Speculaas hoort bij de December feestmaand. Je wordt er al een aantal weken mee om de oren geslagen. Gevuld speculaas, speculaastaart, speculaas smoothie, het houdt niet op. Erg lekker natuurlijk, maar misschien behoor jij wel tot één van de weinigen die helemaal niet van speculaas houdt. Of wil je gewoon eens iets anders verantwoord snoepen. Ik heb een lekker koolhydraatarm alternatief voor je voor de komende feestdagen: Duitse amandelhoorntjes.
De Kerst bakkerij
Nederland is volop in Sinterklaas sferen, in Duitsland zijn de eerste Kerstmarkten al begonnen. Kerst is hier groot. In de weken voor Kerst worden er in de Duitse keukens volop feestkoekjes gebakken. Weihnachtsplätzchen, heten ze. Kerst-bakken heeft hier een lange traditie, er bestaat zelfs een Duits kerst/kinderliedje dat over deze bakkunsten gaat: In der Weihnachtsbäckerei, gibt es manche Leckerei … Ben je nieuwsgierig naar dit lied, dan kun je het hier via Youtube horen en zien.
Er wordt een keur aan koekjes gebakken: Lebkuchen, Vanillekipferl, Zimtsterne, Nussecken, Aachener Printen, Spitzbuben … heb je even? En oh wat zijn ze allemaal lekker, de Duitsers zijn wat mij betreft meesters in het bakken van taarten en koekjes. Maar ja, je voelt ‘m al komen natuurlijk. Suiker, gluten, koolhydraten, het zit er allemaal in. Daarom werd het hoog tijd voor een koolhydraatarme versie van één van deze geliefde koekjes: Mandelhörnchen.
Amandelhoorntjes, het hele jaar door
De amandelhoorntjes zijn zo populair, dat ze eigenlijk het hele jaar te krijgen zijn in de meeste bakkerijen. In een dorp in de buurt van Bremen, genaamd Fischerhude, worden de lekkerste gebakken (inderdaad, stiekem door mij geproefd en goedgekeurd). Nou ja, nu de één na lekkerste hoor, want deze koolhydraatarme amandelhoorntjes zijn echt een topper. En ze zijn makkelijk te maken, iedereen kan het.
Het amandelhoorntje hoort tot de categorie “makronen”. Dat is de soort koek die gemaakt wordt van suiker, eiwit en gehakte noten zoals amandelen, kokos of hazelnoot. Ze zouden al rond de 9e eeuw ontstaan zijn vanuit de Arabische keuken. In die keuken werd (en wordt) veelvuldig gebakken met amandelen, suiker en rozenwater. Het meeste makronengebak bevat dan ook amandelen en/of amandelspijs, en dat klinkt natuurlijk goed in de oren van de koolhydraatarme bakker.
Niet schrikken van de dadels
En dus ben ik de keuken ingedoken om koolhydraatarme amandelhoorntjes te maken. Makronen zijn het officieel niet meer, want er zit geen ei en geen suiker in.
Niet schrikken van het feit dat er cashewnoten en dadels in dit recept zitten. De koolhydraten van deze ingrediënten verdelen zich namelijk over het aantal koeken dat je bakt, en dat maakt dat een enkele amandelkoek gewoon lekker koolhydraatarm is. Advies is dus om niet meteen de hele koektrommel in één keer leeg te eten ;)
De amandelkoekjes worden in de vorm van een hoorntje gemaakt, en de uiteinden worden gedoopt in chocola. Begin je al te kwijlen? De koeken zijn trouwens ook geschikt voor de vegans onder ons.
Wil je dus eens wat anders als speculaas met Sinterklaas of met de Kerst, maak dan deze amandelhoorntjes. Ze smaken voortreffelijk, en je kunt zonder je schuldig te voelen gewoon lekker meedoen met het koekje bij de koffie of thee. Geniet ervan!
Koolhydraatarme glutenvrije amandelhoorntjes, Duitse amandelkoeken
Dit heb je nodig
- 140 gr cashewnoten
- 120 gr amandelmeel
- snufje zout
- 2 Medjool dadels
- 35 ml warm water
- 3-4 el geschaafde amandelen
- 50 gr pure chocolade minstens 80%
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snijd de Medjool dadels in kleine stukjes en laat ze 10 minuten in het warme water weken.
- Maal ondertussen de cashewnoten fijn (ik gebruik een koffiemolentje). Doe het cashewnotenmeel samen met het amandelmeel en een snufje zout in een grote kom.
- Pureer de dadels met het weekwater (ik gebruik een staafmixer), en voeg deze dadelpasta toe aan het meelmengsel.
- Kneed met de handen tot een deegbal, en vorm deze tot een 1 cm dikke rol. Verdeel de rol in gelijke stukken en leg deze in halve maan vorm op een met bakpapier beklede ovenplaat.
- Bevochtig de amandelhoorntjes met een beetje water, en verdeel de geschaafde amandelen erover, druk ze een beetje aan. Zo druk je de amandelhoorntjes ook meteen iets platter.
- Bak de amandelhoorntjes in 10-15 minuten gaar. Neem ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen.
- Laat de chocolade au bain Marie smelten. Doop de uiteinden van de amandelhoorntjes in de gesmolten chocolade, en laat ze in de koelkast volledig afkoelen.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: