Zoete aardappel toast met tempeh en pindasaus

Zoete aardappel toast met tempeh en pindasaus

Vandaag heb ik een bijzonder zoete aardappel recept voor je, vergezeld van een recept voor een koolhydraatarme pindasaus. Naar dat laatste wordt regelmatig gevraagd en u vraagt, ik draai!

Mislukt?

Een paar maanden geleden heb ik jullie deelgenoot gemaakt van één van de mislukkingen in de keuken van Con-serveert. Want alle recepten worden getest, en het bereiden ervan gaat lang niet altijd in één keer goed. Die mislukking? Dat was een zoete aardappel sandwich uit de broodrooster.

zoete aardappel sandwich pindasaus

Zoete aardappel toast

Ik berichtte jullie er hier over. Ik wilde ook wel eens zo’n zoete aardappel toast maken.
Mijn zoete aardappel kwam uiteindelijk zwartgeblakerd en nog steeds keihard uit de toaster. Niet meer eetbaar.
Maar het idee liet me toch niet los. En dus heb ik het weer geprobeerd. Want laten we wel wezen, hoe moeilijk kan het nu zijn?

Nou, niet moeilijk dus.
Na wat experimenteren is het gelukt om eetbare bataat uit de toaster te krijgen. En dat opent dus een hele wereld voor de low-carber. Want brood had je natuurlijk alláng gedag gezegd. Oké, zo heel koolhydraatarm is een zoete aardappel sandwich nu ook weer niet, maar ik leg het wel vaker uit: je krijgt wel de goede, langzame koolhydraten binnen die je bloedsuikerspiegel niet zoals gewoon brood in een achtbaan doen veranderen.

Eerlijk gezegd mis ik brood op zich niet, maar wel het lekkere beleg erop, en het gemak waarmee je ’s middags een sandwich voor de lunch klaar kunt maken.

zoete aardappel toast met tempeh en avocado

Tips zoete aardappel toast

Waar moet je op letten als je zoete aardappel in de broodrooster klaarmaakt:

  • Snijd de zoete aardappel in niet te dikke, maar ook niet te dunne plakken. Ongeveer een halve centimeter is goed. Dikker = ongaar, dunner = verbrand.
  • Blijf erbij! Als je ineens een licht aangebrande lucht in je keuken ruikt, dan ben je te laat …
  • Zodra er bruine blazen op de aardappel komen, haal je ze uit de broodrooster.
  • Laat ze afkoelen voordat je ze belegt (garen ze nog een beetje na).

Mijn broodrooster (een hééél oudje, ik weet niet eens meer hoe lang ik ‘m precies heb) doet er drie keer over.

pindasaus zelfgemaakt gezond

Mega-makkelijk: koolhydraatarme pindasaus

En dan het beleg. Ik heb gekozen voor een Aziatisch tintje, met tempeh en avocado. En … er wordt vaker naar gevraagd … zelfgemaakte pindasaus of satehsaus. Deze hier kun je warm of koud eten en is in een mum gemaakt. De pindasaus bevat per portie 5 koolhydraten. Vergelijk dat maar eens met gekochte kant en klare pindasaus uit een pot … 25 koolhydraten maar liefst!

Omdat je mooie laagjes maakt als een soort clubsandwich, ziet deze zoete aardappel toast die natuurlijk glutenvrij is, er ook nog eens prachtig uit. Pak dus je mooiste servies erbij, en je hebt een feestelijke lunch. Of maak dit gerecht als onderdeel van een bruch of buffet. Iets voor Kerst of Pasen?

zoetel aardappel sandwich tempeh pindasaus lunch

Zoete aardappel tempeh toast met koolhydraatarme pindasaus

Con
Er wordt regelmatig gevraagd naar een recept voor koolhydraatarme pindasaus. Hier ist-ie dan, inclusief een recept voor een zoete aardappel sandwich.
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hartige snack, Hoofdgerecht, Saus
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen
Koolhydraten 34 kh

Dit heb je nodig
  

Voor de "sandwich" en vulling

  • 1 zoete aardappel
  • 100 gr tempeh
  • 1/2 tl gerookt paprikapoeder
  • 1 avocado
  • 8 kerstomaatjes
  • 1 handje pinda’s gehakt
  • 1 bosuitje
  • kokosolie om te bakken

Voor de koolhydraatarme pindasaus

  • 2 el pindakaas naturel
  • 1 tl tamari
  • 1 tl sambal
  • sap van een halve limoen
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder djahé

Zo maak je het
 

Maak de pindasaus

  • Meng voor de pindasaus alle ingrediënten in een pannetje. Voeg indien nodig een scheutje water toe om de juiste consistentie te krijgen. Verhit de pindasaus op laag vuur, maar laat niet koken.

Maak de sandwich en vulling

  • Schil de zoete aardappel en snijd hem in lange plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Je hebt 6 plakken nodig (van de rest maak je bijvoorbeeld een lekkere warme smoothie).
  • Snijd de tempeh in dunne plakken en bestrooi met de gerookte paprikapoeder. Maak de avocado schoon en snijd ze in dunne repen. Halveer de kerstomaatjes en snijd het bosuitje in ringetjes.
  • Verhit wat kokosolie in een pan en bak de plakken tempeh in een paar minuten goudbruin. Neem uit de pan en laat afkoelen.
  • Toast de plakken zoete aardappel in een broodrooster op de hoogste stand. Herhaal dit net zo lang totdat de bataat bruine blazen krijgt (mijn toaster doet er drie keer over). Laat de plakken afkoelen.
  • Leg een plak zoete aardappel op een bord en verdeel er een beetje (warme) pindasaus op. Beleg dan met tempeh, avocado, tomaatjes en bosui. Leg er weer een plak zoete aardappel op. Beleg dit nog een keer en maak zo laagjes.
  • Bestrooi de zoete aardappel toast met de gehakte pinda’s en bosui-ringetjes. Druppel de rest van de pindasaus erover.

Tips

  • Deze pindasaus kan zowel warm als koud gegeten worden.
  • De pindasaus is ook lekker bij de koolhydraatarme bloemkool nasi goreng.
  • Maak een salade bij deze zoete aardappel toast en je hebt een complete maaltijd.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *