Na al dat Kerst-geweld op de foodblogs is het weer hoog tijd voor simpele, snelle en gezonde recepten. Een beetje detoxen kan waarschijnlijk ook geen kwaad, en dan biedt een smoothie uitkomst. En die smoothie, die kan ook in een warme winterse versie gemaakt worden.
Zoete aardappel, alleskunner
Er staan inmiddels al aardig wat recepten met zoete aardappel op de blog. En deze winter worden dat er meer! Want deze winterse warme smoothie heeft als hoofdingrediënt …. zoete aardappel dus.
Tja, de zoete aardappel is ook een alleskunner. Je kunt hem gewoon zo gekookt eten, roerbakken, of in gebak verwerken. Er zijn mensen die er pizzabodems van maken. En je kunt ‘m dus ook pureren en in een smoothie verwerken. Je hebt geen extra zoetmiddel nodig, want door de zoete aardappel en de kokosmelk wordt de smoothie al zoet van zichzelf. Dat scheelt koolhydraten!
Detoxen
Smoothies zijn populair als het om detoxen gaat. Detoxen betekent niets anders dan zuiveren. In deze context gaat het om het zuiveren van je lichaam door gezonde voeding. Plantjes dus. Door het detoxen krijg je een stralende huid, meer energie, en slaap je beter. Bovendien sterkt het je immuunsysteem en zal je lichaam beter beschermd zijn tegen ziektes. Dat kun je wel gebruiken in de winter!
De beste detox smoothies zijn de groene smoothies. Want bladgroenten zouden het beste werken om je lijf te zuiveren. Maar je kunt natuurlijk wel wat afwisseling gebruiken, dus maak je smoothie ook eens in een andere kleur. Oranje bijvoorbeeld! Je kunt trouwens hier meer lezen over kleur op je bord / in je kom.
Lekker hoor, als het koud is buiten, zo’n warme smoothie. Net zo lekker als warme chocolademelk, maar meer vullend en daarom prima geschikt als ontbijt of lunch. En gezond ook nog dus wat wil je nog meer. Niks toch?
Maken dus, deze wintersmoothie!
Warme smoothie van zoete aardappel
Dit heb je nodig
- 100 gr zoete aardappel in blokjes
- 50 ml kokosmelk
- 100 ml ongezoete plantaardige melk plus extra om op te schuimen
- stukje gember van 1 cm geraspt
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl kurkuma
- snufje anijs gemalen
- 1 el zonnebloempasta
Zo maak je het
- Doe de kokosmelk en plantaardige melk in een pannetje. Voeg de zoete aardappelblokjes toe en kook ze in 5-7 minuten gaar.
- Voeg alle andere ingrediënten toe en pureer het geheel met een staafmixer.
- Verwarm de smoothie indien nodig nog even door.
- Schuim ondertussen de extra plantaardige melk op.
- Doe de warme smoothie in een glas en top met de opgeschuimde melk en een snuf kaneel.
Tips
- Speel met de kruiden, en voeg in plaats van kaneel en anijs eens speculaaskruiden of kardemom toe.
- Maak een luxe versie door de opgeschuimde melk te vervangen door geslagen (plantaardige) room.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: