Kaiserschmarrn (notenvrij)

Kaiserschmarrn (notenvrij)

Ken je Kaiserschmarrn? Dat is een Duits recept dat ideaal is voor pannenkoeken die een beetje mislukken. En dat gebeurt nog wel eens met low carb pannenkoeken ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Als je wel eens op wintersport bent geweest, dan ken je vast de Kaiserschmarrn, een zoete lekkernij die bij een goede aprè ski niet mag ontbreken. Ik maakte een koolhydraatarme versie van kokosmeel.

Glutenvrij of vegan in Berlijn

Berlin, ick liebe di.
Het dialect van de Berlijners is wat apart. De ‘g’ spreken ze consequent als ‘j’ uit. ‘Gutemorgen, alles gut?’ wordt dus ‘Jutemorjen, alles jut?’. Na ruim een jaar veelvuldig in Berlijn te hebben gebivakkeerd, begin ik het steeds beter te verstaan.

Berlijn zit natuurlijk barstensvol restaurants, cafés en pubs. Te veel om allemaal uit te proberen, vooral als je een beetje op je koolhydraten wilt letten, en ook nog eens geen vlees eet. Want dan kun je toch niet overal zo maar aan tafel aanschuiven.

Ik heb een overzicht voor je gemaakt van mijn persoonlijke favorieten. het zijn plekjes waar je koolhydraatarm, glutenvrij en/of vega(n) kunt eten. Geloof me, het is natuurlijk slechts een druppel op een gloeiende plaat, want Berlijn barst van de restaurantjes, bistro’s en cafés. En als je een lekker weekendje weg bent, dan zijn er toch wel leukere dingen dan koolhydraten tellen toch?

Tip: neem voldoende cash mee, want Duitsland is nog niet zo ver met pinbetalingen als Nederland.

2023: onderstaande lijst heeft een update gekregen, omdat veel restaurantjes inmiddels gesloten zijn.

Koolhydraatarme Kaiserschmarrn

Simply Keto (gesloten)

Destijds met stip op 1: Simply keto. In dit restaurant/café is alles wat geserveerd wordt koolhydraatarm (zelfs ketogeen dus heel weinig koolhydraten), glutenvrij, suikervrij en super lekker. Er wordt bijna geen zuivel gebruikt, alleen soms kaas. Er wordt geen soja en geen glutenhoudend meel gebruikt maar kokosmeel, sesammeel of amandelmeel.
De zoete gerechten worden uitsluitend met erythrit gezoet. Waar vind je een heerlijke punt taart die maximaal 5 KH telt. Of een pizza funghi die slechts 7 KH telt. En waar je de rest van de avond vol van zit. Mijn favoriet: koffie met een Pounty (keto versie van een Bounty, daarna hoef je even niet meer aan eten te denken …).

Simply Keto
Invalidenstraße 154 (ingang om de hoek in de Ackerstraße) in Mitte
(Inmiddels is Simply Keto alleen nog een webshop, het restaurant bestaat helaas niet meer).

Koolhydraatarm ketogeen café Simply Keto in Berlin Mitte
Simply Keto

Glutanada (gesloten)

Afgelopen jaar is er een nieuwe geheel glutenvrije bistro geopend met de toepasselijke naam Glutanada. Je eet er niet alleen compleet glutenvrij, maar ook vegetarisch of vegan. Er staan ook een paar koolhydraatarme gerechten op de kaart. De specialiteit van het huis zijn de crèpes, maar ik kan de taartjes ook van harte aanraden.
Als je coeliakie hebt, of een voedselallergie, is dit de perfecte plek om te gaan eten. Glutanada werkt met een kleurensysteem, niet alleen op de kaart maar ook in de keuken (servies, bestek, keukengerei). Drie allergenen die absoluut nooit gebruikt worden, zijn gluten, pinda’s en hazelnoten. Het personeel heeft ook verstand van voedselallergieën en kan je helpen de juiste keuze te maken.

Glutanada
Nostitzstraße 33 (zijstraat Bergmannstraße) in Kreuzberg
(sinds zomer 2020 helaas permanent gesloten)

India Express

Als je van Indiaas eten houd, dan zit je hier goed. Buiten de toeristische drukte in de wijk Charlottenburg vind je India Express, een Indiaas restaurantje, waar je echt spotgoedkoop kunt eten. Natuurlijk moet je even niet op koolhydraten letten, maar er is een keur aan vegetarische en veganistische gerechten, en ze zijn allemaal even lekker.
Het restaurant heeft een open keuken, dus je kunt zien waar ze mee bezig zijn. Alle ingrediënten worden vers bereid, er komt geen groente uit blik.  Mijn favoriete lunchgerecht is de utapam, een Indiase pannenkoek van rijstmeel met groenten en kruiden. En die kost 5,90 …

India Express
Kantstraße 74 in Charlottenburg
Dagelijks geopend

Indiaas restaurant India Express in Berlin Charlottenburg
India Express in de Kantstraße

Yarok

Yarok is een Syrische bistro met twee locaties in Berlijn. Torstraße vind ik het gezelligst. Ook hier moet je even niet op de koolhydraten letten. Maar als je van de Arabische keuken houdt, dan moet je hier beslist eens gaan eten. Voor de vegetariërs onder ons is de tweepersoons-schotel ‘Yarok Platte Special Vegetarisch’ een absolute aanrader. Je krijgt zo’n beetje van alles wat op een enorm bord, ideaal als je zo iemand bent als ik, die nooit kan kiezen van de kaart. Maar ik heb er ook eens gegeten met een vleeseter, en die heeft me toevertrouwd dat hij van zijn leven nog nooit zo’n lekkere kebab had gegeten.

Yarok
Torstraße 195 of Wilhelmstraße 41a, beide in Mitte
Dagelijks geopend

Suzette Creperie

Dat is nog eens wat anders dan een Hollandse pannenkoekenboerderij. In bistro-sfeer kun je bij Suzette echte Franse crèpes of glutenvrije galettes (boekweitpannenkoeken) eten, met de meest heerlijke vullingen. Echt Frans ja, want de beide eigenaren zijn ooit uit Parijs naar Berlijn gekomen, en zijn gebleven.
Als je de enorme keuze aan galettes en crèpes kunt weerstaan (ik niet), dan kun je ook een koolhydraatarme omelet krijgen met eventueel een salade erbij.

Suzette Creperie
Pappelallee 15 in Prenzlauer Berg
Maandag en dinsdag gesloten

Verder vermeldenswaard:

  • Jute Bäckerei, Schönhauser Allee 52A (Prenzlauer Berg). Alles glutenvrij.
  • Brammibal’s Doughnuts, Maybachufer 8 (Neukölln). Alles vegan.
  • Die kleene Aubergine, Marheinekeplatz 15 (in de Marheineke Markthalle, Kreuzberg). Vegetarisch en vegan. In de Markthalle vind je ook Veganz, de vegan supermarkt.
  • Kantini, Budapester Strasse (in de Bikini). Foodmarkt waar je o.a. ‘Frai‘ vindt, met vega(n), glutenvrij, Paleo en koolhydraatarm op de kaart.

Koolhydraatarme Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn thuis

Trek gekregen? Ik wel …

En dus dacht ik eens te gaan experimenteren met een nieuw koolhydraatarm pannenkoek recept. Wat dus niet helemaal lukte. En eigenlijk ook weer wel. Want ik heb het getransformeerd tot een Zuid-Duitse / Oostenrijkse klassieker: Kaiserschmarrn. De naam is een samenvoeging van Kaiser (keizer) en Schmarren (Zuid-Duits voor rommeltje), en dat is toepasselijk als je naar de bende op je bord kijkt.

Het gerecht zou voor het eerst klaargemaakt zijn voor de Oostenrijkse keizer Franz Joseph, maar de manier waarop zijn drie versies van. Hoe dan ook, het resultaat is in alle gevallen een dikke pannenkoek in hapklare brokken.

Koolhydraatarme Kaiserschmarrn

Normaal gesproken is Kaiserschmarrn een glutenhoudend en koolhydraatrijk gerecht met veel zoet erbij / erover (suiker, pruimen, rozijnen, jam), maar oh zo lekker. Als je een wintersport liefhebber bent, heb je vast al eens Kaiserschmarrn gegeten. Mijn Schmarrn is natuurlijk glutenvrij, en ook koolhydraatarm. Als je de netto koolhydraten zou tellen, dan mag je dit zelfs eten in een ketogeen dieet.

Voor mijn versie van Kaiserschmarrn heb je weinig ingrediënten nodig, en het vult goed. Kun je er weer even tegen als je de stad onveilig gaat maken op zoek naar lekkere restaurantjes!

Koolhydraatarme Kaiserschmarrn

Koolhydraatarme Kaiserschmarrn

Con
Een mislukt experiment in de keuken resulteerde in een heerlijke koolhydraatarme versie van de Zuid-Duitse / Oostenrijkse klassieker: Kaiserschmarrn.
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Lunch, Ontbijt, Zoete snack
Keuken Duits
Porties 2 personen
Koolhydraten 12 kh

Dit heb je nodig
  

  • 3 eieren maat M
  • 2 el kokosolie gesmolten
  • 70 ml kokosmelk
  • 60 gr kokosmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • meer kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Kluts de eieren samen met de gesmolten kokosolie los in een kom. Voeg dan de kokosmelk toe en meng goed.
  • Voeg nu het kokosmeel, de bakpoeder en een snufje zout toe, en meng nogmaals goed, maar niet te lang. Je beslag is vrij dik.
  • Verhit ongeveer een eetlepel kokosolie in een koekenpan. Voeg de helft van het beslag toe (ik maak er kleine pannenkoekjes van zodat ze een beetje te keren zijn), en bak 3-4 minuten.
  • Keer de pannenkoekjes en bak nogmaals 3 minuten. Breek dan de pannenkoekjes tot grove stukken, ik doe dat met een houten bakspaan.
  • Bak de tweede helft op dezelfde manier.
  • Serveer de Kaiserschmarrn op een bordje met een flinke klont boter en eventueel wat vers fruit.

Tips

  • Afhankelijk van het merk neemt kokosmeel veel vocht op. Als jouw beslag te dik is, voeg dan gewoon een scheutje kokosmelk toe.
  • Traditioneel wordt pruimenmoes bij de Kaiserschmarrn geserveerd: ik strooi er het liefst een paar gezonde bosbessen over.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 4 stemmen. Gemiddeld: 3,50/5)
Laden...


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *