Wie jarig is, trakteert! Jawel lieve lezer(es), vandaag vier ik mijn verjaardag. Nu ja, dan moet je deze blog wel precies op de dag van publicatie lezen natuurlijk. En omdat ik jarig ben, heb ik deze week een extra recept voor je. En die moet je maken hoor, deze koolhydraatarme Florentiner koekjes!
Verjaardag
Verjaardagen, ik heb er eigenlijk niks mee. Ik vier mijn verjaardag al jaren niet. Nou ja, niet op de manier waarop de meesten een verjaardag vieren, met een huis vol visite, koffie, taart, drank, en chips. Dat is gewoon niet zo mijn ding. Ik vind het eerlijk gezegd veel leuker als mensen spontaan op visite komen omdat ze dat graag willen, niet omdat ze zich verplicht voelen omdat ik jarig ben.
En dus heb ik, als ik het me goed herinner, mijn laatste verjaardag op mijn dertigste gevierd. Precies weet ik het niet meer hoor, dat is al zo lang geleden ha ha. Ja inderdaad, Sara heb ik een paar jaar geleden ook al gezien. Ook toen geen groot feest, gewoon gezellig met manlief een weekendje er tussenuit. Want zo vier ik mijn verjaardag het liefst: samen met mijn lief wat leuks doen en dan ergens lekker gaan eten. Want lekker eten, dat hoort er natuurlijk bij als foodie!
En dus houd ik de blog kort vandaag, want ik ga straks lekker met manlief een dagje Oldenburg “doen”.
Wat? Ben je daar nog nooit geweest? Daar moet je echt een dagje heen hoor, Oldenburg heeft een gezellig centrum, erg leuke cafeetjes en een hele berg aan lekkere restaurants. Als ik heel eerlijk ben ga ik liever naar Oldenburg om een dagje te shoppen en lekker te eten dan dat ik naar de stad in Bremen ga.
Florentiner koekjes, kerstkoek
Natuurlijk vertel ik je nog wel kort over de lekkere Florentiner koekjes die ik heb gemaakt. Het recept voor die koekjes komt niet zoals je misschien denkt uit Italië, maar zou zijn oorsprong in Frankrijk hebben. Het zijn echter de Duitsers die ze volop bakken met kerst, als de Weihnachtsbäckerei op volle toeren draait en er kilo’s kerstkoekjes, de zogenaamde Weihnachtsplätzchen, gebakken worden.
Mijn Florentiner koekjes zijn koolhydraatarm, zelfs ketogeen. De belangrijkste ingrediënten zijn amandelen, slagroom, boter en chocolade. Er zit ook een beetje kokosmeel om ze iets steviger te maken. Maar heel stevig zijn ze nog steeds niet hoor. Daarom giet ik de chocolade over de afgekoelde koekjes heen, en laat ze dan opstijven. Het oorspronkelijk recept laat je de koekjes ondersteboven, dus met de chocoladelaag onder, opstijven. Het keren van deze koekjes is echter lastig, ze vallen makkelijk uit elkaar. In het kader “waarom moeilijk doen als het makkelijk kan”, los je dat dus op door de chocola er overheen te gieten. De chocola houdt de Florentiner koekjes keurig bij elkaar. En ze smaken natuurlijk niet anders daardoor.
Oké, dit feestvarken gaat er vandoor, een dagje Oldenburg onveilig maken!
Keto Florentiner koekjes
Dit heb je nodig
- 100 gr geschaafde amandelen
- 30 gr gehakte amandelen
- 2 tl kokosmeel
- rasp van een halve citroen
- snufje zout
- 100 ml slagroom vloeibaar
- 30 gr roomboter
- 10 gr erythritol optioneel
- 80 gr pure chocolade minstens 80%
- 1 tl kokosolie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Meng de geschaafde en gehakte amandelen door elkaar.
- Kook de slagroom met de boter en een snuf zout op in een steelpannetje. Laat een paar minuten zachtjes doorkoken. Meng dan de amandelen, citroenrasp en het kokosmeel erdoor.
- Vorm 12 platte bergjes van de amandelen op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de Florentiner koekjes in 10 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen
- Smelt de chocolade samen met de kokosolie au bain marie, en lepel deze over de Florentiner koekjes. Laat de chocolade opstijven in de koelkast of vriezer (gaat sneller, maar bewaar ze wel in de koelkast).
Tips
- Eet de koekjes rechtstreeks uit de koelkast.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: