minuten
oventijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hartige snack, Lunch, Ontbijt
Keuken Duits
Porties 3 broodjes
Koolhydraten 2 kh

Dit heb je nodig
  

  • 60 gr mozzarella
  • 1/2 el roomboter
  • 75 gr amandelmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 el psylliumvezels
  • 1 ei
  • 25 gr volvette roomkaas
  • 1 tl grof zeezout

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de mozzarella in stukken en doe ze in een steelpannetje. Laat op laag vuur al roerende smelten tot het een homogene massa vormt.
  • Laat het “deeg” indien nodig iets afkoelen zodat het hanteerbaar is. Kluts het ei los en kneed het samen met de roomboter, roomkaas, het amandelmeel, bakpoeder en psyllium door het mozzarella deeg.
  • Vorm 3 pistolets van het deeg en leg de broodjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel de broodjes met wat water en bestrooi ze met het zeezout.
  • Bak de brezel broodjes in ongeveer 15 minuten gaar.

Tips

  • Het recept is makkelijk te verdubbelen!

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 8 stemmen. Gemiddeld: 3,88/5)
Laden...

20 reacties

  1. Katinka

    Gemaakt, zojuist. Recept een beetje aangepast ivm ontbrekende ingrediënten. Wel iets meer koolhydraten maar dat maakt mij niet uit.
    Psyllium vervanger door haver zemelen/ 3 eetlepels 4-granenmeel extra erbij / ricotta in de plaats van mozzarella en roomkaas. Prima gelukt. Lekker hoor.

    1. Con

      Wat leuk dat de broodjes zo goed gelukt zijn! Lekker zijn ze hè.
      Uit reacties van anderen die dit recept geprobeerd hebben, blijkt dat het resultaat vooral afhankelijk is van de mozzarella die je gebruikt. Fijn dat het met die van jou zo goed gelukt is!

      1. Marielle

        Heb de bretze gemaakt alleen mozzarella werd enkel vocht. Mss volgende keer geraspte mozzarella gebruiken. Kan helaas geen foto toevoegen maar de eerste bretze is al aan het verteringsproces toegevoegd. Jammie.

        1. Con

          Er zijn meer mensen die problemen hebben met het goed smelten van de mozzarella. Dat ligt meestal aan de kwaliteit van de mozzarella, maar is wel heel vervelend natuurlijk. Het is inderdaad een goed idee om geraspte mozzarella te gebruiken, die zou goed moeten smelten.

          1. Martine

            Als je een bol mozzarella wilt gebruiken: vooraf 10 tot 20 minuten in de vriezer leggen.
            Dan kun je het makkelijk raspen en smelt het ook beter in je pannetje! (Tip van Gordon Ramsay).

  2. Mitzy Kroes

    Hallo, bij mij zijn ze helaas mislukt. De mozzarella was net kauwgom en er bleef melk ervan apart. Smolt niet – al roerend – tot een deegbol. Ik neem aan dat de mozzarella wel belangrijk is in het recept.

    Mijn broodjes zijn donkerbruin op uw website wit?

    1. Wat jammer dat de broodjes niet gelukt zijn. Ik heb gemerkt dat het erg aan de kwaliteit van de mozzarella ligt of het goed smelt of niet. Zelf neem ik altijd de iets duurdere bio-mozzarella, en had geen problemen met smelten. Maar dat verschilt dus heel erg. Wat misschien ook een idee is, is om het met geraspte mozzarella te proberen. Dat zal vast goed smelten.
      Mijn broodjes zijn lichtbruin geworden in de oven. Elke oven is anders, dus bij je volgende poging kun je jouw oven wellicht beter iets lager zetten, of als je ziet dat de broodjes te bruin worden, ze afdekken met aluminium folie. Succes bij de volgende poging!

    2. A Swinkels

      Hallo,

      Tip :

      Had ik ook laatst, ben ook in uit probeer periode, struim internet af voor recepten ( die vaak teveel hoeveelheid is voor mij alleen met een maagverkleining, muizen hapjes)

      maar ik heb een speciale schaar die ik alleen voor bereiden van eten gebruik, gewoon van aldy, die dan bij bestek in vaatwasser gaat, ik had gewoon na het opwarmen in magnetron letterlijk knippen in het beslag gezet, van een bal waren het stukjes tot ik tevreden was, en dat recept was heerlijk, met laagje zelfgemaakte kruiden boter bij de soep.
      zoek nog naar een lekker brood waar ik broodjes van kan maken, toch wel een brood liefhebber, dus ook hier ga ik de recepten proberen.

      groetjes Liek.

  3. Jeanette

    Ik maak deze regelmatig als stokbroodvervanging! Perfect!
    Vandaag kreeg ik een ingeving en heb ik ze gevormd als pita broodjes.
    Ik verdubbel het recept altijd en zo haalde ik er 6 pita’s uit. Wel wat zout en knoflookpoeder door het “deeg” gedaan.

  4. Yvonne Westerveld

    Hoi Con, ik heb ze vandaag gemaakt. Jammer genoeg wilde de mozzarella maar niet smelten. Het bleef een stevige rubberen plak met wat vocht er omheen. Ik heb toch de broodjes gebakken. Ze zijn een beetje droog uitgevallen helaas, zal wel door die kaas komen.
    Ik wil het binnenkort nog eens proberen met een merkproduct. Nu had ik eigen merk, misschien maakt dat enig verschil en zijn de broodjes dan lekkerder. :-)

    1. Hi Yvonne, wat leuk dat je meteen aan de slag bent gegaan met dit recept, en wat jammer dat ze niet goed gelukt zijn.
      Zelf neem ik altijd bio-mozzarella, en had geen problemen met smelten. Maar dat verschilt heel erg. Wat misschien ook beter werkt, is om geraspte mozzarella te nemen. Dat zal vast goed smelten. Succes bij de volgende poging!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *