Aan mijn lofzang over bloemkool als je graag koolhydraatarm eet, komt geen einde. Want er komt alwéér een bloemkool recept op tafel: ditmaal Griekse skordalia. Ik beloof plechtig dat ik er hierna weer even mee stop. Tenzij je wilt dat ik nog meer bloemkool recepten post, laat maar even weten!
Grieks eten
Ik ben gek op Grieks eten. Nou ja, waar ben ik niet gek op zou je zeggen. Oké, zuurkool dus. Maar “Grieken” doe ik graag, en wat een geluk dat er in Bremen een Grieks restaurant op loopafstand zit, genaamd Melia (voorheen Meos). Als je binnenkomt, en de ober begroet je bij naam en geeft je een hand, kom je er dan te vaak ;-) ?? Nou ja, te vaak naar de Griek kan volgens mij niet.
Favoriet: Pikilia
Mijn favoriete gerecht in een Grieks restaurant is Pikilia. Dat is een schotel met een aantal verschillende Griekse mezzes. Typisch de keuze voor iemand zoals ik die niet kan kiezen uit al dat lekkers. Zo’n schotel is meestal relatief koolhydraatarm, want er liggen veel groente en kaas gebaseerde gerechtjes op (en vaak ook vis trouwens). Heerlijke gegrilde courgettes, melanzanosalata (puree van aubergine), komkommer en tomaat, een plak gebakken feta, en wat natuurlijk niet mag ontbreken: tzaziki! Pikilia is eigenlijk een voorgerecht, maar ik bestel deze nummer 40 op de kaart altijd als hoofdgerecht, want ik ben tonnetje rond als ik al dat lekkers heb weggewerkt!
Skordalia van bloemkool
“Grieken” dus. Maar dat kan ook thuis natuurlijk. En toch heb ik nog niet veel Griekse gerechten op de blog staan. Waarschijnlijk omdat ik nu eenmaal graag buiten de deur Grieks eet. Maar dit keer heb ik me dan aan een Griekse klassieker en onderdeel van de Pikilia gewaagd: skordalia.
Skordalia is een soort puree die als mezze, als dip of als spread gebruikt kan worden. Ook lekker op een koolhydraatarme cracker dus! Hoofdbestanddeel is meestal aardappel, vergezeld van broodkruim: allebei een no-go in de koolhydraatarme keuken. Daarom heb ik wederom mijn toevlucht gezocht bij de ouwe trouwe bloemkool, en heb ik een skordalia van bloemkool gemaakt.
Wat niet mag ontbreken in je Griekse skordalia is natuurlijk knoflook. Houd het wel bij maximaal 1 teentje, want de knoflook wordt rauw verwerkt en dan is de smaak nogal uhm … sterk. En dan wordt het smullen! Als je die avond maar geen spannende date hebt hè. Tenzij bij de Griek, dan komt het wel goed met de knoflook…
Koolhydraatarme Griekse skordalia van bloemkool
Dit heb je nodig
- 250-300 gr bloemkool gekookt en afgekoeld
- 1 el amandelmeel
- sap van een halve limoen
- versgemalen zout en peper
- 1 knoflookteentje
- 30 ml goede olijfolie
- zeezoutvlokken
Zo maak je het
- Doe de gekookte afgekoelde bloemkool in een blender. Voeg de teen knoflook (eventueel grof gesneden), de gemalen amandelen en het sap van de limoen toe. Geef er een flinke draai vergemalen zout en peper over.
- Pureer de massa in de blender. Giet beetje bij beetje de olijfolie erbij, tot het geheel goed vermengd is.
- Schep de skordalia in een dipschaaltje, giet er een klein beetje olijfolie over en strooi er nog wat zeezoutvlokken overheen.
Tips
- Skordalia past prima op een mezze tafel. Of eet de skordalia als bijgerecht bij gegrilde groenten, zoals aubergine, paprika en courgette.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: