Het is feest in huize Con-serveert! De blog bestaat namelijk vijf jaar. Wow, zo lang al?
Ter gelegenheid van dit lustrum heb ik taartjes gebakken, dus jij kunt mijn feestje gezellig meevieren. Het taartje dat ik heb bedacht is een kruising tussen een moorkop en een tompouce … inderdaad: een moorkop tompouce! Alleen is deze wel glutenvrij, suikervrij én koolhydraatarm, zelfs geschikt voor keto!
Terugblik op 5 jaar Con-serveert
Jemig, wat vliegt de tijd. Al vijf jaar lang post ik elke week een recept op deze blog. Altijd glutenvrij, en natuurlijk altijd koolhydraatarm, koolhydraatbeperkt of ketogeen. En wat mij betreft altijd lekker! Maar smaken verschillen, dat is nu eenmaal zo.
De blog is destijds ontstaan omdat ik zelf behoefte had aan het vastleggen van mijn koolhydraatarme recepten. Dat had ik ook in een document kunnen doen, maar omdat ik vegetarisch eet en merkte dat de koolhydraatarme blogwereld erg vleesgericht is, leek het me een goed idee om mijn recepten wereldkundig te maken zodat anderen mijn recepten ook kunnen maken. En omdat ik een IT-achtergrond heb en ook nog eens gek ben op fotograferen, was het idee om een heuse blog te starten al snel omgezet in werkelijkheid.
In de vijf jaar dat Con-serveert bestaat, zijn er 284 recepten gepubliceerd. Ongelofelijk!
133 daarvan zijn vegetarisch, 132 vegan, en 23 zijn vis-recepten, uit de begintijd van de blog. Leuk om te kijken welke recepten het meest populair blijken.
Top 5 recepten
De top 5 recepten hierboven vind ik zelf ook top recepten. Vooral de nasi goreng maak ik zelf nog steeds regelmatig, en ook de wafels komen nog wel eens op tafel. Mijn eigen top 3 zou zijn (in willekeurige volgorde) kwarkbolletjes, bietjespap en de nasi goreng. Oh, en alles waar za’atar overheen gaat ;))
Top 3 minst populair
En dan zijn er natuurlijk recepten die het grote publiek niet echt hebben bereikt. Waarom, geen idee, want ze zijn toch ook niet verkeerd. Of er klopt gewoon iets niet met de statistieken telling natuurlijk. Hoe dan ook: dit zijn de 3 minst bezochte recepten:
- Komkommersalade met kersen en amandelcrème
- Bloemkool stamppot met rucola en blauwe kaas
- Courgetti met roerei en garnalen
Wie jarig is trakteert
Natuurlijk kan een kleine traktatie niet achterblijven als je jarig bent, toch? En hoewel ik niet zo’n bak-koningin ben, heb ik me toch gewaagd aan het creëren van een heus taartje. Want dat hoort toch een klein beetje bij jarig zijn. Omdat ik niet kon kiezen tussen twee oer-Hollandse taartjes, de moorkop en de tompouce (of tompoes), heb ik een soort kruising gemaakt. En die moorkop tompouce is best goed gelukt!
Zoals de meeste van mijn baksels is dit taartje niet heel zoet, maar daardoor bevat dit taartje ook maar heel weinig koolhydraten. Als zoetje heb ik alleen vanille gebruikt. Mocht je toch een wat zoetere smaak willen, dan kun je altijd wat meer zoetstof toevoegen. Zelf gebruik ik het liefst erythritol of, als het een koolhydraatje meer mag zijn, rijstsiroop of ahornsiroop. In dit geval zou ik voor rijstsiroop kiezen, dat heeft een redelijk neutrale smaak.
Ik hoop dat je net zo zult genieten van deze koolhydraatarme moorkop tompouce als ik gedaan heb. En ik wil je bedanken voor de afgelopen vijf jaar, voor alle leuke en lieve commentaren hier op de blog, en voor de super leuke contacten via de sociale media. Wat mij betreft: op naar de volgende vijf jaar!
Edit 2023: de crompouce, een kruising tussen een croissant en een tompouce, is momenteel een enorme hype op de sociale media. Ik was vier jaar geleden mijn tijd kennelijk al ver vooruit met het bedenken van deze “moorpouce” … ;-)
Moorkop tompouce
Dit heb je nodig
- 50 gr amandelmeel
- 10 gr psylliumvezels (gemalen vlozaad)
- 20 gr geraspte kokos
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- snufje zout
- merg van 1 vanillestokje
- 2 eieren maat M
- 100 gr roomboter gesmolten en iets afgekoeld
- 125 gr mascarpone
- 2-3 el kokosroom
- 40 gr pure chocolade 85%
- 4 frambozen voor garnering
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schraap het merg uit het vanillestokje en verdeel het in twee.
- Meng amandelmeel, psyllium, kokos, bakpoeder en een snuf zout, plus de helft van de vanille, in een kom door elkaar.
- Breek de eieren erboven en meng goed door (ik gebruik gewoon een vork). Roer dan de gesmolten boter erdoor.
- Strijk het deeg uit in een ingevette vierkante of rechthoekige ovenschaal (mijne meet ongeveer 24×16 cm), en bak in de oven in 15 minuten gaar. Laat afkoelen. Snijd de deegplak in acht stukken.
- Meng de mascarpone met de andere helft van de vanille en de kokosroom. Houdt een klein beetje achter voor garnering, en verdeel de rest van de mascarpone créme over vier van de stukken cake. Leg de andere vier stukken er bovenop zodat een tompouce ontstaat.
- Smelt de chocolade au bain Marie, en verdeel dit over de vier moorkop tompouces. Strijk de chocolade uit met de bolle kant van een lepel.
- Zet de taartjes minimaal 1 uur in de koelkast om goed op te laten stijven.
- Garneer de taartjes voor het serveren met een toefje achtergehouden mascarpone crème en een framboos.
Tips
- Wil je iets meer zoet, voeg dan een eetlepel erythritol toe aan het meelmengsel, en/of een theelepel poeder-ery aan de mascarpone.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Con, ben pas op jouw mooie site terecht gekomen en met mijn neus in je taartje gevallen gefeliciteerd ook meteen met de 5 jaar!! Het was voor mij Zondag mijn eerste blik hierop heb meteen je crackers geprobeerd was zo makkelijk en zo lekker ga gauw meer proberen van jou recepten hoop er veel van op te steken succes verder en bedankt
Hi, dank je wel voor je leuke reactie!
Toen ik aan de blog begon had ik niet gedacht dat het vijf jaar later zo’n succes zou zijn. Daar ben ik stiekem best een beetje trots op! Kijk gezellig rond hier op de blog, ik hoop dat je veel lekkere recepten gaat uitproberen!
Groetjes Con
Hoi Con, allereerst gefeliciteerd met het 5 jarig bestaan. Wat een leuk recept heb je daar voor bedacht.
Ik wil alleen weten of de roomboter vervangen kan worden door kokosolie in dezelfde hoeveelheid.
En de mascarpone of deze vervangen kan worden? Wens je een fijne dag.
Hi, dank je wel voor de felicitaties!
Ik heb het zelf niet geprobeerd, maar denk dat je de boter wel kunt vervangen door kokosolie. Doe ik zelf ook regelmatig in bakrecepten.
Met de mascarpone lijkt het me moeilijker om daar een vegane vervanger voor te vinden. Je zou het met geslagen kokosroom kunnen proberen, maar ik denk dat dit niet stevig genoeg wordt. Zag een vegan recept voor mascarpone waar de kokosroom gemengd wordt met cashewpasta en citroensap. Misschien is dat een idee?