Con-serveert bestaat ruim anderhalf jaar. Met een bescheiden aantal volgers op de sociale media (wat ik meeeega-leuk vind natuurlijk), en meer dan honderd recepten op de blog. Het begon een beetje te kriebelen, tijd voor verandering!
Niet schrikken hoor, ik blijf nog steeds eenvoudig te maken koolhydraatarme recepten posten. En nog steeds zonder vlees, gluten, tarwe en suiker.
Wat verandert er?
Ten eerste de layout. De blog zal binnenkort in een nieuw fris jasje gestoken worden. Er wordt achter de schermen al een paar weken druk aan gewerkt (waar zou ik zijn zonder WordPress).
Ten tweede de introductie van koolhydraatbeperkt (ook koolhydraat-gereduceerd) naast koolhydraatarm. Wellicht ben je de laatste weken al ergens op de blog de term tegen gekomen. Want wat de grens van koolhydraatarm nou precies is, dat ligt natuurlijk niet vast. Minder koolhydraten of koolhydraatbeperkt eten is altijd goed voor je, en daarom vind ik het een goede aanvulling op de lowcarb recepten die al volop op Con-serveert te vinden zijn.
Om lezers (en mezelf ;-) ) tegemoet te komen, die niet per sé af hoeven/willen vallen maar wel een beetje op de koolhydraten willen letten, heb ik de term koolhydraat-gereduceerd bedacht. Je moet toch wat ;-) . Wat is nu het verschil met low carb op Con-serveert?
(Mega) Lowcarb of midcarb
Koolhydraatarme (low carb) recepten op Con-serveert bevatten niet meer dan 30 koolhydraten (KH), en vind je in de categorie ‘<30 KH’. Niks nieuws dus.
Koolhydraat-gereduceerde of koolhydraatbeperkte (midcarb) recepten zijn nieuw op de blog. Deze recepten bevatten iets meer koolhydraten, maar wel altijd de ‘gezonde’, dus vooral KH’s uit groente, fruit, noten en andere natuurlijke voedingsmiddelen. Je zou het ook koolhydraatbewust kunnen noemen. Categorie: 30-50 KH.
Koolhydraatbeperkte recepten bevatten maximaal 50 KH. Oké, als een gerecht echt hemeltergend lekker is en een KH-tje meer heeft, dan komt-ie ook gewoon op de blog hoor.
En om het feest helemaal compleet te maken, is er … nieuw-nieuw-nieuw: categorie mega-lowcarb / keto. Voor iedereen die om welke reden dan ook zo min mogelijk KH’s tot zich wil nemen, of voor degenen die een KH-balans dag (of week) in willen lassen, snuffel eens in de categorie ‘<5 KH’. Deze recepten zijn ketogeen en bevatten dus maximaal 5 KH.
Samengevat:
- koolhydraatarm = < 30 KH
- ketogeen = < 5 KH
- koolhydraatbeperkt = 30-50 KH
Meer lezen over hoe je zelf kunt omschakelen naar healthy carb voeding kun je hier.
India = curry!
Om de categorie ‘koolhydraatbeperkt’ een beetje te vullen, volgt er vandaag een recept voor een linzencurry met precies 50 koolhydraatjes. Maar als het er een paar meer waren geweest, dan was dit recept ook wel op de blog gekomen hoor. Echt hemeltergend lekker dus. Als je tenminste van Indiaas houdt zoals ik. Dan moet je beslist deze linzencurry gaan maken!
De truc van de linzencurry zit ‘m in de kruiden. En nee, er staan geen tikfouten in het recept. Er gaan nogal wat kruiden in. En dat proef je!
De gouden tip is om deze curry van tevoren klaar te maken. Ik maak hem ’s ochtends, dan hoef ik de linzencurry ’s avonds alleen maar op te warmen. Makkelijk, en zo komen de smaken het best tot z’n recht.
Ik hoop dat jullie blij zijn met de veranderingen op Con-serveert. Laat het gerust weten door een reactie hieronder of op de social media achter te laten, vind ik leuk!
En nog even geduld, dan zit Con-serveert ook in het nieuwe jasje!
Indiase vegan linzencurry
Dit heb je nodig
Voor de curry
- 600 gr gemengde groenten ik nam courgette, gele paprika, aubergine, wortelen
- 1 grote ui in halve ringen
- 2 knoflookteentjes gesnipperd
- 1 tl kokosolie
- 3 tomaten in stukjes (of 1 blikje gepelde tomaten)
- 80 ml kokosmelk
- 1 blikje bruine of groene du Puy linzen 400 gr
- versgemalen peper en zout
- 1 limoen
Voor het kruidenmengsel
- 1 tl gemalen koriander
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl kurkuma
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kaneel
- 1 tl gemberpoeder
- 1/2 tl gemalen peper
- 1/2-1 tl gemalen chilivlokken hoe pittig jij het wilt
Zo maak je het
- Maak alle groente schoon en snijd ze in ‘hapklare brokken’ (niet te groot, niet te klein). Meng alle kruiden in een kommetje. Spoel de linzen af in een vergiet.
- Verhit de kokosolie in een pan. Zet het vuur halfhoog en roerbak de ui en knoflook. Gaat het mengsel aan de bodem plakken, voeg dan een scheutje water toe.
- Voeg het kruidenmengsel in één keer toe en roerbak het geheel 2 minuten. Voeg een scheutje water toe, zodat het een soort uiensaus wordt.
- Voeg de tomaten en de kokosmelk toe, en knijp de gehalveerde limoen boven de pan goed uit. Breng het geheel aan de kook. Voeg dan alle groenten toe, roer het goed door, doe het deksel op de pan en laat de groente in 10-15 minuten op halfhoog vuur gaar worden.
- Zet het vuur uit, roer de uitgelekte linzen erdoor, doe het deksel weer op de pan en laat de curry zo staan. Laat minstens 4 uur staan, de smaken kunnen dan goed intrekken.
- Warm vlak voor het serveren de linzencurry op.
Tips
- Dit recept eigent zich uitermate goed om restjes groente op te maken.
- Bestrooi de curry vlak voor het opdienen met verse gesnipperde koriander.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Een vraagje. Komen de koolhydraten alleen uit de linzen? Ik zou graag minder koolhydraten eten….het lijkt me een heerlijk recept!
Het aantal koolhydraten is voor alle ingrediënten per persoon. Als je de linzen weglaat of vervangt door iets met minder koolhydraten (bloemkoolrijst, konjacrijst of -noedels), dan houd je ongeveer 50-18= 32 koolhydraten per persoon over.
Ik zou graag dit recept willen maken, maar ik heb geen linzen uit blik, maar wel gedroogde. Hoeveel linzen heb ik dan nodig? en maakt het iets uit of je rode, groene of gele linzen neemt?
Vuistregel is dat 50 gram gedroogde linzen ongeveer 100 gram gekookte linzen oplevert. Voor dit recept kun je, als je het voor twee personen maakt, 100 gram linzen nemen, dat levert ongeveer 200 gram gekookte linzen op. Ik zou voor dit recept linzen kiezen die een beetje stevig blijven, dus niet de rode (die vind ik ideaal voor soep). Ik zou daarom groene of bruine linzen kiezen. Succes met klaarmaken!
Beste conny,
Hij is weer heerlijk geworden! Met stip in de top 3 terecht gekomen!!! Ga alsjeblieft door met deze recepten website. Een vraagje; er staat dat je een limoen moet hebben maar vervolgens niet wanneer je deze moet gebruiken.
Gr
Michiel
Hoi Michiel, ja lekker hè deze curry. Het is ook in huize Con-serveert een favoriet.
In mijn enthousiasme de limoen vergeten ;-) heb het recept meteen aangepast, dank je voor je oplettendheid.
Enne … ik ben niet van plan om te stoppen met de blog, vind het veel te leuk om te doen. Vooral als je zulke leuke reacties krijgt als die van jou (bloos bloos). Daar doe ik het voor!
Groetjes terug, Con