Vandaag staat een makkelijk en voedzaam lunchgerecht op het menu. En een favoriet die ik zeer regelmatig klaarmaak, soms ook als avond-maaltijd. Rösti is van oorsprong een Zwitsers aardappel ontbijt in de vorm van een dikke pannenkoek. Ik maak liever gebruik van de zoete aardappel, en eet graag gerookte zalm bij deze zoete aardappel rösti.
De bataat
Wist je dat een zoete aardappel ook wel bataat wordt genoemd, en eigenlijk helemaal geen aardappel is? Het is een groente die tot de zogenaamde winde-familie behoort. De zoete aardappel bevat wel iets meer koolhydraten, maar geeft je geen insuline-achtbaan-ritje zoals gewone aardappels doen. Ze zitten ook nog eens bomvol met vitamines.
Je kunt zoete aardappel op dezelfde manier bereiden als de gewone aardappel. Koken, bakken of pureren, het kan allemaal. De bataat vind je meestal met oranje of wit vruchtvlees, de smaak verschilt niet zo heel veel. Ik heb het geluk dat mijn Asia-man (zo noem ik de eigenaar van de toko waar ik veel van mijn boodschappen haal) beide soorten heeft. En heel soms heeft-ie de super lekkere paarse bataat … ik kan dus kiezen! Vaak laat ik het afhangen van het gerecht dat ik klaar ga maken, soms oogt het witte vruchtvlees beter als het oranje.
Zoete aardappel rösti
In dit recept heb ik voor de oranje zoete aardappel gekozen, maar het had voor dit gerecht net zo goed de witte kunnen zijn. Je hoeft de bataat niet eerst voor te koken, hij kan gewoon rauw geraspt en dan verwerkt worden.
Ik eet mijn glutenvrije zoete aardappel rösti graag met een paar plakken gerookte zalm, maar je kunt dat ook weglaten als je liever geen vis eet. En natuurlijk eet ik er lekker veel frisse groente bij!
Zoete aardappel rösti met gerookte zalm
Dit heb je nodig
- 1 grote zoete aardappel bataat
- 3 eieren
- 1/2 tl chilipoeder
- versgemalen peper en zout
- kokosolie om te bakken
- 200 gr gerookte zalm plakken
- 125 gr zure room
- 1 flinke el mierikswortel fijngetrapt
- komkommer, kerstomaatjes, tuinkers, augurk, zilveruitjes of wat je lekker vindt ter garnering
Zo maak je het
- Schil de zoete aardappel en rasp ‘m grof (het makkelijkst is dat met de keukenmachine).
- Kluts in een grote kom de eieren met de kruiden los. Meng met een vork de geraspte bataat erdoor.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan en stort het zoete aardappel mengsel erin. Druk aan met een vork en vorm er een grote dikke pannenkoek van. Bak de rösti op halfhoog vuur zo’n 5-7 minuten, keer met behulp van een bord (voeg evt. nog een beetje kokosolie toe aan de pan) en bak de andere kant eveneens 5-7 minuten.
- Meng ondertussen de zure room met de mierikswortel.
- Snijd de zoete aardappel rösti doormidden en leg ze op twee borden. Verdeel de plakken zalm erover en garneer met de rest wat je lekker vindt. Doe een bloep van het zure room mengsel erover (het restant kan in een kommetje apart geserveerd worden).
Tips
- Vervang de zure room met mierikswortel door (suikervrije) mayonaise voor een snelle versie.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Vandaag dit recept gemaakt. Wow, zo lekker! Dank je wel.
Ja lekker hè! En zo makkelijk te maken. Fijn dat het gesmaakt heeft!
Groetjes, Con
Eindelijk heb ik dit gemaakt en het was echt heel lekker! De combinatie van de zoetige rösti met de zoute vis en het frisse sausje, hmm. Ik heb ook nog lekker verse dille door het sausje gedaan.
Hoi Wietske, wat leuk dat het goed gelukt is! Wij eten dit gerecht ook echt heel graag, bijna elke week wel een keer. Het is een echte topper!
Goed idee van de dille, ga ik ook eens doen.
Groetjes!