De tuna melt, ken jij ‘m? Dat is een gerecht met brood uit Amerika. Ik heb er een koolhydraatarme versie van gemaakt door het brood te vervangen door tomaten. Krijg je meteen extra groente binnen!
Vis met keurmerk
Af en toe eet ik vis. Maar dan wel zonder graten, dat is niet zo mijn ding. Ik eet dus het liefst visfilets. Maarre … meestal ben ik diegene met net die ene graat in de visfilet. Of ben jij dat ook altijd ;-)
Omdat ik vis op z’n tijd best lekker vind, wil ik het wel kunnen blijven eten. Daarom let ik er op dat ik vis koop met een keurmerk. Aan dit keurmerk is te herkennen dat de vis duurzaam gevangen is, zodat de oceanen niet leeg gevist worden, en er uiteindelijk geen vis meer op je bord ligt.
Er bestaan meerdere keurmerken voor vis. Maar alleen MSC en ASC zijn keurmerken die zo streng gecontroleerd worden, dat je er zeker van kunt zijn dat het hier om duurzame vis gaat.
MSC staat voor Marine Stewardship Council. Dit is een onafhankelijke organisatie die een internationaal erkend milieukeurmerk en certificerings-programma heeft ontwikkeld voor duurzame wildvangst visserijen. ASC betekent Aquaculture Stewardship Council. Dit is een onafhankelijke internationale non-profit organisatie die een certificerings-programma voor verantwoorde viskweek beheert en verder ontwikkelt. (Bron: www.goedevis.nl)
Lunch zonder brood
Dit recept met tonijn is super makkelijk te maken. Ik noem ze, met een knipoog, ’tonijn smelties’. Het is een koolhydraatarme afgeleide van de Amerikaanse “tuna melt”, een sandwich gevuld met tonijn en mayonaise en afgetopt met gesmolten kaas. In plaats van koolhydraatrijk brood gebruik ik tomaten. Kies wel lekkere grote vleestomaten, en vul ze met een mengsel van tonijn en roomkaas. En dan zo’n heerlijk smeltende plak cheddar er over! Omdat er veel eiwit in de tonijn (en de kaas) zit, geeft de tuna melt je een verzadigd gevoel.Ik vind het een ideale koolhydraatarme lunch!
Koolhydraatarme tuna melts van tomaat
Dit heb je nodig
- 2 grote vleestomaten
- 1 blikje tonijn op water
- 50 gr roomkaas volvet
- 1/2 tl gemalen chilipeper of paar druppels sriracha
- versgemalen peper en zout
- 2 plakken cheddar kaas
- verse peterselie voor garnering
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de tomaten overdwars doormidden en hol ze iets uit (niet te veel hoor, dat is zonde).
- Meng in een kommetje de tonijn met de roomkaas en chilipeper, breng pittig op smaak met zout en peper, en vul de tomaten met het mengsel.
- Halveer de plakken kaas en leg op elke tomatenhelft een deel. Nu moet de tuna melt alleen nog maar 10 minuten in de oven.
- Bestrooi de tuna melts voor het opdienen met wat peterselie.
Tips
- Je kunt ook andere vis gebruiken, bijvoorbeeld zalm. Ook kun je met de kruiden spelen, bijvoorbeeld Italiaanse kruiden. Of je vult paprika’s in plaats van tomaten.
- Ook lekker als snack: kies dan kleine tomaten of kerstomaatjes en maak er meerdere.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: