Ben je ook zo gek op courgettes? Ze zijn zo veelzijdig! Ik heb eigenlijk altijd wel een paar courgettes in huis, want ze kunnen je vaak redden als je vanwege het snertweer van de laatste dagen geen boodschappen hebt gedaan, en je toch iets lekkers op tafel wilt zetten. Courgettes hebben mij al vaker uit de brand geholpen.
Courgette, alleskunner
De meeste mensen zullen courgettes in de in blokjes gesneden vorm kennen, bijvoorbeeld in de ratatouille. Maar je kunt zoveel meer met courgettes! Wist je dat je ze ook rauw kunt eten? Makkelijk als je een keer geen zin hebt om achter de pannen te staan. Je kunt er courgetti (a.k.a. zoodles) van maken met een spiraalsnijder, een welbekende variant van de courgette in de low carb wereld. Je kunt ze, heel dun gesneden, gemengd met wat olie en kruiden bakken als courgette chips. En je kunt ze perfect vullen met van alles en als ovenschotel serveren. En van die laatste variant volgt nu het recept.
Vetvrije ovenschotel
De meeste doorgewinterde koolhydraatarme eters zijn niet bang voor goed vet. En dat hoeft ook niet want, in tegenstelling tot de algemene mening, wordt je van vet niet dik. Maar eet wel de goede vetten, dus geen klant-en-klaar pizza waar behalve veel koolhydraten ook nog eens veel ongezonde (dikmakende) transvetten zitten.
Toch zijn er veel mensen huiverig om veel vet te eten. En om die lezers tegemoet te komen, heb ik een vetarme versie van gevulde courgettes bedacht. Het verzadigde gevoel komt dit keer dus niet van vet, maar van de eiwitten in de hüttenkäse. Want dat is een eiwitbom: in 100 gram zit ruim 12 gram proteïne, drie keer meer dan in melk. Wat jij als low carber natuurlijk niet drinkt vanwege de koolhydraten.
Hüttenkäse is ongerijpte kaas die zeer weinig vet bevat. In Nederland staat het meestal in het schap bij de yoghurts, in Duitsland vind je het in het schap bij de kaas.
Hüttenkäse is ook bekend als cottage cheese, en is ook al zo veelzijdig. Je kunt ze in plaats van je yoghurt als ontbijt eten (zowel zoet met fruit als hartig met komkommer en tomaatjes), maar je kunt er ook heerlijke pannenkoekjes mee bakken.
Hup in de oven
Er komt geen druppeltje olie aan deze ovenschotel te pas. Simpelweg de vulling voorbereiden, de courgettes ermee vullen, toppen met een beetje kaas en hup de oven in. Een vetarme, koolhydraatarme maaltijd zonder al te veel inspanning!
P.S. vanaf nu zijn alle vetvrije/vetarme recepten op Con-serveert voorzien van de tag ‘vetarm‘.
Koolhydraatarme gevulde courgette met hüttenkäse
Dit heb je nodig
- 2 courgettes
- 1 bakje hüttenkäse 200 gr
- 1/2 bakje champignons
- 1 rode ui
- 1 tl Italiaanse kruiden
- 2 el geraspte kaas
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- versgemalen peper en zout
- paar blaadjes basilicum
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Halveer de courgettes. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Pel en snipper de rode ui.
- Meng de hüttenkäse met de champignons, de ui en de Italiaanse kruiden, en breng pittig op smaak met peper en zout.
- Vul de courgettes met het hüttenkäse-mengsel. Bestrooi ze met de geraspte kaas en de smoked paprikapoeder.
- Bak de courgettes in 20 minuten tot de topping goudbruin is. Garneer vlak voor het opdienen met de basilicum blaadjes.
Tips
- Dit gerecht is als lichte lunch bedoeld, maar kan ook als bijgerecht geserveerd worden, bijvoorbeeld bij gebakken vis. Of maak zoete aardappel frieten en serveer die bij de gevulde courgette.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: