Warme romaine salade met tempeh

Warme romaine salade met tempeh

Hurra, hurra der Lenz ist da! Ofwel: Jippie het is lente!
Ik weet niet hoe het in Nederland is, maar de start van de meteorologische lente hier in Bremen gaat gepaard met korte maar heftige regen- en hagelbuien. En dan ineens weer stralende zon. Hoe was het ook weer, Maart roert zijn staart …

Om het begin van de lente te vieren, heb ik vandaag een lekker salade recept voor je. Maar dan wel een warme romaine salade, want het is toch nog wel fris hoor. Deze salade bevat onder andere tempeh en champignons.
Ik ben gek op tempeh. Je zult dus wel vaker recepten op deze blog gaan tegenkomen met tempeh als ingrediënt. Wat tempeh is, kun je lezen in één van mijn andere blogs.

De Asia-laden in Bremen

Ik koop mijn tempeh bij mijn Asia-man. Ook die ‘naam’ kom je vaker op deze blog tegen, want ik haal er veel :-) . Niet alleen tempeh, maar ook bataat in de witte en paarse versie. Lekker voor mijn recept van bataat-rösti.
Na een tijdje kreeg mijn Asia-man in de gaten dat ik regelmatig zijn enige blok tempeh meenam. Dat deed hem besluiten om er meer te bestellen, dus nu neem ik er drie tegelijk mee ha ha. Je kunt tempeh namelijk makkelijk invriezen. Gewoon een uurtje of twee voordat je gaat koken, de tempeh uit de vriezer halen en op een bord op het aanrecht laten ontdooien.

Mijn Asia-man vertelde me dat hij zelf nog nooit tempeh gegeten had, omdat hij niet wist hoe het klaar te maken. Nou, zoiets moet je niet tegen mij zeggen natuurlijk!
Prompt heb ik het recept voor mijn tempeh bonenschotel met mango in mijn beste Duits vertaald, het uitgeprint en meegenomen bij mijn volgende bezoek. De keer daarop dat ik er was, stond een glunderende Asia-man mij zo ongeveer op te wachten. Het recept was uitgeprobeerd en goedgekeurd! Zijn vrouw vond het erg lekker, vertelde hij. Ze gingen vaker tempeh eten.
Daar doe je het toch allemaal voor … wat is er nu leuker dan mensen enthousiast te krijgen om lekker en gezond te koken!

Tempeh klaarmaken

De truc met tempeh zit ‘m in het kruiden / marineren. Tempeh heeft van zichzelf niet heel veel smaak, maar kan perfect andere smaken opnemen. Als je tempeh niet lekker kruidt of marineert, dan wordt het een beetje meelderige hap die naar niks smaakt. Maar als je de tempeh eerst in blokjes snijdt, een kwartiertje in een marinade van bijvoorbeeld sesamolie, tamari en sambal legt, en dan lekker knapperig bakt in een hete koekenpan in kokosolie, dan wordt het smullen, dat beloof ik je!

sandwich van zoete aardappel met tempeh avocado
Zoete aardappel sandwich met tempeh

Romaine salade

Voor dit koolhydraatarme salade recept gebruik ik romaine salade, de slasoort die in een authentieke Ceasar salade zit. De bladeren zijn redelijk stevig, en daarom kun je romaine sla ook roerbakken. Niet te lang natuurlijk, anders worden de slareepjes te slap.

De toevoeging van tempeh aan deze Indonesische romaine salade zorgt voor extra eiwitten waar je spieren blij van worden. De tempeh wordt dit keer niet gemarineerd, maar wel gekruid voordat het de pan in gaat. Romaine sla wordt overigens ook wel Romeinse sla of romanasla genoemd.

Ik zal het recept maar vast in het Duits gaan vertalen, en meenemen bij mijn volgende Asia-man bezoek!

warme romaine salade met tempeh champignons en tomaten

Koolhydraatarme warme romaine salade met tempeh

Con
Deze warme romaine salade met tempeh en champignons levert je een bom eiwitten waar je spieren blij mee zullen zijn. Een heerlijk recept voor een nog koele lentedag.
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Fusion
Porties 2 personen
Koolhydraten 21 kh

Dit heb je nodig
  

  • 200 gr tempeh
  • 1 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 avocado
  • 1 rode ui
  • 10 kerstomaatjes
  • 200 gr champignons
  • 2 stronkjes romaine sla
  • 1 el tamari
  • kokosolie om te bakken

Voor de dressing

  • 2 el olijfolie
  • 1 tl appelazijn
  • versgemalen zout en peper

Zo maak je het
 

  • Snijd de tempeh in blokjes. Bestrooi ze ruim met de gerookte paprikapoeder, en meng goed.
  • Halveer de kerstomaatjes. Pel en snipper de ui, snijd de champignons in plakjes of stukjes. Was de romaine sla en snijd deze in grove repen. Maak de avocado schoon en snijd ze in repen (besprenkel evt. met citroensap tegen het bruin worden).
  • Maak een dressing van de olijfolie, appelazijn, en zout en peper en zet apart.
  • Verhit kokosolie in een koekenpan. Bak de tempeh rondom knapperig, ze mag lekker bruin worden. Voeg de ui, tamari en de champignons toe en bak alles in enkele minuten al roerbakkend gaar. Doe de kerstomaatjes erbij en roerbak nog even.
  • Voeg dan de romaine sla toe en bak deze in maximaal 2 minuten tot ze goed warm is. Blijf roeren!
  • Serveer de romaine salade met de repen avocado, en besprenkel het geheel met de dressing.

Tips

  • Je kunt de tempeh wat pittiger maken door er voor het bakken wat gemalen chilivlokken of sambal aan toe te voegen.
  • Meer vulling? Doe er een blikje kikkererwten door. Ja inderdaad, meer koolhydraten, maar wel de goede!

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *