Oef, wat is het warm deze week. Het is zweten en puffen in deze hitte, maar veel puf om te koken heb ik niet. Ik vind het veel te warm om achter het fornuis te kruipen. Daarom deze week een recept waar je het gasfornuis of de oven niet voor nodig hebt, want deze Grieks gevulde puntpaprika’s eet je koud. Wel zo lekker!
Hittegolven
Weerrecords worden verpulverd, de teller voor dit jaar staat nu op acht. Zo zit Nederland momenteel in de langste hittereeks ooit. En de hittegolven worden steeds heter. De vier warmste hittegolven zijn allemaal van na 2000. Het ziet er naar uit dat er een nieuw record voor tropische nachten (dat is een nacht waarbij het kwik niet onder de 20 graden komt) gevestigd gaat worden.
Duitse hitte
Ook in Duitsland is het warm. In het noorden is het zelfs nog iets warmer dan in het zuiden. Waar München het met 29 graden moet doen, zit ik in Bremen te zweten in de 33 graden. Nou ja, de thermometer die in mijn tuin in de schaduw hangt, wijst ’s middags doodleuk 38 graden aan. Je snapt het al: mijn grootste vriend is momenteel mijn ventilator.
Niet alleen de hoge temperaturen spelen de mens deze dagen parten. Er is ook sprake van hoge ozonbelasting, en dat betekent dat je je beter niet in de buitenlucht in kunt spannen, want je krijgt het snel benauwd en je loopt hoger risico op hoofdpijn en tranende ogen.
Koude maaltijd
Op warme dagen vind ik het lekker om koude maaltijden te eten. Van warm eten ga ik alleen maar meer zweten, dus ik eet momenteel veel salades. Voor een beetje afwisseling zorgen deze Grieks gevulde puntpaprika’s. Waarom Grieks?
Omdat de vulling gebaseerd is op de traditionele Griekse salade (genaamd horiatiki) met komkommer, tomaat, olijven en feta. Ik heb puntpaprika’s gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook gewone paprika’s nemen. Het is een kwestie van wat groente snijden, mengen, de puntpaprika’s vullen en opeten. Lekker verfrissend!
Koolhydraatarme Grieks gevulde puntpaprika's
Dit heb je nodig
- 2 grote puntpaprika’s
- 1/2 komkommer
- 4 kerstomaatjes
- 10 kalamata olijven
- 1 bosuitje
- 6 walnoten
- 75 gr roomkaas
- 100 ml crème fraîche
- 1 el citroensap
- 1/2 tl gemalen anijs
- 1/2 tl oregano
- versgemalen zout en peper
- 2 el citroen-olijfolie
Zo maak je het
- Halveer de puntpaprika’s en haal de zaadjes eruit.
- Snijd de groente: de komkommer in blokjes, de kerstomaatjes in vieren, het bosuitje in ringetjes. Halveer de olijven en haal de pit eruit. Hak de walnoten grof.
- Meng de roomkaas met de crème fraîche en het citroensap. Roer de gemalen anijs en oregano erdoor, en breng pittig op smaak met zout en peper. Meng de komkommer, kerstomaatjes, het wit van het bosuitje en de olijven erdoor.
- Vul de Griekse puntpaprika’ met het mengsel, en strooi de gehakte walnoten en het groen van de bosui erover.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Dank jewel voor dit lekkere gerecht!
Al vaak gemaakt en steeds weer heerlijk!
WAT een heerlijke recepten!!!
Hoor graag meer van je.
Groetjes, Jenny.