Soms heb je gewoon zin in iets lekkers bij de koffie. Maar wel verantwoord natuurlijk, en met zo min mogelijk koolhydraten. De eigenlijk niet zo heel gezonde Hollandse eierkoek heb ik daarom veranderd in een koolhydraatarme mini amandel eierkoeken. Zonder suiker, zonder gluten. En lekker!
Oorsprong van de eierkoek
Eierkoeken zijn een typisch Hollandse traktatie. Ze worden vooral geassocieerd met het bourgondische Brabant. Maar ook in het noorden van het land worden ze gegeten, daar heten ze pleverkouken. In sommige streken wordt de eierkoek als een soort boterham gegeten, met een lik boter en een beetje suiker. Eierkoeken die je in de winkel koopt, zijn meestal naturel of gevuld met rozijnen.
Eierkoek als verantwoord tussendoortje
De eierkoek won een aantal jaar geleden enorm aan populariteit toen heel het land (behalve ik) aan het “sonjabakkeren” was. Want Sonja raadde de eierkoek aan als een verantwoord tussendoortje.
Oké wacht … mijn definitie van een gezond tussendoortje is toch anders hoor. Een gezond tussendoortje bevat in mijn woordenboek geen of in ieder geval heel weinig suiker. En al helemaal geen toegevoegde onduidelijke ingrediënten (trek in glycerol iemand?). En omdat naar mijn mening koolhydraatbommen ook niet veel goeds voor je gezondheid doen, valt de Brabantse eierkoek als verantwoorde snack toch echt onmiddellijk af.
Hoe zit het dan met die koolhydraten in een eierkoek? Natuurlijk verschilt het aantal een beetje, afhankelijk van het merk en de grootte van de eierkoek. In een gemiddelde eierkoek zitten tussen de 20 en 25 koolhydraten. Een grote eierkoek haalt alweer makkelijk de 30. Nee, da’s niks voor mij. Dat moet anders kunnen.
Tijd voor een poging koolhydraatarme eierkoeken bakken!
En hoera, dat is gelukt! Met dank aan trouwe vriend amandelmeel en de koolhydraatvrije erythritol want zonder hen wordt dat een stuk moeilijker.
Mijn amandel eierkoeken zijn niet al te groot, de doorsnee bedraagt 7 à 8 cm. Per stuk bevatten mijn eierkoeken wel een hele halve koolhydraat. Inderdaad, 0,5 koolhydraten. Ik had dus eigenlijk net zo goed reuzen eierkoeken kunnen bakken ha ha. De eierkoeken zijn zo wel geschikt voor diegenen die ketogeen eten.
Wel of niet erythritol?
Veel mensen zijn wat huiverig om erythritol (kortweg ery) te gebruiken. Dat was ik in het begin ook, maar nadat ik mezelf op het internet wat wijzer had gemaakt en gewoon eens een pot heb gekocht om het uit te proberen, ben ik er anders tegenaan gaan kijken. Ik gebruik het niet dagelijks hoor, doe echt heel lang met een pot. Maar als je af en toe toch een zoetje in je koolhydraatarme keuken nodig hebt, dan is ery naar mijn mening de beste keuze. Je kunt overigens hier meer lezen over ery in een eerder blogpost.
Koffiekoek
Mijn koolhydraatarme amandel eierkoeken heb ik meteen een twist gegeven. Je kunt ze natuurlijk naturel maken, maar ik heb een beetje met de smaak gespeeld, en een espresso toegevoegd. Want als je een eierkoek bij de koffie eet, dan is het eigenlijk een koffiekoek toch? Omdat ik natuurlijk voor amandelmeel heb gekozen, heb ik de eierkoeken ook extra bestrooid met wat gehakte amandelen. Zo worden het lekkere amandel koffie eierkoeken.
Nu ga je me waarschijnlijk vragen hoe lang je ze kunt bewaren, en of je ze in kunt vriezen. Uhm … geen idee. De mini eierkoeken waren namelijk zo lekker, dat ze binnen twee dagen schoon op waren. Met zo weinig koolhydraten per koek kun je je er wel eentje extra permitteren. Of twee …
Koolhydraatarme mini amandel eierkoeken
Dit heb je nodig
- 2 grote eieren
- 2 el erythritol
- 120 gr amandelmeel
- 2 tl bakpoeder
- snufje zout
- 30 ml espresso afgekoeld , optioneel
- 1/4 tl gemalen vanille
- handje gehakte amandelen optioneel
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Kluts de eieren samen met de ery met de handmixer in 2 minuten schuimig.
- Voeg de amandelmeel, bakpoeder en een snuf zout toe en roer goed door. Voeg dan de afgekoelde espresso en vanille toe en roer nogmaals goed door.
- Schep met een lepel kleine bergjes van het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi indien gewenst de mini eierkoeken met de gehakte amandelen.
- Bak de amandel eierkoeken in 15 minuten goudbruin en gaar.
Tips
- Je kunt de espresso achterwege laten als je niet van koffie houdt.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Con overigens mijn Walnotenmeel was ook best wel vrij grof dus als het op is probeer ik gewoon als ik het wil gebruiken wat zelf te malen zonder dat het te fijn wordt!!
