Wil je eens wat anders dan paaseitjes snoepen met Pasen, dan kun je nu kiezen voor keto chocolade worteltaart bonbons. Dat is nog eens een lekkere manier van groente eten!
Paasgekte
Nog een paar dagen dan is het Pasen, en dat is de tijd van veel eieren en veel chocolade. Heel veel hele lekkere, hele foute chocolade. Tegenwoordig kun je in januari al beginnen aan de paaseitjes, als je de kerstkransjes nog niet eens allemaal op hebt. Het lijkt elk jaar wel eerder te beginnen, die gekte rond feestdagen.
Als je een beetje op de koolhydraten let, dan blijf je natuurlijk van die paaseitjes af. Moeilijk, moeilijk, ik weet het. Maar die paaseieren bestaan meestal vooral uit suiker (minstens de helft, vaak meer), cacao komt vaak op één van de laatste plaatsen. Vaak bevatten ze daarnaast melk in de vorm van melkpoeder, en als je lactosevrij moet/wilt eten of veganist bent, is dat natuurlijk ook een no-go.
Nee, er zit niks anders op dan zelf paaseitjes of bonbons maken.
Stevia natuurlijk?
Zelf paaseitjes of überhaupt bonbons maken heeft zo zijn voordelen. Want je kunt er zelf instoppen wat je erin wilt hebben. Zo weet je in ieder geval wat je eet.
Natuurlijk mogen ook koolhydraatarme bonbons gezoet zijn, en daar zijn verschillende manieren voor. Koolhydraatarme eters gebruiken het liefst stevia of erythritol als suiker-vervanger. Beide bevatten een specifieke vorm van koolhydraten genaamd polyolen. Deze worden niet door je lichaam opgenomen, en daarom bevatten zowel erythritol als stevia eigenlijk nul koolhydraten. Qua koolhydraten dus prima, maar als je het liefst zo natuurlijk mogelijk eet, dan kun je misschien beter voor een ander zoetmiddel kiezen.
Stevia is volgens de fabrikant een natuurlijk zoetmiddel, maar stevia is alleen natuurlijk als je de gedroogde steviablaadjes gebruikt. Steviapoeder ondergaat een intensief chemisch proces, het zogenaamde steviolglycoside moet immers uit de blaadjes gewonnen worden. De meeste stevia wordt trouwens in China geproduceerd, en daar nemen ze het niet zo nauw met het afvoeren van de chemicaliën, o.a. aluminiumzouten. Die worden vaak simpelweg gedumpt.
Maltodextrine
Omdat stevia een zeer hoge zoetkracht heeft, zijn er vulstoffen nodig om meer volume te krijgen. Vaak gebruikt: maltodextrine, een wit poeder dat gemaakt wordt van zetmeel uit tarwe, rijst, mais of aardappelen. Als je maltodextrine oplost in water, krijg je glucosestroop. Maltodextrine wordt behalve als vulstof ook gebruikt als conserveringsmiddel of verdikkingsmiddel en zit daarom in veel bewerkte producten.
Maltodextrine heeft een nog hogere glycemische index als tafelsuiker, en wordt dus razendsnel in je bloed opgenomen. Dat veroorzaakt suikerpieken, gevolgd door de onvermijdelijke dip.
Met koolhydraatarm heeft maltodextrine he-le-maal niks te maken. Een voorbeeld van een ingrediëntenlijst van een pot stevia van een niet nader te noemen bekend merk: 98% maltodextrine, 2% zoetstof (steviolglycosiden). Een piepklein beetje stevia, en heftig veel koolhydraten!
Als steviapoeder aangevuld wordt met maltodextrine, dan heb je dus geen koolhydraatarm en geen natuurlijk product in handen, en kun je misschien beter gewoon een lepeltje honing als zoetstof gebruiken.
Chocolade bonbons met groente
En dus heb ik de chocolade worteltaart bonbons in dit recept gezoet met een beetje honing. Als je de bonbons vegan wilt houden, dan kun je ook rijstsiroop gebruiken. En er is zowaar groente in deze bonbons beland: wortel! Want als je ‘carrot cake’ kunt bakken, dan leek het mij dat wortel ook in bonbons gebruikt kan worden.
Chocolade worteltaart bonbons: logisch toch!
Of choco cheesecake bonbons, zo mag je ze ook noemen.
Voordeel is dat wortel een van nature een zoete smaak heeft. Heb je weer minder zoetmiddel nodig! En het is een leuke manier om je kinderen stiekem een beetje extra groente te laten eten. Maar ik zou zelf ook lekker van deze worteltaart bonbons snoepen hoor, met slechts één koolhydraat per bonbon kun je je dat best permitteren.
(Toch liever paaseieren? Maak dan mijn koolhydraatarme paaseitjes.)
Keto chocolade cheesecake bonbons
Dit heb je nodig
- 50 gr wortel
- 30 gr amandelmeel
- 2 el amandelpasta
- 3 tl honing of yaconsiroop
- 50 gr cacaoboter
- 15 gr cacaopoeder
- 12 walnoten
Zo maak je het
- Zet papieren bonbon-cups klaar, of gebruik een siliconenvorm als je die hebt.
- Rasp de wortel met een fijne rasp heel fijn. Druk het vocht er zo veel mogelijk uit.
- Meng de gemalen amandelen, amandelpasta en 1 theelepel honing of agavesiroop samen met de geraspte wortel goed door elkaar. Vorm er bolletjes van ter grootte van een knikker.
- Smelt de cacaoboter au bain marie. Zeef de cacao erboven en roer goed door. Voeg 2 theelepels honing of rijstsiroop toe en meng nogmaals.
- Doe een klein bodempje cacaomassa in de vormpjes. Leg er dan een worteltaart-vulling in, en vul op met de rest van de cacaomassa.
- Druk een halve walnoot in elke worteltaart bonbon.
- Laat de worteltaart bonbons minstens een uur in de koelkast opstijven.
Tips
- De chocolade cheesecake bonbons blijven maar een paar dagen goed als je ze in de koelkast bewaart. Niet te lang wachten met opeten dus!
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: