Eieren schijnen te helpen tegen die depressieve winterblues, dus snel deze winterse frittata met spruitjes en geitenkaas maken. Natuurlijk is deze frittata koolhydraatarm, en snel gemaakt.
Winterdepressie
Heb je ook zo schoon genoeg van het ongezellige weer? Winter is leuk, als het vriest dat ’t kraakt en het zonnetje schijnt er lekker bij. Als het even kan ook nog een mooie witte sneeuwdeken, en wandelen maar! Daar word je vrolijk van. Maar het weer van de laatste dagen is om te huilen. En voor je het weet heb je last van de winterblues.
Voor mij geldt januari als de minst leuke maand van het jaar. Ik heb altijd een beetje moeite met de korte, sombere en donkere dagen. En die heeft december natuurlijk ook, maar die maand wordt tenminste dragelijk door de feestdagen met de verlichting en de Kerstmarkten. In dat opzicht gaat het nu alweer de goede kant op, want inmiddels is februari begonnen en ga je al weer een hééééél klein beetje merken dat de dagen gaan lengen.
To-do-list tegen winterblues
Wat kun je nu zelf doen tegen die winterblues? Na jarenlange persoonlijke ervaring, is dit mijn to-do-list als de winterblues me toch te pakken hebben gekregen:
- Ga naar buiten!
Weer of geen weer, trek er op uit. Ook al wil je het liefst de hele dag in je joggingbroek op de bank hangen (of ben ik de enige?). Een wandeling of een fietstochtje helpt de bloedsomloop op gang en verdrijft het moe-gevoel voordat je het weet. - Vitamine D tanken
Als je tip 1 opvolgt, doe dat dan als het even kan overdag, als het nog licht is. Op die manier vang je zo veel mogelijk vitamine D op, hetgeen je serotoninespiegel doet stijgen, hetgeen weer een glimlach op je gezicht tovert :-) . - Kleur in je interieur
Als het buiten grauw en somber is, kan het helpen om binnen voor wat meer kleur te zorgen. Nee, je hoeft niet meteen je hele woonkamer knalpaars te schilderen. Door het gebruik van kleurrijke accessoires vrolijk je de boel al aardig op. Kies vrolijke, warme kleuren zoals rood, oranje en okergeel. En een mooie bos bloemen in een grote vaas is ook een prima humeur-verbeteraar. - Geur in je interieur
Nee, geen typfout ;-) . Koop een paar wierookstokjes of -kegels in een lekker geurtje, en steek die samen met een paar waxinelichtjes in een vrolijk gekleurd houdertje aan. Omdat geuren heel persoonlijk zijn, kun je het beste zelf kiezen wat je lekker vindt ruiken. Ga je voor citroen, lavendel, of sandelhout? Je kunt ook mandarijn- of sinaasappelschillen op de verwarming leggen. Zo krijgt je huis een subtiele citrusgeur. - Lekker eten!
Waar worden we allemaal blij van? Van lekker eten natuurlijk! Maar prop je niet vol met foute, koolhydraatrijke snacks, hoe verleidelijk het soms ook is (ja, ik spreek uit ervaring). Hou het gezond: zoek in Con-serveert bijvoorbeeld eens naar een gezonde snack met chocola (trefwoord: chocola – alle dames weten natuurlijk allang dat je van chocola heeeeel blij wordt), en verwen jezelf zonder je schuldig te hoeven voelen. Voor de ultieme troost schenk je er een lekkere bak koffie bij, het heet niet voor niks bakkie troost.
Een ei hoort er inderdaad bij
Om je to-do-lijst compleet te maken, kun je een lekkere frittata op het menu zetten. Want een ei hoort er tegenwoordig helemaal bij. Onderzoeken hebben allang aangetoond dat je cholesterol door het eten van eieren niet omhoog gaat. En er zitten veel gezonde voedingsstoffen in het ei, o.a. tryptofaan. Dat wordt door je lichaam omgezet in serotonine, en daarvan wordt je humeur een heel stuk beter! Drie eieren per dag is helemaal geen probleem.
En wat een geluk dat er vrijwel geen koolhydraten in eieren zitten :-D
Vandaag staat daarom een recept voor een winterse frittata met spruitjes op de blog. Lekker met geitenkaas, waardoor de frittata met spruitjes lichter verteerbaar is dan dat je ‘m met ‘koeienkaas’ maakt. Dus hup, ga bewegen en spring lekker op de fiets naar de supermarkt. Haal de frittata ingrediënten, vergeet niet je waxinelicht-voorraad aan te vullen en een bloemetje voor jezelf mee te nemen. Bye bye, winterblues!
Koolhydraatarme frittata met spruitjes en geitenkaas
Dit heb je nodig
- 200 gr spruitjes
- 6 eieren
- scheutje ongezoete plantaardige melk
- handje walnoten
- 10 kerstomaatjes
- 1 rode ui
- 150 gr zachte geitenkaas
- 1 handje verse basilicum
- 1 el walnootolie
- 1 tl Provençaalse kruiden
- versgemalen peper en zout
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Maak ondertussen de spruitjes schoon en halveer ze. Kook ze in een beetje water in ongeveer 5 minuten beetgaar en giet ze af.
- Hak ondertussen de walnoten grof. Halveer de kerstomaatjes. Pel en snipper de ui. Hak de basilicumblaadjes grof. Kluts de eieren met wat peper en zout, de herbes-de-provence en een scheutje amandelmelk los.
- Verhit wat kokosolie in een ovenbestendige koekenpan. Voeg de ui, spruiten en tomaatjes toe en roerbak ze kort. Schenk dan het eimengsel erover heen. Verbrokkel de geitenkaas erboven en bestrooi het geheel met de walnoten.
- Bak de frittata ongeveer 5 minuten. Zet dan de pan in de oven en laat nog 5-10 minuten bakken tot de frittata gestold is.
- Snijd de frittata met spruitjes in punten, bestrooi met de basilicum en sprenkel er een beetje walnootolie over. Serveer direct (eventueel met een salade).
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: