Vandaag worden er weer pannenkoeken gebakken! De inspiratie voor deze chai pannenkoeken met rood fruit compote kwam van een oh zo leuke foodswap actie op Instagram. Je hebt er misschien van gehoord, van die swiepswoepswap, want er zijn al eerder lekkere recepten hier op de blog gepost dankzij deze uitwisselingsactie.
Pannenkoeken ontbijt
Veel foodies en andere lekkerbekken eten graag pannenkoeken voor ontbijt. Dat zou ik ook graag willen, alleen heb ik er ’s ochtends op de één of andere manier nooit puf voor. Ik ben toch meer van het gemak, zeker vroeg in de ochtend moet het allemaal niet te ingewikkeld worden. Eerst koffie, dan praten we verder. Daarbij komt dat manlief überhaupt met niks anders wil ontbijten dan zijn standaard bakkie yoghurt met muesli, dus aan hem zijn pannenkoeken ook niet besteed.
Maar als het om lunchen gaat, ben ik een heus pannenkoekenmonster. Heerlijk om tussen de middag een paar lekkere, bij voorkeur koolhydraatarme pannenkoeken te bakken. De blog telt dan ook aardig wat pannenkoek recepten, en daar komt vandaag een blijvertje bij.
Chai pannenkoeken geswapt
Het recept van deze overheerlijk chai pannenkoeken komt van Linda van Iksnoepgezond. Linda heeft zoals vele foodies een passie voor alles wat met koken en bakken te maken heeft. Ze maakt het liefst gezonde recepten, bij voorkeur vrij van geraffineerde suiker. Maar, zegt ze, er is altijd ruimte om een keertje uit de band te springen. En daar ben ik het van harte mee eens!
De januari-swiepswoepswap van Mandy van Mandyandmore koppelde mij aan dus aan Linda. Bij het rondneuzen op haar blog viel mijn oog op de chai pancakes met rood fruit compote. Wow, dat klinkt wel heel lekker!
Linda gebruikt speltbloem voor haar pannenkoeken, maar zoals je weet eet ik vrijwel geheel glutenvrij. Spelt had ik dus niet in huis. Dus ik dacht, weet je wat? Ik tover deze heerlijke chai pannenkoeken om in een koolhydraatarme versie! En dat bleek best makkelijk: in plaats van spelt heb ik amandelmeel gebruikt plus wat psylliumvezels voor de binding. Ook heb ik een eitje extra in het beslag gedaan. En heb ik de ahornsiroop uit de fruit compote weggelaten, dat is zonder net zo lekker en scheelt een hoop koolhydraten. Het resultaat smaakte prima!
Lekker gekruid: chai
Het mooie van het recept van de chai pannenkoeken is dat Linda meteen een recept geeft om zelf je chai kruidenmix te maken. Want die is niet alleen lekker in de pannenkoeken natuurlijk.
Chai is een Indiase kruidenmix. Origineel werd het gebruikt voor de masala chai, ofwel thee: het woord chai is afgeleid van het Chinese woord voor thee, cha. Werd het vroeger vooral als een medicinale drank gezien, tegenwoordig bestaat er geen hip café of theehuis waar je geen chai latte kunt drinken. Maar je kunt meer met chai kruiden!
Doe bijvoorbeeld eens wat chai kruiden in je ontbijt yoghurt, voeg chai kruiden toe aan je warme opgeklopte amandelmelk, doe het door het beslag van je cakes en muffins. De smaak van de chaikruiden combineert ook super met chocolade, dus als je de volgende keer fatbombs maakt, voeg dan eens wat chaikruiden toe. Succes gegarandeerd!
Chai pannenkoeken met rood fruit compote
Dit heb je nodig
Voor de chai kruiden
- 2 tl kaneel
- 1 tl kardemom gemalen
- 1 tl gemberpoeder
- snufje peper
- 1 tl kruidnagel gemalen
- 1 tl nootmuskaat
Voor het pannenkoekenbeslag
- 4 eieren
- 100 gr Skyr of Griekse yoghurt 10% vet
- 50 gr amandelmeel
- 2 tl psylliumvezels
- 2 tl bakpoeder
- 50 ml ongezoete plantaardige melk
- snufje zout
- kokosolie om te bakken
Voor de compote
- 100 gr rood fruit diepvries
- 1/2 tl tapiocameel optioneel
Zo maak je het
- Meng voor de chai kruiden alle ingrediënten door elkaar.
- Kluts de eieren samen met de Skyr los. Voeg alle andere beslag-ingrediënten (behalve de kokosolie), plus de chai kruiden toe, en meng het geheel tot een niet te dun pannenkoekbeslag.
- Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak kleine pannenkoekjes van het beslag (in mijn pan passen er drie tegelijk).
- Maak ondertussen de compote: verhit het rode fruit in een pannetje, zet laag als het gaat pruttelen. Voeg indien nodig tapiocameel toe (eerst in een klein beetje koud water oplossen). Dit zorgt voor wat meer binding van de compote.
- Maak mooie stapeltjes van de pannenkoeken en schep de rood fruit compote erop.
Tips
- Naar het originele recept van iksnoepgezond.nl: Chai pancakes.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: