Chermoula, Marokkaanse marinade / saus

Chermoula, Marokkaanse marinade / saus

Chermoula, Marokkaans marinade / saus recept - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Het recept van vandaag komt uit Noord-Afrika. Chermoula is een kruidensaus vooral bekend uit de Marokkaanse keuken. De belangrijkste ingrediënten zijn peterselie, koriander, knoflook en olijfolie. Oh, en citroen natuurlijk. En het smaakt heerlijk bij van alles en nog wat.

Recept uit Marokko

Chermoula is een mix van verse kruiden, aardse specerijen en een tikje zuur. Als je net als ik van kruidige smaken houdt, dan is dit recept echt iets voor jou. En je moet van knoflook houden, want de knoflooksmaak is duidelijk aanwezig in chermoula. Het is niet verstandig om chermoula te eten vlak voordat je een date hebt dus.

Verse peterselie - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

In het originele recept voor chermoula worden verse peterselie en verse koriander gebruikt. Nu weet ik dat lang niet iedereen van de smaak van koriander houdt (iets met zeep of zo), dus ik heb de koriander gewoon vervangen door extra peterselie. En hoewel ik zelf verse koriander hartstikke lekker vindt, is naar mijn mening de chermoula met alleen maar peterselie lekkerder dan die met koriander erin. Maar je weet het hè, smaken verschillen.

Nog een belangrijk ingrediënt in chermoula is citroensap. Ik heb laatst een ouderwetse glazen citruspers gekocht, zo eentje die we vroeger thuis ook hadden. Ja inderdaad, in huize Con vind je geen hippe juicer, maar gewoon een simpele handpers. En die is ontzettend makkelijk als je maar weinig sap hoeft te persen als je aan het koken bent.

Verse citroensap - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Het maken van dit recept is nogal erg makkelijk. Alleen de knoflook even van tevoren schoonmaken, dan kun je alles in een blender kieperen en tot een dikke saus mixen. Maar als je het traditioneel wilt doen en je hebt een vijzel in huis, dan kun je ook de peterselie samen met de knoflook en kruiden fijnstampen, en beetje bij beetje olijfolie en citroensap toevoegen om het zo tot een heerlijk chermoula te “vijzelen” (is dat goed Nederlands?)

Chermoula, Marokkaans marinade / saus recept - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Waar eet je chermoula bij?

En dan heb je dus een lekkere kruidige saus, die traditioneel bij vis gegeten wordt. Maar ja, dit hier is een vegetarische blog, dus ik geef je wat vegetarische alternatieven waar deze chermoula het prima bij doet:

  • geroosterde pompoen uit de oven met feta (aanrader!)
  • gemengde gegrilde groente
  • als marinade voor tempeh of tofu
  • door de bloemkoolrijst (serveren met een goed gevulde salade)

Pompoen met feta en chermoula, Marokkaans marinade / saus recept - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Maar misschien weet jij ook nog lekkere gerechten waar chermoula goed bij past. Laat maar weten in de commentaren, inspiratie is altijd welkom!

Je kunt de chermoula zo’n vijf dagen in de koelkast bewaren, schenk er dan een dun laagje olijfolie op en sluit goed af (anders ruikt je hele koelkast naar de knoflook). Je kunt de chermoula ook in een ijsblokjesvorm invriezen, erg makkelijk want dan heb je makkelijk portioneerbare saus in je vriezer voor het grijpen liggen.

Chermoula, Marokkaans marinade / saus recept - vegetarisch koolhydraatarm genieten begint bij www.con-serveert.nl

Chermoula, Marokkaanse marinade / saus

Con
Chermoula is een van oorsprong Marokkaanse kruidige marinade / saus, die het niet alleen goed doet bij vis. Ook in de vegetarische keuken is prima te gebruiken. Hier het recept plus een paar suggesties.
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Bijgerecht, Saus
Keuken Marokkaans
Porties 4 porties
Koolhydraten 2 kh

Dit heb je nodig
  

  • 80 gr verse peterselie
  • 1-2 knoflookteentjes geperst
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 snufjes zout
  • snufje chilipoeder
  • sap van een halve citroen
  • 50 ml goede olijfolie

Zo maak je het
 

  • Doe alle ingrediënten in een kleine blender, en blend alles toe een egale massa.

Tips

  • Het originele recept gebruikt half peterselie, half koriander.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 4 stemmen. Gemiddeld: 3,25/5)
Laden...


4 reacties

  1. Francisca Chesca

    Vind het een heerlijk recept. Ik heb wel een combinatie gebruikt van Peterselie én Koriander. Omdat ik net niet genoeg Peterselie had.
    Je hebt flink wat nodig om een klein beetje saus te maken. Maar het resultaat mag er zijn. Het was echt fantastisch. Ik heb wel van alle kruiden er iets meer door gedaan, naar smaak.

  2. Bianca Adriaensen

    Heb dit al vaker gemaakt, dankzij een Marokkaanse vriendin. Deze hoeveelheden verse peterselie en koriander gaan nog nét in mijn koffiemolentje (heb geen blender, alleen een keukenmachine). Is ook heerlijk op jouw koolhydraatarme broodjes die even in de oven zijn geweest! Ik ben ook zo’n persoon die vindt (ik spreek over mezelf in de derde persoon dus die t moet erbij; en ja, ‘vijzelen’ is een Nederlands woord) dat verse koriander naar zeep smaakt (love it or hate it) maar de gedroogde variant is wat minder overheersend en dan past zo’n piepklein afgestreken Brabants koffielepeltje er wel bij. Je weet wel, zo’n heel klein lepeltje waar Brabanders kandijsuiker mee in een piepklein glaasje brandewijn doen tijdens een boerenkoffietafel. ;)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *