Sociale media, vloek of zegen. Voor mij is het een beetje van allebei. Eén van de leuke dingen is dat je via die sociale media de lekkerste recepten tegenkomt die erom smeken ook gemaakt te worden. Zoals deze koolhydraatarme bosbessen muffins, waar je zelfs mee kunt ontbijten.
Goed of slecht?
De meeste blogs zijn via de sociale media te volgen, zo ook de mijne. Sociale media heeft onze manier van communiceren veranderd. Hadden we in mijn jeugd alleen een telefoon (jawel, aan een snoer) in huis, tegenwoordig heeft ieder gezinslid zijn eigen mobiele telefoon en tablet. En dat verandert ook het straatbeeld. In Berlijn bots je regelmatig tegen toeristen aan die met hun mobieltje als een soort wichelroede voor hun neus door de stad trekken.
Maar is de komst van de sociale media nu goed of slecht? Dat ligt aan wie je het vraagt, en hoe je zelf die media gebruikt. Voor een blogger kan Facebook een prima manier zijn om clientèle op te bouwen en ermee te communiceren, voor de gefrustreerde medemens kan het een middel zijn om negativiteit te verspreiden, en er anderen mee pijn te doen.
Er zijn meer voor- en nadelen van sociale media te bedenken. Een korte opsomming.
Voor:
- Het is een toegankelijke manier om met vrienden en familie die ver weg wonen, te communiceren. Ik spreek uit eigen ervaring …
- Het is visueel: kon je vroeger aan de telefoon alleen iets vertellen over wat je had beleefd, met sociale media kun je je verhaal opleuken met foto’s en filmpjes.
- Het is voor een blogger of ondernemer een handige manier om in contact te zijn met zijn/haar volgers, en die volgers op de hoogte te houden van de laatste nieuwtjes.
- Het is gewoon leuk. Ik geef het toe, soms is het gewoon leuke ontspanning om door de Instagram-feeds van collega-foodbloggers te scrollen. Prachtige foto’s van lekker eten komen voorbij, en die inspireren natuurlijk enorm.
Tegen:
- Verslaving: er bestaat een grote kans dat je het moeilijk vindt om los te komen via de sociale media. Stel je voor dat je wat mist …
- Informatie overload: er komt nogal wat op je af, elke keer als je je Facebook even checkt. Want alles en iedereen post van alles en nog wat. Dat kan best stress opleveren.
- Privacy: er wordt nogal wat gedeeld op sociale media, en dan wordt het al snel moeilijk om de privacy helder voor ogen te houden. De meest recente ontwikkelingen rond Facebook (april 2018) zorgden ervoor dat zelfs gerenommeerde bedrijven zich van Facebook afwenden.
- Mensen praten niet meer met elkaar. Omdat je zo makkelijk even een WhatsApp-je naar die vriendin kunt sturen, vergeet je snel om ouderwets menselijk contact te houden. Daarom zie je steeds meer cafés waar geen wifi is. Meestal te herkennen aan een bord met de tekst “hier praten wij met elkaar”, of iets in die trant.
Bosbessen muffins
Om op één van de voordelen van sociale media terug te komen: het recept van vandaag hebben jullie te danken aan Instagram. Want op dat sociale medium kwam ik een paar weken geleden een recept tegen van één van mijn volgers, die ik zelf ook volg: @denisvr. Het was een recept voor koolhydraatarme bosbessen muffins. En als rasechte bosbessen-fetisjist leek me dat wel wat.
Omdat je het recept nu terug ziet op Con-serveert (met vriendelijke permissie van Denis natuurlijk), snap je wel dat het een succes recept was. Inmiddels al meerdere keren gemaakt, en een heel klein beetje getweakt, om de bosbessen muffins iets steviger en minder zoet te krijgen.
Je kunt deze koolhydraatarme bosbessen muffins natuurlijk bij de koffie of thee serveren, maar waarom niet eens koninklijk ontbijten met een muffin? Ze zijn zo gezond, dat dat makkelijk kan. Lekker met een klodder mascarpone.
Maar je kunt ook gewoon van deze muffin snoepen terwijl je je zit te verlekkeren bij de foto’s van je collega-foodbloggers op de sociale media …
Koolhydraatarme bosbessen muffins
Dit heb je nodig
- 125 gr Griekse yoghurt of kwark
- 1 ei
- 1 el kokosolie gesmolten
- scheutje citroen- of limoensap
- 125 gr amandelmeel
- 2 tl wijnsteenbakpoeder
- 2 tl psylliumvezels
- 1-1,5 el erythritol
- 1 tl kaneel of koekkruiden
- snufje zout
- handje bosbessen
- 2 el gehakte amandelen optioneel
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng in een beslagkom het ei en de yoghurt, gesmolten kokosolie, kaneel, citroensap en een snuf zout door elkaar.
- Meng in een andere kom het amandelmeel met het bakpoeder, psyilliumvezels, erythritol, kaneel en een snuf zout. Doe dit mengsel bij het yoghurtmengsel en roer het geheel goed door.
- Meng de bosbessen door het deeg.
- Verdeel het deeg over 6 muffinvormpjes (ik doe ze in muffin-papiertjes). Bestrooi indien gewenst met de gehakte amandelen.
- Bak de bosbessen muffins in 20-30 minuten gaar.
Tips
- Varieer eens met het fruit, maar houd het wel koolhydraatarm.
- Liever geen erythritol gebruiken? Vervang dit door honing (per muffin plus 1 KH).
- Dit recept is gepubliceerd op mijn blog met permissie van @denisvr.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Ooooooo, dit klinkt, ziet en voelt heel lekker. Morgen één verjaardag-corona-gast. Voordeel is dat we ze niet hoeven te delen met de helaas (dat dan wel weer) ontbrekende gasten. Plus-koolhydratenmomentje vrees ik. Het wordt bij voorbaat een variant; zonder kaneel! Voor mij het meest gruwelijke specerij op aarde…. Hopelijk wel net zo lekker. Twijfel nog tussen kokosolie en roomboter. Die laatste lijkt mij wat meer geurigheid in het hapje te brengen….? We gaan het beleven. Ik laat het weten.
Deze maak ik zelf nog steeds graag! Misschien een idee om vanille te gebruiken in plaats van kaneel?
Veel plezier morgen met de verjaardag!!
Als je geen zuivel mag, waardoor kan je dan de Griekse yoghurt vervangen.
Dank je wel
Hoi Linda!
Ha, die vraag kreeg ik ook al op Instagram! Je kunt het met sojayoghurt proberen, maar kies een niet te dunne soort. Ik moet erbij zeggen dat ik dat zelf nog niet heb geprobeerd. Ga ik gauw maar eens doen!
Groetjes, Con
Dank je wel