Anders als het erg vochtig blijft werk ik veel met kokosmeel een beetje is al genoeg om het wat minder vochtig te hebben,ik heb ze nu in een royale siliconen vorm gedaan net tussen bonbon en muffins in dan heb ik er 12 en mooi hoog lopen ze ook niet tegen elkaar wat ik laatst hadlekker hoor.
Fijn dat het gesmaakt heeft!
Con lekker zijn ze hoor ik heb er ook mijn eigen draai aan gegeven ik heb 60 Gr Walnotenmeel genomen had ik nog en 20 Gr Kokosmeel met wat cacaopoeder en kaneel
En dus ook walnoot erop goed gelukt en heerlijk
Dank weer Francisca
Walnotenmeel? Wat leuk! Heb je dat zelf gemaakt of kun je dat ergens kopen? Dat lijkt me heel erg lekker!
Groetjes, Con
o Con ik zag nu pas je reactie op het Walnotenmeel,dat heb ik in Hongarije gekocht toevallig in een winkel waar ik het niet had verwacht ha ha ook daar Psylliumvezels gevonden lekker voordelig ook dus ik had mazzel
Wij zijn daar altijd in de zomer ivm onze kleinkinderen en trekken dan lekker door het land straks weer we verheugen ons erop groetjes. Francisca.
Wat leuk dat je dat in Hongarije gevonden hebt. Het lijkt me een prachtig land. Wat een leuk vooruitzicht, dat je er van de zomer weer naartoe gaat!
Vandaag heb ik deze eierkoekjes gebakken. 2x het recept gepakt, zodat er goed geproefd kan worden. En zodat ik er wat kan invriezen.
Ik heb de helft licht bruin gebakken. De andere helft wat korter, zeg maar de kleur van sprits koeken uit de winkel.
Testpanel :-)
Iedereen vindt het fijn dat er geen sterke ammoniak geur/smaak aanzit, zoals op de eierkoeken van de bakker.
Ze waren lekker luchtig.
Iedereen vond de licht gebakken eierkoeken het lekkerste.
En dan de smaak ………… het is me niet gelukt er een paar in te vriezen. Daar waren ze TE lekker voor.
Dat is ook niet erg, aangezien er maar 0,5 KH in zit.
Dit recept zal ik zeker vaker gaan bakken. Het kost weinig tijd, voor een heerlijk resultaat!
Ha ha, bij mij zijn de eierkoeken ook op voordat je het weet :)
Die ammoniakgeur, vreselijk niet? Dat komt door de ammoniumbicarbonaat, ook wel bekend als vlugzout. Het moet de eierkoeken luchtig maken, maar ze ruiken (en smaken) soms wel naar ammoniak. Dan liever zelf bakken, toch?
Ik heb de eierkoeken vanavond gemaakt maar ik denk dat mijn amandelmeel niet goed was. Te grof. Dan wordt het vocht niet goed opgenomen. Ik kon geen hoopjes maken van het deeg, het was eerder beslag. Ik heb nog glutenvrij zelfrijzend bakmeel staan, ik denk dat ik het morgen daarmee ga proberen. Ik kan mijn amandelmeel ook malen natuurlijk.
Wat een goed idee om daar een koffiemolentje voor te gebruiken!
De smaak van mijn koeken was trouwens lekker!
Ik had nog caramelsaus (wel veel suiker) staan die ik vorige week gemaakt had en die smaakte superlekker op de eierkoeken, welke ik met sterke koffie gemaakt heb.
Het eierkoek beslag moet dikker zijn dan bijvoorbeeld pannenkoekbeslag, maar ook weer niet zo dik dat je er een bal van kunt vormen. Misschien helpt een beetje extra amandelmeel (of een theelepeltje kokosmeel) ook om het geheel net iets meer te binden? Pas wel op als je amandelen gaat malen: het wordt in mijn koffiemolentje snel pasta. Succes!
Vanmorgen heb ik een tweede poging gedaan. Tot mijn vreugde zag ik in de kast nog een zakje fijne amandelmeel liggen, daar zat nog 100 gram in. Ik heb w0 gram glutenvrij zelfrijzend bakmeel erbij gedaan en het deeg was al heel anders. En het resultaat…. Om te zoenen!!!!!! Dit recept is een blijvertje.
Ik kan inderdaad beter op zoek gaan naar het fijne amandelmeel, dat werkt veel fijner.
De koeken waren al op voordat ik er een foto van kon maken maar er komt zeker een keer een vervolg :-)
Ha ha, ja dat gebeurt mij ook wel. Dat ik al zit te eten en denk: oh ja, een foto maken was wel handig geweest.
Fijn dat ze nu goed gelukt zijn!
Gemalen vanille door de mini amandel eierkoeken? Ik ken dat niet en ik heb dat niet. Een drupje vanille extract zal misschien ook wel smaak afgeven toch?
Ja hoor, vanille aroma gaat ook. Hier in Duitsland kan ik van Dr. Oetker echte vanille in een klein molentje krijgen, dat gebruik ik zelf het liefst. Vandaar die gemalen vanille. Ik geloof dat die in Nederland niet in het assortiment zit. Je kunt natuurlijk ook een vanillestokje gebruiken.
Ik woon vlak bij de grens, ik ga zeker eens kijken naar dat molentje. Lijkt me ideaal!