Ben jij ook zo gek op groenten? Dan volgt er zo een recept dat je vast goed zal smaken! De Fransen hebben hun ratatouille, de Turken hebben Briam, de Grieken noemen het tourlou tourlou. Letterlijk vertaald betekent het ‘alles door elkaar’. Inderdaad, wat de Fransen ratatouille noemen dus.
Restjes gerecht
Tourlou tourlou is een Grieks groentegerecht uit de oven. Hoewel er vrijwel altijd sperziebonen in zitten, is de verscheidenheid aan soorten groenten in recepten groot. Het is dan ook een ideaal gerecht om restjes mee op te maken. Zo gezegd, zo gedaan.
In mijn versie zitten daarom geen sperziebonen (die waren al op gegaan bij het maken van de Indonesische eieren), maar courgette, wortel, paprika, rode ui en zoete aardappel. Toch heb ik de sperziebonen in de ingrediëntenlijst opgenomen, omdat ik eigenlijk vind dat ze er gewoon in horen.
Kies dus gewoon de groente die jij lekker vindt, en maak deze smakelijke Griekse groenteschotel, die je naar wens topt met verbrokkelde feta. Je kunt de tourlou ook vegan houden en de feta achterwege laten. Een oorspronkelijk tourlou-recept zal zelfs geen feta hebben. Je kunt er dus alle kanten mee op, behalve de goede, zei Oma altijd ;-)
Geheim Grieks ingrediënt
En dan volgt nu mijn geheime ingrediënt om de Griekse ratatouille écht Grieks te maken: ouzo!
Ik meng stiekem een klein borrelglaasje ouzo door de groenteschotel voordat deze de oven in gaat. Zo krijgt je tourlou net dat Griekse extraatje. En ja, ouzo bevat alcohol, maar wel 0 (nul) koolhydraten. Ik focus nu eenmaal graag op de positieve dingen in het leven …
Dus als je iets te vieren hebt, kun je best een keer een glaasje ouzo vooraf nemen, net als je krijgt in het Griekse restaurant (waar ik overigens vaker kom dan goed voor me is ;-) ). Of door je tourlou doen. De alcohol verdampt, de smaak blijft.
En nu is het de beurt aan jou: de Griekse keuken thuis!
Tourlou tourlou, Griekse groente ovenschotel
Dit heb je nodig
- 1 kleine zoete aardappel
- 200 gr sperziebonen ik nam diepvries
- 200 gr gemengde groenten ik nam paprika, courgette, wortel
- 1 rode ui
- 1 knoflookteentje
- 2 grote tomaten
- 1 el tijm
- 1 el tomatenpuree
- snufje zout
- 1 borrelglaasje ouzo optioneel
- 100 gr feta optioneel, maar aan te raden
- kokosolie om te bakken
- verse peterselie voor de garnering
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes. Kook ze in 5 minuten gaar. Als je verse sperziebonen gebruikt, maak deze dan schoon en kook ze eveneens 5 minuten.
- Pel en snipper de ui en de knoflook.
- Maak alle overige groenten schoon en roerbak ze samen met de ui en knoflook in een beetje kokosolie tot ze gaar zijn. Meng de tijm en tomatenpuree erdoor en breng op smaak met wat zout.
- Als je dat wilt, kun je nu de ouzo door de groenteschotel mengen.
- Doe de groenten in een ovenschaal en bestrooi deze eventueel met de verbrokkelde feta. Bak de schotel 20-30 minuten in de oven, let op dat er niks aanbrandt.
- Strooi voor het opdienen van de tourlou tourlou wat verse peterselie over de schotel.
Tips
- Laat voor een vegan en/of lactosevrije versie de feta simpelweg achterwege.
- Als je van pittig houdt: een paar pepperoni pepers meebakken!
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: