Het is eindelijk weer zover: aspergetijd, en daarom heb ik deze lekkere linzensalade met asperges gemaakt. Asperges … ik kan ze elke dag wel eten, want ik ben er stapelgek op. Witte of groene, gekookt of geroosterd, het maakt mij niet uit. Ik smul ervan.
Quasi uit de achtertuin
In Bremen kan ik me gelukkig prijzen, want ik woon vlak in de buurt van aspergekweker Hof Kaemena, die ook nog eens aardbeien kweekt. Quasi uit mijn achtertuin dus. En ik kan je vertellen dat die superverse asperges echt veel lekkerder zijn dan die uit de supermarkt. Ze worden ’s ochtends vroeg op het veld gestoken, en liggen ’s avonds op mijn bord. Soms zelfs alleen met een beetje gesmolten boter, een snuf Himalaya zout, en verder niks. Dat is namelijk volgens mij de beste manier om de smaak van verse asperges volop te genieten.
In Berlijn woon ik midden in het centrum, waar ik eigenlijk alleen asperges in de supermarkt kan kopen. Daarom wacht ik liever op de weekmarkt, waar producenten uit de omgeving van Berlijn hun streekproducten verkopen. Momenteel vind je daar de zogenaamde Beelitzer asperges. De eerste is op 26 maart jl. gestoken, en dat stond breeduit in de Berlijnse krant. Beelitz ligt overigens ten zuiden / zuidwesten van Berlijn en Potsdam in het Bundesland Brandenburg. En Brandenburg is na Niedersachsen de grootste asperge-leverancier van Duitsland.
In de salade
Het zusje van de witte asperge is groen, en die koop ik wel in de (bio-)supermarkt. De groene asperges zijn meestal iets intenser van smaak, en daarom verwerk ik ze vaker samen met andere ingrediënten in een recept. Mijn eerste bos groene asperges van dit jaar is in een makkelijke linzensalade met geitenkaas gegaan. Een smakelijke mosterd-dressing erover, en je kunt beginnen met smikkelen en smullen!
Linzensalade met groene asperges en geitenkaas
Dit heb je nodig
Voor de salade
- 90 gr rode linzen
- 10 groene asperges
- 10 kerstomaatjes
- 2 el gemengde kruiden evt. diepvries
- handje pijnboompitjes
- 100 gr zachte geitenkaas
Voor de dressing
- 2 el goede olijfolie
- 1 tl appelazijn
- 1 tl mosterd
- zout peper
Zo maak je het
- Kook de rode linzen volgens verpakking gaar, maar houdt de minimale kooktijd aan zodat ze nog een beetje stevig blijven. Giet de linzen evt. af en laat ze afkoelen.
- Rooster ondertussen de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin, en laat ze afkoelen op een stuk keukenpapier.
- Snijd het houtige eind van de asperges, en snijd ze in 2 à 3 stukken. Kook de asperges in 5 minuten gaar, giet ze af en laat ze afkoelen.
- Meng ondertussen de ingrediënten voor de dressing, en halveer de kerstomaatjes.
- Meng de kruiden door de afgekoelde linzen. Schep voorzichtig de asperges en de tomaatjes erdoor. Verdeel indien gewenst de geitenkaas in stukjes over de linzensalade.
- Besprenkel de linzensalade met de pijnboompitjes, en giet de mosterddressing erover.
Tips
- Houd je je bord liever vegan, laat dan de geitenkaas achterwege en vervang ze door bijvoorbeeld avocado.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:[
ratings]