Chinese tomatensoep met champignons

Chinese tomatensoep met champignons

Chinese tomatensoep, koolhydraatarm recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

De lekkerste soep bij de Chinees vind ik de Chinese tomatensoep. Ik heb nu thuis een versie van deze zoetzure soep gemaakt zonder vlees. In plaats daarvan gaat er een flinke berg champignons in.

Soep = comfort food

Soep doet het altijd goed bij mij. Soep leent zich prima voor lunch, en als ik restjes groente in de koelkast heb liggen, dan gebruik ik die vaak in een soep-recept. Soep is ook een soort comfort food, als het buiten koud en miezerig is (zoals vandaag). Niks is lekkerder dan een pittig soepje dat ook nog eens snel gemaakt is. Het liefst maak ik tomatensoep, daar kun je eindeloos mee variëren (zie ook tomaten tahini soep en tomaten-papaja soep).

In de herfst maak ik ook graag pompoensoep. Ik ben nog steeds van plan om een recept dat ik vroeger vaak maakte, om te bouwen naar een vegetarische/vegane low carb versie. Is er nog niet van gekomen (edit: inmiddels wel :-), klik hier). En het pompoen-seizoen is al weer afgelopen, dus dat moet tot volgende herfst wachten.

Chinese tomatensoep

Het weer in Bremen

Een regenachtige dag dus. Op dagen als deze lijkt het weer even alsof je in Nederland woont. Want ook al ligt Bremen in het noorden van het land, het weer is niet zo slecht als je misschien zou denken. Oké, het is geen Zuid-Frankrijk, het is meestal wel iets frisser dan in Nederland. Maar het grote verschil zit ‘m in de wind en de neerslag. Hier waait het weinig en dat is wel zo prettig als je, zoals ik, bijna dagelijks op de fiets op pad bent. Het komt maar zelden voor dat het echt hard waait, en dan is het meestal meteen zo slecht dat je überhaupt de deur niet uit gaat.

En dan de regen. Het regent echt een stuk minder vaak dan in Nederland. Echt waar! Als men hier regen voorspelt, dan valt er misschien een bui die een paar minuten duurt, dan is het weer droog. Ik herinner me dagen in Nederland dat het echt de hele dag door alleen maar regent. Dat gebeurt in Bremen zelden. En als het toch een keer gebeurt, hebben ze er een leuk woord voor, dat uit het Platduitse dialect komt: Schietwetter. Ik zal dat maar niet letterlijk vertalen ;-).

Vegane Chinese tomatensoep

Is het toch een regenachtige dag, dan is dit een makkelijk recept voor een vegane tomatensoep met een Chinees tintje. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid ingrediënten, deze soep is klaar voordat je het weet. Natuurlijk is deze tomatensoep zonder vlees, in plaats daarvan gaan er een hele berg champignons in. Zo krijg je je portie groente wel binnen!

chinese tomatensoep met champignons en bosui

Koolhydraatarme Chinese tomatensoep met champignons

Con
De lekkerste soep bij de Chinees is wat mij betreft de Chinese tomatensoep. Je kunt een vegan versie van deze soep nu zelf thuis maken, met lekker veel champignons.
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Lunch
Keuken Chinees
Porties 2 personen
Koolhydraten 16 kh

Dit heb je nodig
  

  • 250 gr champignons
  • 2 bosuitjes
  • 1 rode ui
  • 1 tl sambal
  • 1 tl appelazijn
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el rijstsiroop
  • snufje zout
  • 500 ml gezeefde tomaten
  • 1 el tamari
  • 500 ml groentebouillon
  • sesamzaad zwart en wit, voor de garnering
  • 2 tl sesamolie
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Maak de champignons, bosui en ui schoon. Snijd de champignons in dunne plakjes, de bosui in ringetjes (houd wat groen achter voor garnering) en snipper de ui. Het meeste werk is nu gedaan.
  • Verhit wat kokosolie in een anti-aanbakpan en bak de champignons 5 minuten tot ze vocht loslaten. Voeg ui, bosui, sambal, gemberpoeder, appelazijn en rijstsiroop toe, en bak nog een paar minuutjes.
  • Voeg de gezeefde tomaten, bouillon, snufje zout en tamari toe, roer door, en breng aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Verdeel de Chinese tomatensoep over twee grote kommen en besprenkel met de achtergehouden bosui en sesamzaad. Druppel er tot slot een beetje sesamolie over.

Tips

  • Ook lekker is een mix van oesterzwam en champignons.
    Doe een scheutje kokosmelk in de Chinese tomatensoep voor een romige versie.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 2 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


2 reacties

  1. Janny

    Hi Con, bedankt voor het recept can deze heerlijke soep. Heb het al meerdere keren gemaakt. Nu stiekem het recept verdubbeld zodat we een lekkere grote pan soep hebben voor meerdere dagen. Elke maaltijd een feestje.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *