Tijd voor een kerstrecept! Dit jaar heb ik voor het voorgerecht weer gekozen voor een soepje. Een pompoen cappuccino soepje welteverstaan. Het is een licht voorgerecht, zodat je ruimte genoeg overhoudt voor wat er die avond nog komen gaat.
Wie lust er nou geen pompoen
Ken jij iemand die niet van pompoen houdt? Het lijkt onmogelijk, maar ik ken er eentje. En dat is jawel, uitgerekend mijn zus. Ze is net als ik een makkelijke eter, maar pompoen krijg je er bij haar niet in. Onbegrijpelijk toch! Nu begrijpt zij weer niet dat ik echt geen zuurkool lust. Onvoorstelbaar voor haar. Maar goed, we vinden elkaar zo lief dat zij voor mij geen zuurkool maakt, en ik voor haar geen pompoen. Echte zusterliefde dus!
Nu gaat mijn lieve zus met dit gerecht wel wat missen hoor, want het smaakt prima, dit pompoen cappuccino soepje. Ik heb de kruiden een beetje afgekeken van de tom kha kai soep. Je weet wel, dat is het nationale gerecht van Thailand: Thaise kippensoep. De belangrijkste maakmaker in die soep is de galangawortel, in Nederland ook wel bekend als laos.
Wat is laos?
Laos is de naam van een kruid dat regelmatig in de Aziatische keuken gebruikt wordt. Het is de Nederlands / Indonesische naam voor galangawortel, ook bekend als galgant of Thaise gember.
Laos wordt gemaakt uit de wortelstok van de plant. Je koopt het poeder gewoon in de supermarkt, voor verse laos moet je bij een goede toko zijn. Vroeger werd het gebruikt als medicinaal kruid bij o.a. maagproblemen en misselijkheid, en het schijnt ook te helpen bij kiespijn. Laos is spijsverteringsbevorderend, en dat komt natuurlijk goed van pas in dit voorgerecht als er nog een paar kerstgangen achteraan komen.
De smaak van laos is een beetje te vergelijken met gember, maar is naar mijn mening iets minder pittig en wat frisser van smaak. Kun je nu geen laos krijgen, dan kun je het vervangen door gember(poeder), maar gebruik hier niet te veel van, anders wordt de smaak te scherp.
Feestelijke pompoen cappuccino
Het oog wil ook wat, zeker met kerst. En een klein voorgerecht mag er ook feestelijk uitzien. Daarom heb ik van deze Thaise pompoensoep een pompoen cappuccino gemaakt door ‘m te toppen met opgeschuimde melk. Ik heb daarvoor ongezoete plantaardige sojamelk gebruikt, zo blijft dit gerecht vegan en koolhydraatarm.
Ben je na dit voorgerecht toe aan het Kerst-hoofdgerecht? Dat is al gepubliceerd op de blog: broccoli fritters met Skyr hummus. Het nagerecht volgt komende week … spannend!
Thais pompoen cappuccino soepje
Dit heb je nodig
- 200 gr pompoen
- 1 kleine rode ui
- 1 knoflookteentje
- 1 tl laos galangapoeder
- 100 ml groentebouillon
- 100 ml kokosmelk
- 1 drupje tamari
- 1 tl limoensap
- versgemalen zout en peper
- 100 ml ongezoete plantaardige melk
- (Thais) basilicumblaadje voor garnering
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Snijd de pompoen in stukjes en kook ze in de bouillon in 6-8 minuten gaar. NIET afgieten!
- Pel en snipper ondertussen de ui en de knoflook.
- Verhit een beetje kokosolie in een steelpan. Voeg de ui en knoflook toe en roerbak het geheel twee minuten op halfhoog vuur. Roer de laos erdoor, bak kort mee.
- Voeg de pompoen inclusief de bouillon en de kokosmelk toe en pureer met een staafmixer. Breng op smaak met een drupje tamari, het limoensap, en zout en peper.
- Verdeel de pompoensoep over twee mooie glazen (ik gebruikte whiskyglazen).
- Schuim de plantaardige melk op zoals je gewend bent te doen voor je koffie. Schep het melkschuim voorzichtig op de pompoensoep, zo wordt het een echte pompoen cappuccino.
- Garneer de pompoen cappuccino met een basilicumblaadje, en dien direct op.
Tips
- Als je niet zo van pompoen houdt, dan kun je deze soep ook met wortel maken. Dan komen er per persoon 3 koolhydraten extra bij.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: