Soms, heel soms, heb ik restjes in mijn koelkast liggen. Dat gebeurt meestal als ik bloemkool of knolselderij heb gekocht. Vooral de knolselderij, daar kunnen manlief en ik met z’n tweetjes wel vier dagen van eten. Gelukkig maar dat knolselderij zeer veelzijdig is, zo kun je vier dagen hetzelfde eten, maar toch ook weer niet hetzelfde ;-)
Knolselderij, gezondheidsbom
Ik ken geen mensen die wel eens smachten naar knolselderij. De knolselderij ziet er ook een beetje onooglijk uit, maar is wel heel gezond. Knolselderij helpt bijvoorbeeld je bloedsuikerspiegel stabiel te houden, helpt je weerstand te verhogen, en is vochtafdrijvend. Daarnaast bevat ze veel vitaminen en mineralen.
Wat maak je met deze knol?
Veelzijdig dus, die knolselderij. En zowel rauw als bereid te eten.
Knolselderij is een ideale vervanger voor aardappels. Je kunt er namelijk ook puree van maken, als blokjes bakken, en zelfs patat van maken. Het eindresultaat is net zo lekker, maar wel veel gezonder dan dat je het met aardappels maakt. En de knolselderij bevat ook nog eens met veel minder koolhydraten!
Op Con-serveert is al een knolselderij recept terug te vinden: knolselderij friet! Maar er is ook Indiase knolselderij soep, een heerlijke maaltijdsoep. En nu komt erbij: salade. En dat is een klassieker, namelijk waldorfsalade.
Klinkt Duits, is het niet!
Hoewel de naam van deze salade doet vermoeden dat ze uit Duitsland komt, is dat niet het geval. De waldorfsalade is uitgevonden in Amerika, in het Waldorf hotel in New York. De oprichter van dit hotel had wel Duitse voorvaderen, en daar is de naam van het hotel aan ontleend: Johann Jakob Astor kwam uit Walldorf (Baden), en was in zijn tijd zo’n beetje de rijkste man van Amerika.
De waldorfsalade is al lang geleden uitgevonden: zo rond 1895 werd deze salade bedacht door de Maître d’ van het hotel, ene Oscar Tschirky. Oorspronkelijk bestond de waldorfsalade uit selderij, appel en mayonaise, de noten kwamen er pas later bij. Oké, dat klinkt niet als een echt spannend recept, maar toch is heer Tschirky er wereldberoemd mee geworden. Zo zie je maar: simple does it.
Deze waldorfsalade is simpel maar lekker. Ze is ideaal om een restant knolselderij op te maken. De salade combineert goed met eenvoudige smaken, zoals gebakken vis. Maar je kunt de salade ook prima als lichte lunch salade eten.
P.S. jawel, dit is recept nummer 100 op Con-serveert. Stel je voor: 100 makkelijke koolhydraat-gereduceerde recepten, een mijlpaal waar ik trots op ben! Op naar de volgende 100 … doe je mee?
Waldorfsalade met cranberry's en walnoten
Dit heb je nodig
- 150 gr knolselderij
- 1 friszure appel
- 1 el citroensap
- 150 gr plantaardige yoghurt
- 2 el walnootolie
- versgemalen peper en zout
- 20 gr walnoten gehakt
- 15 gr cranberry’s ongezoete
- verse peterselie
Zo maak je het
- Maak de knolselderij en de appel schoon, en rasp beide grof. Meng direct samen met de citroensap door elkaar in een kom.
- Meng de plantaardige yoghurt met de walnootolie en peper en zout.
- Meng de dressing samen met de walnoten en cranberry’s door de salade.
- Bestrooi het geheel met wat verse peterselie, en serveer direct.
Tips
- Meer pit? Voeg dan nog wat kerriepoeder aan de yoghurt dressing toe.
- Je kunt de walnootolie vervangen door een eetlepel tahin. De dressing dn eventueel iets aanlengen met een beetje water tot de gewenste consistentie bereikt is.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: