Voor de lekkere hartige trek heb ik een notenvrije mini pizza gemaakt, die gecompleteerd met een salade ook prima als lunch of diner kunnen fungeren.
Doet het zeer?
Waarom is het toch zo moeilijk om vol te houden. Bewegen, of gezond eten bijvoorbeeld. Voor velen van ons is het zelfs moeilijk om er überhaupt mee te beginnen. En waarom dat vaak zo is, ga ik je vandaag uitleggen.
Iedereen wil graag gezond zijn, of blijven. Maar er iets voor doen, dat is vaak moeilijk.
Een reden daarvoor is, dat het op dit moment nog geen pijn doet. En daarom zijn andere dingen vaak belangrijker. Werk bijvoorbeeld. Pas als de schoen gaat wringen, en je pijntjes krijgt of ziek wordt, begin je te overwegen of je niet iets aan je gezondheid moet gaan doen.
Op internet kwam ik een mooie metafoor voor dit gedrag tegen, eentje die je misschien ook al kent.
Gooi je een kikker in een pan met kokend water, dan springt hij er meteen uit. Het doet immers zeer!
Zet je een kikker daarentegen in een pan met koud water en steek je het fornuis aan, dan blijft de kikker zitten, en zal hij het loodje leggen al voordat het water zijn kookpunt heeft bereikt.
Zo gaat het bij mensen ook. Als je al last van pijntjes hebt, dan heb je er meestal ook wel een pil voor, en dan gaat het weer een tijdje goed. Aan de onderliggende oorzaak wordt vaak niets gedaan, en aan preventie al helemaal niet. Terwijl je niet vroeg genoeg kunt beginnen, als je later een fitte ‘bejaarde’ wilt worden die nog een balletje met zijn/haar kleinkinderen kan trappen.
Ook met (di)eten gaat het zo. Je komt immers niet meteen twee kilo aan als je een keertje een punt taart eet. En dat is ook zo! Maar als je elke week die taart neemt, dan zul je merken dat na verloop van tijd je broek niet meer dicht gaat. Want die kilo’s die komen er bij een verkeerd voedingspatroon langzaam maar voor de meesten heel zeker aan.
Je kunt altijd beginnen!
Het blijkt uit vele onderzoeken: bewegen is gezond. Bewegen is zelfs essentieel voor een goede gezondheid.
En nu niet denken dat jij dat niet kunt, of dat je er geen tijd voor hebt. Je kunt klein beginnen. Het is zelfs beter om klein te beginnen als je lang of nooit hebt gesport. Je springt immers niet meteen de eerste keer over een lat die op 2 meter hoogte ligt. Nee, je legt die lat eerst zo laag, dat het je ook zal lukken erover heen te springen. En dan leg je hem een stukje hoger. En dan weer. Zo doe je dat net zo lang, totdat je na een tijd ineens wel over die 2 meter springt. Oké, sommigen dan ;-) En dat is goed voor de motivatie. Mensen overschatten vaak wat ze op korte termijn kunnen bereiken (5 kilo in 1 week afvallen), maar onderschatten wat ze op lange termijn kunnen bereiken (om bij mijzelf te blijven: 18 kilo in 8 maanden afvallen). Begin dus klein.
En als je al begonnen was maar ergens onderweg van het pad bent geraakt: je kunt elke dag weer opnieuw beginnen!
Pizza kan ook healthy
Met lekkere en eenvoudige recepten wordt het natuurlijk wel een stuk makkelijker om gezond eten vol te houden. Want als je denkt dat je in een koolhydraatarme leefstijl nooit meer pizza kunt eten, dan heb je het mis! Nee inderdaad, een diepvries pizza zit er niet meer in, maar ik vind dat geen enkel probleem. Zelfgemaakte pizza’s zijn sowieso lekkerder.
Deze mini pizza’s zijn ideaal voor een lichte maar voedzame lunch met weinig koolhydraten. Wat zeg ik: bijna geen koolhydraten! Één pizza bevat slechts 3 koolhydraten, en dat is bijna niks als je het vergelijkt met een diepvries pizza Margherita van een bekend pizza merk: 85 KH!! En dan zijn ze natuurlijk ook nog eens glutenvrij en notenvrij, en dat is wel zo prettig als je een notenallergie hebt, of om wat voor reden dan ook geen noten kunt/wilt eten. Maar een handje walnoten extra over je mini pizza maakt ze wel extra lekker.
Deze mini pizza past ook prima in een keto voedingspatroon. Snel maken dus!
Keto mini pizza's met verse spinazie en tomaatjes (notenvrij)
Dit heb je nodig
- 2 eieren
- 100 gr Parmezaanse kaas fijn geraspt
- 1 el psylliumvezels
- 1/2 tl knoflookpoeder
- handje verse spinazie
- 6 kerstomaatjes in partjes
- 6 zwarte olijven gehalveerd
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Kluts de eieren met een vork los. Voeg de geraspte kaas, het psyllium poeder en het knoflookpoeder toe en roer het geheel goed door. Laat 5 minuutjes staan.
- Verdeel het kaas-ei mengsel in twee bergjes op een met bakpapier beklede bakplaat en vorm ze met de bolle kant van een lepel tot ronde pizzabodems. De mijne meten zo’n 15 cm.
- Bak de pizzabodems 10 minuten in de oven: de eerste 5 minuten op de middelste, de laatste 5 minuten op de bovenste richel.
- Haal de pizzabodems uit de oven en beleg ze met de spinazie, tomaatjes en olijven.
- Bak de mini pizza’s nog 5 minuten op de bovenste richel.
- Doe de pizza op een bordje en laat iets afkoelen voordat je ze serveert.
Tips
- Strooi, als je wel noten mag/wilt eten, nog een handje grof gehakte walnoten over je mini pizza.
- Maak er een complete maaltijd van door er een frisse salade bij te serveren.
- Parmezaan (en andere harde kazen) is in principe lactosevrij.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: