Friet, patat, of poutine? De maaltijd van vandaag is het alle drie, of eigenlijk geen van allen. Deze koolraap schotel met vegan jus en feta is geïnspireerd op het Canadese gerecht dat poutine heet, en dat gemaakt wordt met frietjes (of patat, zo je wilt).
Wat is poutine?
Poutine is een gerecht dat in de Franstalige provincie Quebec in Canada is ontstaan. Het staat inmiddels bekend als het nationale gerecht van Canada, en is begonnen als street food. Pas in de negentiger jaren werd het gerecht ook in gerenommeerde Canadese restaurants geserveerd, in luxe varianten van het oorspronkelijke recept. En als je zoals ik familie in Canada hebt wonen (weliswaar in het Engelstalige gedeelte), dan moet je dit gerecht natuurlijk ook op je blog hebben staan. Maar dan wel in een koolhydraatarme en vega versie. En dus ben ik aan de slag gegaan in mijn keukentje.
Poutine is eigenlijk niks anders dan Franse frietjes met vleesjus en kaas. In Canada krijg je zogenaamde cheese curds, letterlijk vertaald is dat kaaswrongel. Dat is iets wat je hier niet kunt krijgen, dus ik heb dat vervangen door feta. Als je wilt, kun je ook een plantaardige feta-vervanger hiervoor gebruiken, dan is je poutine lactosevrij!
De Franse friet heb ik simpelweg vervangen door koolraap friet uit de oven. Daar heb ik al eens eerder een recept van gepost. Je kunt ook kiezen voor knolselderij friet, qua koolhydraten maakt dat niets uit.
Jus zonder vlees
De jus heb ik niet met vlees gemaakt, en vanzelfsprekend heb ik ook geen kant-en-klaar zakje gebruikt. Als smaakmaker heb ik voor tamarindepasta gekozen: dat geeft je jus een smaak die wel wat op vlees lijkt. Wat bieslook of het groen van een bosuitje eroverheen voor wat “kraak” en kleur, en je kunt aanvallen!
Koolhydraatarme koolraap friet à la poutine
Dit heb je nodig
- 300 gr koolraap als friet gesneden
- 1 tl kurkuma
- 1 tl tijm
- 1 el avocadoolie
- 40 gr roomboter
- 200 ml groentebouillon
- 2 tl piment
- 1 tl uienpoeder
- 1 tl tamarinde pasta
- paar druppels tabasco
- 1 tl appelazijn
- 2 tl tapiocameel
- versgemalen zout en peper
- 1 el bieslook of groen van een bosuitje
- 100 gr feta
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Meng de koolraap friet met kurkuma, tijm en avocadoolie. Spreid de friet uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de frietjes ongeveer 30 minuten. Keer ze halverwege.
- Smelt voor de vleesloze jus ondertussen de boter in een pannetje. Voeg groentebouillon, piment, uienpoeder, tamarinde, tabasco en appelazijn toe en breng aan de kook.
- Doe een beetje kookvocht in een kommetje en roer het tapiocameel erdoor. Doe dit terug in het pannetje en laat zachtjes koken tot je jus licht gebonden is.
- Snijd de feta in blokjes en de bieslook(of bosui) in ringetjes.
- Verdeel de koolraap frietjes over twee diepe borden en bestrooi met zout en peper. Schenk de jus erover en top met de feta en bieslook (of het groen van een bosuitje).
Tips
- Neem een plantaardige feta variant voor een lactosevrije versie van deze poutine.
Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
Hoi Con,
Een vraag die vast vaker is gesteld: is het 16 Kh per persoon, of voor het hele gerecht?
Klinkt verder heerlijk!
Liesbeth
16 kh per persoon!