Indische macaroni schotel

Indische macaroni schotel

Indonesische macaroni, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Heb je ‘m al gemaakt, de koolhydraatarme ketchup van het vorige recept? Dan heb ik hier een hoofdgerecht voor je waar deze ketchup niet mag ontbreken. Het is een gouwe ouwe, deze Indische macaroni schotel, en ik heb het recept aangepast zodat het koolhydraatbeperkt wordt. Of koolhydraatbewust, zo je wilt.

Geen keukenprinses

Mijn moeder is de liefste moeder op de wereld, maar een keukenprinses is ze nooit geweest. We aten vroeger regelmatig Hollandse pot: aardappelen, stukje vlees, groente. Oh, en elke dag appelmoes. Anders kreeg ik die aardappelen niet weg. Vis kwam niet op tafel, want dat lust mijn moeder niet. Vissticks vindt ze dan weer wel lekker, misschien is er iemand die me dat uit kan leggen?

Er was wel een gerecht dat mijn moeder af en toe maakte dat anders was, namelijk Indische macaroni. Dat werd gemaakt met oudewetse elleboogjes macaroni, een dikke plak ham of pork in stukjes, wat prei, gebakken eieren, geraspte kaas, en veel, heel veel ketjap manis én ketchup. Smullen hoor, was dat toen.

Indonesische macaroni, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Uh … is macaroni Indisch?

Nu denk je natuurlijk dat ik dit verhaal uit mijn duim zuig, want macaroni is natuurlijk Italiaans en niet Indisch. Toch is dit een recept dat uit de Indische / Indonesische keuken komt, hoe het daar terecht is gekomen is zover ik weet een goed bewaard geheim. Feit is dat het een zeer bekend Indisch recept is, waar veel varianten van bestaan, maar waar een paar ingrediënten de vaste basis vormen: pasta, kaas, ketchup.

Nu heb ik vorige week een recept voor een koolhydraatarme ketchup gemaakt, en dat deed me meteen denken aan de Indische macaroni van vroeger. Hoog tijd om een gezondere versie van dit heerlijke Indische gerecht te maken!

Koolhydraatarme ketchup recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Pasta naar keuze

In plaats van macaroni heb ik gekozen voor pasta van peulvruchten. Deze pasta is glutenvrij, maar bevat wel wat meer koolhydraten. Daarmee valt deze Indische macaroni schotel in de categorie “koolhydraatbeperkt”. Wil je toch liever minder koolhydraten, dan kun je ook voor een pasta van konjac kiezen (ook wel shirataki genoemd), bijvoorbeeld deze. En maal je niet om koolhydraten, dan kun je natuurlijk gewoon voor ouderwetse elleboogjes-macaroni kiezen.

Ik heb even zitten rekenen voor je. Het aantal koolhydraten van dit recept exclusief de pasta bedraagt 5. Lekker weinig! Hoeveel koolhydraten jouw gerecht uiteindelijk bevat, hangt dus vooral af van de pasta die je kiest. In het recept hieronder geef ik je het totaal aantal koolhydraten als je de schotel maakt met pasta van peulvruchten.

Indonesische macaroni, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Dan heb ik om dit gerecht vegetarisch te maken, de ham vervangen door tempeh. Daar ben ik sowieso gek op! Je kunt er heerlijk vegetarisch mee kokkerellen, getuige deze recepten op mijn blog.

Mijn moeder maakte de Indische macaroni gewoon in de pan want we hadden geen oven. Maar eigenlijk hoort deze schotel uit de oven te komen, en zo heb ik ‘m dan ook gemaakt. Maar voor een snellere versie kun je ook gewoon de macaronischotel in de pan maken, bestrooien met geraspte kaas en dan nog even met het deksel op de pan de kaas laten smelten. Het smaakt er niet minder lekker om!

Indonesische macaroni, vegetarisch recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Indische macaronischotel

Con
Een pasta recept dat eens niet uit Italië komt. Deze Indische macaroni schotel maak ik met pasta gemaakt van peulvruchten, en wordt zo glutenvrij. Het recept is daardoor koolhydraatbeperkt.
Bereidingstijd 25 minuten
oventijd 20 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indonesisch
Porties 2 personen
Koolhydraten 32 kh

Dit heb je nodig
  

  • 200 gr pasta van peulvruchten of andere pasta naar keuze
  • 1 ui
  • 1 kleine prei
  • 200 gr tempeh
  • 1 el tamari
  • 1-2 tl sambal
  • 4 eieren
  • scheutje ongezoete plantaardige melk
  • snufje nootmuskaat
  • 100 gr geraspte kaas
  • koolhydraatarme ketchup recept zie tips
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing gaar.
  • Verhit de oven voor op 180 graden.
  • Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de prei schoon en snijd ze in ringen. Snijd de tempeh in blokjes.
  • Kluts de eieren in een kom los met een scheutje melk en de nootmuskaat.
  • Verhit wat kokosolie in een koekenpan en roerbak de tempeh in ongeveer 6-8 minuten goudbruin. Voeg dan de ui, knoflook en prei toe en roerbak nog eens een paar minuten tot de groente zacht is. Meng de gekookte pasta erdoor.
  • Voeg de tamari en sambal toe en meng goed.
  • Doe het geheel over in een ovenschotel, meng het eimengsel erdoor, en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak de Indische macaroni zo’n 20-30 minuten in de oven.
  • Verdeel de ketchup voor het opdienen over de Indische macaroni schotel.

Tips

  • Het recept voor mijn koolhydraatarme ketchup vind je hier.
  • Het aantal koolhydraten exclusief de pasta bedraagt 5 kh.
  • Geef er een frisse salade bij, of zoetzure komkommer.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *