Ontbijtfoto’s zijn populair op de sociale media. De foto’s van schaaltjes met yoghurt of havermout, versierd met kleurig fruit en knapperige granola, krijgen steevast veel likes. Of dat ook met de foto van dit ontbijtje gaat gebeuren? Waarschijnlijk niet, want het is een heel ander type ontbijt, dit boerenontbijt uit Duitsland, waar het Bauernfrühstück heet.
Ontbijt: hartig of zoet?
De meeste Nederlanders ontbijten het liefst zoet. En omdat er ’s ochtends vaak weinig tijd is, wordt graag een snelle yoghurt met wat fruit, noten en zaden in elkaar gedraaid. Niks mis mee natuurlijk, ik doe dat zelf ook. Mijn favoriet? Kokosyoghurt of Griekse yoghurt met bosbessen, hennepzaad en walnoten. Simpel, maar voedzaam. Ik red het makkelijk tot de lunch.
Toch is er ook een kleine groep die graag hartig ontbijt. Deftig, heet dat op zijn Duits. En dan kom je in de koolhydraatarme wereld al snel bij de bacon met gebakken ei terecht, een echte Dauerbrenner bij het ontbijtbuffet in de meeste hotels. Maar ja, wat als je geen vlees eet?
Boerenontbijt
Het boerenontbijt, of Bauernfrühstück, is in Duitsland ontstaan om restjes op te maken. Het bestaat uit aardappelen, restjes vlees of spek, ui, en eieren. De aardappelen en spekjes worden eerst gebakken. Dan wordt er een ei door geroerd, en wordt het geheel als een soort roerei verder gebakken tot het ei gestold is. Erbij worden augurken en een remouladesaus geserveerd.
In mijn versie van het Bauernfrühstück vind je geen spekjes terug. Ik heb ze er gewoon uit gelaten.
De aardappel heb ik vervangen door een zoete aardappel. Die levert wel wat koolhydraten, maar dat zijn de inmiddels welbekende langzame (goede) koolhydraten die je bloedsuikerspiegel met rust laten.
Restjes recept
De meeste Duitse restaurants hebben een Bauernfrühstück op het menu staan. Het wordt trouwens ook graag als lunch gegeten. En dit restjes-recept, dat vind je ook in andere Europese landen terug. In Zweden heet het Pyttipanna, in Frankrijk is de Omelette à la Paysanne een vergelijkbaar gerecht. In Berlijn heet dit gerecht trouwens Hoppelpoppel. Ach de Berliners, ze verzinnen de gekste namen.
Nog een kleine tip voor de augurken: ga op zoek naar zure augurken in plaats van zoetzure. Oké, de smaak is misschien even wennen, maar ik zweer er inmiddels bij. Er zit namelijk (hoera) geen suiker in, en dus minder koolhydraten. De zurige smaak combineert trouwens erg goed met de zoete aardappel.
Bauernfrühstück met remouladesaus
Dit heb je nodig
- 1 grote zoete aardappel
- 1 el ghee
- 4 eieren
- 1 rode ui
- paar takjes verse peterselie
- 1/2 -1 tl gerookt paprikapoeder
- vers gemalen zout en peper
- 4 zure augurken
Voor de remouladesaus
- 2 zure augurken
- 1 el kappertjes
- 150 gr Griekse yoghurt 10% vet
- 4 el mayonaise
- 1-2 el scherpe mosterd
Zo maak je het
- Maak eerst de remouladesaus: hak de augurken en de kappertjes fijn. Meng de yoghurt met de mayonaise en mosterd en roer de augurken en kappertjes erdoor. Breng pittig op smaak met versgemalen zout en peper.
- Schil de zoete aardappel en snijd ze in blokjes. Snijd de zure augurken in plakjes. Pel en snipper de ui.
- Verhit de ghee in een koekenpan.
- Roerbak de blokjes zoete aardappel met de ui in 6-8 minuten gaar. Laat ze niet te bruin worden.
- Breek 2 minuten voor het einde van de baktijd de eieren boven de koekenpan en roerbak het geheel tot de eieren gaar zijn. Meng de peterselie erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel het Bauernfrühstück over twee borden, garneer met de augurken en geef de remouladesaus er apart bij.
Tips
- Wil je toch een vegetarische vervanger voor de spekjes die normaal in dit gerecht zitten? Bak dan kleine blokjes gerookte tofu met de zoete aardappel mee.
- Eet je vis? De remouladesaus smaakt heerlijk bij een gebakken visje.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Wat klinkt dat enorm goed zeg! Dat ga ik zeker eens proberen, met de combinatie met remouladesaus. Maar misschien meer een lunchdingetje voor mij.. :)
Dank je wel Christel! Het is inderdaad een flinke hap, waar je maar zin in moet hebben zo ’s ochtends vroeg. Gelukkig is dit ook een prima lunch-hap!