Kurkuma en reuma
Ik heb al eens eerder geschreven over de gezondheidsvoordelen van kurkuma. Als je gewrichtsklachten, artrose of reuma hebt, dan kan kurkuma daar goed tegen helpen. Maar er zijn nog een paar dingen die je beter wel kunt eten als je reuma hebt.
- Ananas
De bromelaïne in verse ananas helpt om afvalstoffen die bij ontstekingen ontstaan, op te ruimen. - Goede vetten
Inmiddels is wel bekend dat omega-3 voor van alles en nog wat goed is, ook als je reuma hebt. Vette vis dus, en als je vegetarisch eet noten, pitten en zaden.
- Brandnetelthee
In diverse onderzoeken is aangetoond dat de pijn bij reuma en artrose duidelijk vermindert als brandnetel aan het menu wordt toegevoegd. Een makkelijke manier is om elke dag een kop brandnetelthee te drinken. - Knoflook en/of gember
Een teen knoflook en/of een stukje gember in je eten is ontstekingsremmend en dus zinvol bij veel klachten. - Bessen
Volgens velen de meest gezonde fruitsoort die er is: blauwe bessen of bosbessen. Deze kleine vruchtjes zitten bomvol anti-oxidanten. En volgens ondergetekende is het in ieder geval het meeste lekkere fruit wat er is! - Kersen
Ook niet te versmaden! In kersen zitten wat meer koolhydraten, maar ook relatief veel vitamine A en veel quercetine, twee sterke anti-oxidanten.
- Kurkuma
Het kleine gele worteltje wat de meesten kennen als geel poeder wat nooit meer uit je kleding gaat, en je staafmixer een permanente gele kleur geeft, is misschien wel de meest gezonde kruidensoort die er is. Kurkuma wordt echter niet makkelijk door je lichaam opgenomen, wat helpt is een snuf peper aan je gerecht toevoegen.
En chia dan?
En dan nog de chia zelf. Ook daar heb ik al eerder de loftrompet over gestoken, toen ik chia jam van rood fruit heb gemaakt. In die blog kun je trouwens ook lezen wat je nog meer met chia kunt doen in de keuken. Even lezen dus!
Tegenwoordig kun je chia in elke supermarkt kopen. Ik koop mijn chia het liefst in de bio-supermarkt, waar ik ook nog kan kiezen tussen de witte of de zwarte chiazaadjes. Het verschil zit ‘m volgens de internet-deskundigen die het weten kunnen eigenlijk alleen in de kleur. Ze zijn afkomstig van dezelfde plant, en onderscheiden zich niet in voedingswaarden.
Witte chia, die ik in dit recept heb gebruikt, zou iets milder van smaak zijn dan zwarte, dus als je een chia-nieuweling bent, dan kun je voor de witte gaan. Persoonlijk proef ik geen verschil, maar met wit chipzaad ziet je ontbijtje er wel wat appetijtelijker uit.
Natuurlijk heb ik als garnering voor deze gouden chia pudding gekozen voor blauwe bessen. Omdat ze er zo mooi bij kleuren, omdat ze zo gezond zijn, maar ook omdat dat het fruit is wat ik als het even kan altijd in huis heb. Een laagje kokosyoghurt fungeert optisch als de schuim op een café latte, maar smaakt er ook erg lekker bij.
Je weet wat je te doen staat: hup naar de winkel om chia zaad te kopen, en vanavond niet vergeten om de chia voor te weken. Wat mij regelmatig gebeurt, moet ik bekennen. Snik, geen gouden chia pudding voor ontbijt! Het gevolg is dan dat ik ongewild aan het hippe intermittent fasten moet doen de volgende ochtend, als ik niks anders in huis heb. Gelukkig gebeurt dat niet vaak, en kan ik altijd wel iets anders uit mijn ontbijtrecepten repertoire halen. Maar deze gouden chia pudding is een welkome toevoeging!
Koolhydraatarme gouden chia pudding met kurkuma
Dit heb je nodig
- 150 ml ongezoete plantaardige melk
- 150 ml kokosmelk
- 2 tl kurkuma
- snufje versgemalen peper
- 2 tl ahornsiroop
- 4 el chiazaad wit
- 4 el kokosyoghurt
- 2 tl hennepzaad
- handje bosbessen
Zo maak je het
- De avond ervoor: meng de melk met kokosmelk, kurkuma, ahornsiroop en een snuf peper. Voeg de chia toe en roer goed door. Laat 10 minuten staan en roer nogmaals goed door. Zet de chiapudding in wording tot de volgende ochtend in de koelkast, en ga lekker slapen.
- De volgende ochtend: haal de chiapudding uit de koelkast, roer nog eens goed door, en verdeel over twee mooie glazen.
- Schep de kokosyoghurt erop en garneer met het hennepzaad en de bosbessen.
Tips
- Maak dit recept niet voor twee maar voor vier personen, en je hebt een heerlijk gezond toetje.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: