Vandaag verschijnt er weer een gastblog op Con-serveert! Want je zag het waarschijnlijk al in de titel van deze blog: het gaat om zuurkool. En dat is het enige dat deze foodie echt niet door haar keel krijgt. Gelukkig voor de zuurkool liefhebbers onder ons is Christel te hulp geschoten. Misschien ken je haar nog van de keto crunchy granola die ze onlangs gemaakt heeft? Maar ze kan véél meer dan alleen maar heerlijke granola maken. Zuurkool is zo’n ding, dus hier komt-ie: de gastblog van Christel inclusief het recept voor een romige zuurkool met kruiden. Koolhydraatarm natuurlijk!
Smaken verschillen
Als je koolhydraatarm eet, eet je waarschijnlijk ook graag af en toe eens zuurkool, toch? Gezonde groente, lekkere groente, koolhydraatarme groente. Maar smaken verschillen! En als je Con een beetje kent en volgt, dan weet je dat zuurkool niet haar ‘cup of coffee’ is. Dit recept is dan ook niet gemaakt door Con. Deze blog is ook niet geschreven door Con en het recept is ook niet door haar getest. Dat wilde ze liever maar overslaan in dit geval… en dat begrijp ik helemaal! Ik heb eenzelfde problematische relatie, maar dan met erwtensoep. Die wil ik ook liever niet zien of ruiken of er over lezen, laat staan eten…
Wat ik maar wil zeggen: ik neem de volledige verantwoordelijkheid voor het recept op me hoor! Bevalt het je niet, neem het Con dan alsjeblieft niet kwalijk. Een koolhydraatarm foodblog kan eigenlijk niet zonder een recept met zuurkool. Dacht ik zo. :) Dus ik opperde of ik dan de honneurs voor haar mocht waarnemen en een zuurkoolrecept mocht maken voor con-serveert.nl. Zie hier het resultaat: in amandelmelk gestoofde romige zuurkool met rode ui, knoflook en groene kruiden.
Romige zuurkool
De gestoofde zuurkool is heerlijk bij vanalles! Op de foto’s geef ik je een serveertip. Je ziet de romige zuurkool helemaal in z’n element, met wat walnoten en in de oven gebakken hokkaido pompoen en paddenstoelen. Dit maakt samen een lekker, licht en veganistisch lunch- of dinergerecht. En makkelijk te maken bovendien. De pompoen geeft wel iets meer koolhydraten, maar de zuurkool heeft er dan weer erg weinig, dus dat geeft weer een beetje balans. En balans is waar het allemaal om gaat nietwaar? Wil je er nog iets extra’s bij? Gebakken tempeh, afgeblust met tamari (of andere sojasaus), is ook een héle goede toevoeging!
Bonus recept
De pompoen en de paddenstoelen (shiitakes bijvoorbeeld, of kastanjechampignons) kun je prima tegelijkertijd in de oven bakken. En ondertussen maak je dan de zuurkool (die is zó klaar!).
Een makkelijk ovenrecept voor deze hokkaido pompoen en paddenstoelen:
Snijd pompoen (gewoon met schil en al) en paddenstoelen in ongeveer gelijke stukjes, hussel om met wat olijfolie en zout, leg op een bakplaat en bak zo’n 45 minuten in de oven op 150ºC tot ze zacht en een beetje crispy zijn. Door het langzame bakken wordt de pompoen heerlijk zoet!
Lekker snel klaar
Terwijl de oven zijn fantastische werk doet, heb je alle tijd om de zuurkool te bereiden. Die is bijzonder makkelijk en snel klaar te maken. De zuurkool is lekker romig en zacht door het stoven in de amandelmelk. De rode ui, knoflook en kruiden geven geven een klein beetje pit en vooral veel smaak. Ik gebruik graag gedroogde dille en marjolein. Maar gebruik gewoon andere kruiden als je daar meer zin in hebt: tijm, salie, oregano, het is allemaal lekker!
Oh, en maak ook gerust wat extra: de volgende dag is het ook heerlijk bij je lunch of diner als bijgerecht bij wat dan ook!
Ik hoop dat het je smaken zal!
Groet! Christel (granola receptenblog: www.crunchygranola.nl)
Keto romige zuurkool met kruiden
Dit heb je nodig
- 1 kleine rode ui
- 1 scheutje olijfolie of kokosolie
- 1 teen knoflook
- 300 gr zuurkool uitgelekt gewicht
- 100 ml ongezoete plantaardige melk
- 1 tl gedroogde dille
- 2 tl marjolein of majoraan
- snufje versgemalen peper
Zo maak je het
- Snipper de rode ui fijn en fruit een paar minuten in wat olie op een laag vuurtje, totdat ze glazig, maar niet gekleurd zijn.
- Pers het teentje knoflook er bovenuit en fruit een minuutje mee.
- Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe, de zuurkool, plantaardige melk, kruiden en peper, roer goed door elkaar, breng het aan de kook en stoof de zuurkool op een laag vuurtje tot het zacht is. Dit duurt zo’n minuut of tien. Proef tussendoor even of je het al goed vindt en voeg eventueel nog wat kruiden toe.
Tips
- Christel heeft al eens een biet bosvruchten smoothiebowl en een heerlijke crunchy keto granola voor Con-serveert gemaakt. Snel kijken!
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: