Gevulde courgette met geitenkaas en bosbessen

Gevulde courgette met geitenkaas en bosbessen

Gevulde courgette met geitenkaas en bosbessen recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Eigenlijk wilde ik vandaag een ijs-recept posten. Maar het lijkt wel weer herfst buiten, dus een ovengerecht leek me beter passen. En zo’n gevulde courgette met geitenkaas en bosbessen, die wil je toch. Het ijs-recept houd je gewoon tegoed.

Veelzijdige courgette

Courgette is super veelzijdig, en erg geliefd in de koolhydraatarme keuken. Je kunt er brood mee bakken, je kunt het in plaats van pasta eten (dan heet het courgetti), of door een gezonde groene smoothie doen.

Gevulde courgette met geitenkaas en bosbessen recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Veel moestuin eigenar(ess)en kweken hun eigen courgette. Het is een makkelijke groente om te kweken, de opbrengst is vaak hoog. Courgetteplanten geven mooie grote gele bloemen, die trouwens ook eetbaar zijn. Ik heb ze ooit in Zuid-Frankrijk gegeten, gevuld met geitenkaas met lavendel, heerlijk.

Pas op met zelf gekweekt

Maar er zit een minder fijne kant aan zelf geteelde courgettes. Bij zelf geteelde courgettes loop je namelijk het (weliswaar kleine) risico dat door kruisbestuiving de stof cucurbitacine zich in de courgette ontwikkelt, en dat stofje is giftig.

De courgette smaakt van nature eigenlijk bitter. Door de eeuwen heen is die bittere smaak door de telers eruit gekweekt, en zo maken de courgettes tegenwoordig eerder lichtzoet. De bittere smaak van een courgette van vroeger wordt veroorzaakt door de al genoemde cucurbitacine, en daar kun je behoorlijk ziek van worden.

Gevulde courgette met geitenkaas en bosbessen recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Wordt de courgette in een gecontroleerde omgeving gekweekt, dan ontstaat dit probleem niet. Courgettes uit de supermarkt kun je dus altijd met een gerust hart kopen. Maar mocht je zelf courgette kweken, dan kan het zijn dat door slechte kweekomstandigheden de courgette toch cucurbitacine gaat aanmaken. En dan smaakt ie dus bitter. Eerst testen dus (gewoon een hapje van de rauwe courgette nemen): smaakt je courgette bitter, eet ‘m dan niet!

Deze belangrijke courgette-wijsheid heb ik niet van mezelf, maar ik kreeg onlangs op Instagram deze tip van een oplettende volger. Een heel belangrijke tip natuurlijk, daarom deel ik die informatie ook hier op de blog. Want ik wil natuurlijk niet dat je ziek wordt van mijn recepten.

Gevulde courgette met geitenkaas en bosbessen recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Uit de oven

Omdat het dus weer behoorlijk fris is buiten, heb ik deze week een ovengerecht bedacht en een gevulde courgette met geitenkaas gemaakt. Het is een super simpel recept, maar zoals vaak het geval is, zijn dat juist de lekkerste recepten. Geen poespas, gewoon lekker eten.
Omdat geitenkaas heel goed combineert met fruit, heb ik voor mijn geliefde bosbessen gekozen, waar ik voor de show nog wat bramen bij heb gedaan. Maar je kunt ook andere koolhydraatarm rood fruit kiezen.

Het fruit geeft het zoetje aan het gerecht, maar als je het liever toch nog iets zoeter wilt, dan kun je een beetje ahornsiroop aan de dressing toevoegen. Reken dan wel op 3 koolhydraten per persoon meer. Om heel eerlijk te zijn: je gevulde courgette wordt er wel veel lekkerder van …

Gevulde courgette met geitenkaas en bosbessen recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Koolhydraatarme gevulde courgette met geitenkaas en bosbessen

Con
Courgette is zeer veelzijdig, en met deze gevulde courgette met geitenkaas uit de oven scoor je vast en zeker hoge ogen. Lees ook even waarom je moet oppassen met zelfgekweekte courgettes.
Bereidingstijd 15 minuten
oventijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Frans
Porties 2 personen
Koolhydraten 9 kh

Dit heb je nodig
  

  • 2 grote courgettes
  • 200 gr zachte geitenkaas
  • 2 takjes rozemarijn
  • 50 gr bosbessen
  • 3 el pijnboompitjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl grove mosterd
  • 2 tl ahornsiroop optioneel
  • versgemalen peper en zout

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de courgettes overlangs doormidden en hol ze uit.
  • Ris de naaldjes van de rozemarijn en hak ze fijn. Meng ze door de geitenkaas.
  • Vul de courgettes met de geitenkaas, leg ze op een met bakpapier beklede ovenplaat, en strooit de bosbessen erover.
  • Bak de gevulde courgettes in 25 minuten gaar.
  • Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Meng de olijfolie, mosterd, en eventueel ahornsiroop samen met peper en zout tot een dressing.
  • Bestrooi de gevulde courgettes voor het serveren met de pijnboompitjes en sprenkel de dressing erover.

Tips

  • Met een salade erbij heb je een lekkere hoofdmaaltijd of lunch.
  • Gooi het pulp van de uitgeholde courgette niet weg, maar gebruik het bijvoorbeeld in een smoothie.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 4 stemmen. Gemiddeld: 4,50/5)
Laden...


2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *