Wat je niet mag …
Als je een dieet volgt, is er meestal wel iets wat je volgens de regels van dat dieet niet mag eten. Vegan? Geen vlees, vis, eieren of zuivel. En de die-hards hebben ook geen leren jas. Doe je aan intermittent fasten, de laatste hype op dieetgebied, dan eet je het grootste deel van de dag niet. 16-8 schijnt het meest populair te zijn (16 uur niet eten, 8 uur wel). En eet je koolhydraatarm, dan zijn brood, pasta en rijst uit den boze. Om van iets lekkers bij de koffie maar niet te spreken.
Niets menselijks is ons vreemd: als je iets niet meer mag, wil je het juist hebben. Dat was vroeger als kind al, toch? Juist dat wat je niet mocht, daar zeurde je het hardst om. Met het ontzeggen van voeding is dat niet anders: zodra je geen suiker meer mag, droom je van roze koeken.
Waarschijnlijk is dit mechanisme een belangrijke reden dat er zoveel vraag is naar gezonde recepten, die al het foute voer wat door diverse diëten verboden wordt, kunnen vervangen. We bakken onze cake niet meer met suiker maar met banaan, we bakken brownies van zwarte bonen, en de veganist maakt kaas van cashewnoten.
Koolhydraatarme vervangers
Ook in de koolhydraatarme wereld wordt naarstig gezocht naar vervangers voor alles wat niet mag. Een paar voorbeelden:
- pasta wordt courgetti (zie mijn courgetti recepten);
- rijst wordt bloemkoolrijst (lekker in de vegan nasi goreng);
- een pannenkoek bak je van eieren met roomkaas;
- geen gebakken aardappelen maar gebakken radijsjes;
- havermoutpap wordt bloemkoolpap;
- je pizzabodem bevat natuurlijk geen meel.
Keto brood
En er wordt druk geëxperimenteerd met brood. Want brood, daar zijn we in Nederland allemaal mee opgegroeid. In mijn jeugd at ik ’s ochtends twee boterhammen, en ’s middags nog eens twee of drie. Pas ’s avonds kwam de warme maaltijd met groente. Niet op zaterdag dan hè, dan aten we ook ’s avonds brood.
Ik snap het wel. Een broodje eten is makkelijk en snel, en daarnaast ook makkelijk mee te nemen naar school of naar het werk.
Mocht jij nou een vervanger voor je boterham zoeken, dan heb ik hier een goed koolhydraatarm recept voor je. De laatste maanden heb ik veel brood recepten uitgeprobeerd, met meer en minder succes (zie hier een recept dat de blog heeft gehaald: broodje van amandelmeel). Maar dit recept hier is wat mij betreft de winnaar.
De broodjes worden gemaakt met kwark, eieren en roomkaas, en zijn dus vegetarisch. Ze bevatten slechts 2 koolhydraten per stuk: keto kwarkbolletjes dus, en ook nog ruimte voor lekker beleg! Ik haal 6 kwarkbolletjes uit het deeg, en heb aan één broodje meer dan genoeg, ze vullen behoorlijk.
Dus heb je een keer zin in een ouderwets broodje, maak dan vooral deze kwarkbolletjes. Je zult ze vaker maken!
Keto kwarkbolletjes
Dit heb je nodig
- 200 gr volvette kwark
- 4 eieren
- 100 gr volvette roomkaas
- 50 gr amandelmeel
- 30 gr psylliumvezels
- 20 gr gebroken lijnzaad
- 20 gr chiazaad
- snufje zout
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- 1 el sesamzaad of maanzaad of zonnebloempitten optioneel
Zo maak je het
- Verhit de oven voor op 180 graden.
- Maal de lijnzaad met de chia fijn (ik gebruik een koffiemolentje).
- Kluts de eieren in een beslagkom los. Roer eerst de kwark en dan de roomkaas erdoor.
- Meng in een andere kom het amandelmeel met de overige ingrediënten.
- Voeg dit mengsel toe aan het ei-kwark mengsel en roer goed door.
- Laat het geheel 10 minuten rusten.
- Vorm met vochtige handen 6 broodjes van het deeg. Maak een kleine inkeping bovenop, bestrijk de bolletjes met een beetje water, en bestrooi ze indien gewenst met sesamzaad en/of maanzaad of zonnebloempitten.
- Bak de koolhydraatarme kwarkbolletjes in 25-30 minuten goudbruin.
Tips
- De koolhydraatarme kwarkbolletjes blijven maximaal 3-4 dagen goed in de koelkast, maar invriezen kan ook.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Ha Conny,
Wat een interessant blog! Zoveel recepten! Waar zal ik beginnen….?
Dankjewel hoor!
Graag gedaan :)
Hallo, ik ben deze bolletjes nu aan het maken, ze staan al in de oven. Maar ik kon geen bolletjes maken met mijn handen, te vloeibaar. Ik heb ze op de bakplaat geschept met een pollepel, maar ik zag net dat ze uitgelopen waren helaas. Hoe kan ik het deeg vaster maken?
Heb je wel volvette kwark en roomkaas gebruikt?
Je kunt eventueel iets meer psyllium gebruiken (heeft een bindende werking), of het deeg voor het verwerken een half uurtje in de koelkast leggen.
Hoi,
Allereerst heel erg bedankt voor al je lekkere recepten op deze website !
Ik heb een vraag. Wij hebben thuis “Holland & Barrett Psyllium Vezels”, is dat hetzelfde als gemalen vlozaad?
Ik hoor het graag :)
Groetjes,
Suzanne
Hi Suzanne, dank je wel, leuk dat je geniet van mijn recepten. Daar doe ik het voor!
Over je vraag: inderdaad, psyllium is hetzelfde als gemalen vlozaad.
Groetjes, Con
Als het nog te vloeibaar is maak je het dan steviger door amandelmeel erbij te doen?
Je kunt beter wat extra psyllium (toevoegen), maar niet te veel tegelijk want dat gaat vaak snel. Begin met een theelepel. Succes!
Hai, ik heb de kwark vervangen door griekse yoghurt en toch nog wat amandelmeel toegevoegd en wat zoetstof. Resultaat is heerlijk. Teveel gegeten en nu buikpijn ;-) Fijne site heb je Con!
Die broodjes zijn behoorlijk vullend inderdaad. Dank je wel voor de complimenten!
Superlekker. Ik had niet goed gelezen En de chia vergeten alles bij elkaar gegooid, geblenderd. Maar resultaat is goed gelukt!
Oh ha ha, nou dat is wel een stuk makkelijker! Fijn dat het toch gelukt is, geniet ervan!
Hallo Con. Ik heb de kha werkcolleges gemaakt. Volgde al eerder een ander recept en net als deze werden het tijdens het bakken prachtige grote bollen maar zodra de oven open ging zakten ze als een plumpudding in elkaar. Deze van jouw recept blijven iets hoger maar kan je ook geen bollen meer noemen. Ik volgde precies het recept dus weet niet wat ik anders zou kunnen doen. Heb jij enig idee? Ik hoop het want afgaande op de reacties zijn ze erg lekker.
Het is normaal dat een brood(je) na het bakken iets inzakt. Warme lucht neemt namelijk meer ruimte in beslag dan koude lucht. Bij het afkoelen krimpt je broodje dus. Als je goed op de foto’s kijkt, kun je zijn dat mijn broodje ook iets platter is. In de industrie wordt trouwens zogenaamde broodverbeteraar gebruikt om inzakken tegen te gaan.
Het kan ook zijn dat je misschien iets uitgeschoten bent met het rijsmiddel. Te veel rijsmiddel zorgt er ook voor dat je baksel na het bakken in kan zakken.
Hai, wat een leuk recept! Wil het graag maken, maar heb geen vlozaad in huis. Kan ik dat weglaten of vervangen?
Vlozaad (psylliumvezels) is eigenlijk niet echt goed te vervangen in baksels. Het fungeert namelijk als vervanger voor de gluten en maakt je brood wat luchtiger.
Mocht je het toch zonder vlozaad willen proberen, dan zou ik het vervangen door chia (dus in dit recept totaal 50 gram chia gebruiken), maar ik kan niet garanderen dat je broodjes goed lukken.
Wat een superfijn recept. Ik heb ze net voor het eerst gebakken en ze zijn erg goed gelukt. Smaken heerlijk en zien er fantastisch uit. Helemaal blij mee dus! Zonder meer al blij met deze site, want ik gebruik er regelmatig recepten van: lekker, origineel en niet al te ingewikkeld.
Wat ontzettend leuk dat je mijn recepten maakt, daar doe ik het voor. Dank je wel voor het compliment. Geniet van je kwarkbolletjes!
Net voor het eerst gemaakt. Ze zien er lekker uit! Klopt het dat de korst zacht blijft? Als een kadetje zeg maar?.
Ben benieuwd naar de smaak!
Ja dat klopt, de korst blijft zacht. Er zitten immers geen gluten in, dat zorgt bij “gewoon” brood voor de knapperige korst.
Ik hoop dat het zal smaken!
Écht, BESTE Keto bolletjes OOIT. Ik heb echt veel geprobeerd maar deze zijn qua samenstelling (verhouding vet-eiwit), smaak én structuur superlekker!!! Ik had volvette kwark maar magere roomkaas gebruikt. Oventijd was ook een stuk langer! Ong 45 min. Per bolletje KHD 2,9 gr – Vet 10,1 gr – Eiwit 7,1 gr
Dank je wel!!
Het zijn echt super broodjes! Ik bak ze zelf nog steeds regelmatig.
Ik zag de foto van jouw creatie op Pinterest voorbij komen, jouw versie ziet er heerlijk uit!
Groetjes, Con
Hoi!
Ik heb net de broodjes gemaakt, maar ze zijn niet gaar van binnen terwijl de buitenkant wel hele bruin is…. De smaak is wel goed!
Enig idee wat ik anders zou kunnen doen?
Groetjes Laura
Hi! Wat jammer dat de broodjes niet helemaal gaar zijn. Het meest voor de hand liggend is om de oventijd met ongeveer 10 minuten te verlengen. Je kunt de broodjes dan met aluminiumfolie afdekken om te voorkomen dat ze te bruin worden. Succes!
Groetjes terug, Con
Con ik heb vandaag de kwark bolletjes in de Airfryer gemaakt moest even een paar minuten erbij doen meestal gaat het vlugger in de Airfryer maar ik moest oppassen dat ze niet te hard gingen dus ik had ze eerst op 20 Gr lager gezet maar ze waren lekker geworden mijn man wilde meer smaak dus volgende ronde ga ik er wat lekkere kruiden aan toevoegen Bedankt voor dit lekkere recept ,de sesam crackertjes zijn overigens ook niet te versmaden
Hoi Francisca, lekker zijn ze hè, die kwarkbolletjes. Ze komen hier regelmatig op tafel. Goed idee om er kruiden aan toe te voegen!
Pingback: - E'Anna
Hallo Connie,
Ik heb jouw blog pas net ontdekt. Je hebt er leuke verhalen en recepten op staan. Ik heb net deze broodjes gebakken en in plaats van amandelmeel heb ik pompoenen pitten gemalen totmeel en dat erbij gedaan. De broodjes waren echt lekker. Dank jewel voor alle leuke recepten!
Hi Erna, dank je wel voor je mooie complimenten. Ik word altijd super blij als anderen wat aan mijn recepten hebben (en mijn kletsverhalen ook nog leuk vinden ;) ).
En wat een origineel idee om pompoenpittenmeel te gebruiken, dat zal vast een extra lekkere smaak gegeven hebben.
Groetjes, Con
Hoi,
Ik heb ze nu een paar keer gemaakt. Steeds erg dun beslag totdat ik in plaats van heel vlozaad…psyllium meel gebruikte. Daarmee werden ze perfect!
Oh ha ha, ja ik snap dat het met heel vlozaad (psyllium) niet zo goed lukte. Juist het gemalen vlozaad zorgt voor binding. Fijn dat het nu gelukt is. Eet smakelijk!
Ik heb ze nu in de oven maar ze zijn helemaal uitgelopen en ik had al wat kokosmeel erbij gedaan. Maar ja, als ze lekker zijn probeer ik het gewoon nog een keer.
Wat jammer dat ze uitgelopen zijn. Heb je wel de volvette soort kwark en roomkaas gebruikt? Je kunt ook proberen het deeg nog wat langer dan 10 minuten te laten rusten, of een theelepel extra vlozaad (psyllium) toevoegen en nog laten rusten voor je er broodjes van maakt. Ik hoop dat je tweede poging beter lukt!
Groetjes, Con
Hoi Con, via jouw nieuwsbrief kwam ik bij dit recept terecht. Ik heb het overgenomen en zou het graag proberen want kwarkbollen klinkt wel erg lekker! Ik vraag mij alleen af waar ik wijnsteen bakpoeder kan kopen? Die gemalen vlozaad is toch hetzelfde als die psylium vezels of heb ik het mis? Verder ben ik erg benieuwd naar de textuur en smaak van de bollen… dus ik moet ze snel eens maken.. PS heb jij toevallig nog ideeën voor een lekkere latte machiato ijsje of dessert? Ik ben gek op ijskoffie en koffie/mokka smaak ijs… maar nu wil ik op de kh letten…
Hi Bianca!
Wijnsteenbakpoeder kun je bij Holland&Barrett kopen, maar ook de beter gesorteerde AH- en Jumbo-winkels hebben het (van het merk Smaak).
Vlozaad is inderdaad hetzelfde als psyllium vezels of psyllium husk.
Oeh lekker, latte ijsjes! Toevallig heb ik een recept op de blog staan voor iced latte koffie ijsjes. Misschien is dat wat voor je? En anders heb ik ook nog mokka ijsjes in de aanbieding :)
Groetjes, Con
Hoi Conny, via Facebook heb ik jou recept gevonden. Ik heb de kwarkbolletjes gemaakt het ze zijn super lekker. Het is gelukkig geen moeilijk recept. Ik vind het erg lief van je dat je recepten doorgeeft aan anderen die ook hun best doen om af te vallen doormiddel van dit dieet te volgen. Nogmaals bedankt. Groetjes Joyce
Hi Joyce! Fijn dat het gelukt is! En dank je wel voor je mooie woorden.
Foodbloggen is een enorm leuke hobby voor mij, maar het wordt nog veel leuker door lieve reacties zoals die van jou (bloos bloos).
Groetjes terug, Con