Het nagerecht van het kerstdiner van dit jaar is niet alleen een feest in je mond, maar ook een feest voor het oog. Ik heb een zoete geitenkaas mousse gemaakt, want als je geitenkaas met honing en walnoten kunt eten als voorgerecht, dan kun je geitenkaas ook in een zoet toetje verwerken, nietwaar? Voor extra feestelijkheid zorgen de geroosterde cranberry’s waarmee dit nagerecht getopt wordt.
Geen kaasplankje
Het kerstdiner is compleet. Beginnen we met de pompoen cappuccino, gevolgd door broccoli fritters met Skyr hummus, we eindigen met kaas. Geitenkaas welteverstaan. En nee, het is geen kaasplankje geworden, hoewel dat natuurlijk ook geen slecht idee is. Kaas is immers koolhydraatarm! Maar als je een kaasplankje echt lekker wilt maken, dan eet je er druiven of gedroogde vruchten bij, en drink je een wijntje of beter nog een port. En dan is het lang zo koolhydraatarm niet meer.
Poeder erythritol
De geitenkaas verdwijnt deze Kerst in een zoete mousse. Om de koolhydraten laag te houden, heb ik de mousse gezoet met erythritol (merknaam Sukrin). Maar let op: je moet wel de poedersuiker-vorm kiezen. Gewone ery lost namelijk niet goed op. Heb je alleen gewone ery in huis, dan kun je die ook zelf fijnmalen in een koffiemolentje. Ik doe dat zelf ook vaak. Je kunt trouwens hier meer lezen over eryhtritol.
Cranberry’s op z’n lekkerst
En dan de topping.
Bij Kerst horen voor mij cranberry’s. Vroeger maakte ik eigenlijk altijd cranberry compote, met veel suiker natuurlijk. Maar ik heb een manier gevonden waarop cranberry’s nog veel lekkerder worden, namelijk door ze te roosteren in de oven. Eerlijk is eerlijk, cranberry’s zijn nogal zuur van smaak. Daarom heb ik toch voor een beetje zoetmiddel gekozen (in dit geval ahornsiroop), en mix ik ze met bosbessen. Een kwartiertje in de oven roosteren is alles wat er nodig is om een super lekkere frisse topping voor de zoete geitenkaas mousse te hebben.
Het makkelijke van dit kerstrecept is natuurlijk dat het volledig voorbereid kan worden. Houd dan wel de cranberry mix en de zoete mousse apart, bewaar beide in de koelkast, en verdeel de topping en de pistachenoten pas vlak voor het serveren. Dat kost je hooguit een minuutje, en dan kun je genieten van een heerlijke afsluiting van je koolhydraatarme / koolhydraatbeperkte kerstdiner.
Zoete geitenkaas mousse met geroosterde cranberry’s
Dit heb je nodig
- 100 gr zachte geitenkaas
- 100 ml slagroom
- 15 gr poeder erythritol
- 50 gr verse cranberry’s
- 40 gr bosbessen
- 2 tl ahornsiroop
- 1 el gehakte pistache nootjes
Zo maak je het
- Klop de geitenkaas samen met de slagroom en de poeder erythritol stijf. Dit duurt 2-3 minuten.
- Verdeel de mousse over twee mooie glazen, dek af en laat minstens 1 uur in de koelkast opstijven.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Meng de cranberry’s en bosbessen met de ahornsiroop. Verdeel ze op een met bakbapier beklede bakplaat en rooster de bessen 15 minuten in de oven, schep af en toe om. Laat de bessen volledig afkoelen.
- Verdeel voor het serveren de geroosterde cranberry’s over de geitenkaas mousse en top met de gehakte pistache nootjes.
Tips
- Je kunt ook ander rood fruit nemen als cranberry’s uit het seizoen zijn, zoals aardbeien of bramen.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: