Wintertijd, spruitjestijd, dus lekker de keuken in en deze spruitjes pompoen roerbakschotel maken, met een bijzonder oriëntaals ingrediënt: berberissen.
Hippe detox met oudewetse spruit
Houd jij ook zo van die lekkere groene kogels? Ik vind ze het lekkerst als ze niet al te gaar worden gekookt, en dan nog kort geroerbakt worden in een beetje kokosolie. Je kunt mij een bord van die spruiten geven zonder ook maar iets anders erbij, en ik ben gelukkig.
Zoals voor de meeste groente geldt, zijn ook spruitjes erg gezond. De truc is natuurlijk wel om ze niet helemaal tot snot te koken, want dan zijn de waardevolle voedingsstoffen allang verdwenen. Kogels moeten het dus zijn! Om ze toch gaar te krijgen, halveer ik ze meestal. Laat je ze heel, dan is het raadzaam om het stronkje kruislings in te snijden, zodat dat net als de blaadjes gaar kan worden.
Spruitjes bevatten veel mineralen en antioxidanten, en zouden een goede ontgiftende werking hebben. Dus als je mee wilt doen aan de hippe detox-hype, ga dan lekker ouderwets spruiten eten!
Overigens staat het spruitje bekend als Brussels spruitje, omdat daar de spruit eeuwen geleden voor het eerst gecultiveerd werd. In de Engelstalige landen heet het spruitje ook nog steeds ‘Brussels sprout’.
Uhhh… wist je al dat ‘spruitje’ eigenlijk een heel gek Nederlands woord is als je het twintig keer intypt :-D
Omdat spruitjes een licht bittere smaak hebben, doen ze het goed als je ze combineert met een andere smaak, zoals zoet of zuur. Of allebei natuurlijk. Ik heb in deze eenvoudige schotel de spruitjes gecombineerd met zoete pompoen, en zure besjes. En die smaak-combinatie maakt dat je de schotel verder lekker eenvoudig kunt houden.
Wereldkruiden: Berberissen
De zure besjes die ik in dit gerecht gebruikt heb, heten berberissen. Nederlandse naam: zuurbes. Maar let op: je hebt zuurbes en zuurbes. In totaal bestaan er meer dan 600 soorten. De berberis vulgaris bijvoorbeeld, is een voor Nederland inheemse bes. De berberis die ik heb gebruikt en die je het vaakst als eetbare zuurbes tegenkomt, stamt uit Afrika, waar ook de oorsprong van deze plant zou liggen.
De berberis heet niet voor niets zuurbes. Stop je zo één besje in je mond, dan proef je meteen de zure smaak. Neem je een hele hap besjes, dan staan de tranen in je ogen. Je moet ze dus spaarzaam gebruiken. Ze zijn wat duurder in aanschaf maar omdat je dus maar weinig besjes nodig hebt om een ware smaakexplosie te veroorzaken, valt het uiteindelijk weer mee met de kosten.
Een andere tip is, om de berberissen altijd te combineren met een zoete(re) smaak. Ja, ze zijn ook erg lekker in de yoghurt, maar die is ook al zuur van zichzelf, dus een drupje honing doet dan wonderen.
Het zal je niet verbazen dat deze besjes vitaminebommetjes zijn, vooral vitamine C is rijkelijk aanwezig.
Berberissen kom je regelmatig tegen in de Perzische keuken. Ze worden als frisse smaakmaker gebruikt in saffraanrijst of marmelades. Je vindt berberissen in bio-winkels en in sommige Turkse winkels.
Smakelijke combi
Terug naar de spruitjes pompoen roerbakschotel.
De smaak-combinatie is compleet: spruitjes voor bitter, pompoen voor zoet, berberissen voor zuur. Je hoeft de schotel alleen nog maar te voorzien van ‘crunch’ in de vorm van pecannoten en hennepzaad, en van een lekkere dressing natuurlijk. En klaar is deze winterse spruitjes pompoen roerbakschotel!
Koolhydraatarme spruitjes pompoen roerbakschotel met berberissen
Dit heb je nodig
- 200 gr spruitjes
- 150 gr pompoen
- handje pecannoten
- 25 gr hennepzaad
- 1 el berberissen
- 2 el olijfolie
- 2 tl appelazijn
- 1 tl ahornsiroop
- versgemalen peper en zout
- kokosolie om te bakken
Zo maak je het
- Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Kook ze in een beetje water in ongeveer 5-6 minuten beetgaar. Ze mogen niet te zacht worden.
- Maak ondertussen de dressing vast klaar: meng de olijfolie, appelazijn en ahornsiroop door elkaar, breng op smaak met peper en zout. Hak de pecannoten grof.
- Snijd de pompoen in niet te dikke plakken / schijven en snijd die weer in niet te kleine blokjes.
- Verhit wat kokosolie in een grote koekenpan. Voeg de pompoen toe en roerbak deze in 5-7 minuten gaar. Ze mag lekker bruin gaan kleuren.
- Voeg de laatste 2 minuten de voorgekookte spruitjes toe en roerbak deze mee tot ze ook wat kleur krijgen. Voeg dan de pecannoten toe en roer nog even door.
- Verdeel de spruitjes pompoen roerbak over twee borden. Strooi de hennepzaad en de berberissen over de schotel en schenk de dressing erover.
Tips
- Deze spruitjes pompoen roerbak kan met twee personen als lunch gegeten worden, maar kan ook als bijgerecht voor vier op tafel gezet worden.
- Als je geen berberissen kunt of wilt kopen, dan kun je die vervangen door cranberry’s (meer koolhydraten) of granaatappelpitjes.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: