Laatst had ik zoete aardappel over, en daar heb ik deze smeuïge zoete aardappel muffins mee gebakken. Een groot succes in huize Con! En wat is er nu leuker om een zoete lekkernij bij de koffie te hebben, waarmee je ook nog eens extra groente binnen krijgt?
Waarom is zoete aardappel gezond?
De zoete aardappel is tegenwoordig niet meer zo exotisch als vroeger. De meeste supermarkten verkopen ‘m gewoon, en dat was vroeger wel anders. Je kunt heerlijk variëren met de zoete aardappel, kijk maar eens naar deze zoete aardappel recepten.
De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, heeft een veel gezondere roep dan de gewone Hollandse pieper. Er zitten namelijk meer vezels in, en ook op het gebied van vitaminen en mineralen slaat de bataat geen slecht figuur.
De zoete aardappel bevat wel relatief veel koolhydraten, iets meer zelfs dan de gewone aardappel. Toch wordt in de meeste koolhydraatarme diëten aangeraden om de aardappel te vervangen door zoete aardappel. Dat komt omdat de zoete aardappel meer zetmeel en meer vezels bevat, en dat zorgt ervoor dat de koolhydraten in de bataat in de categorie langzame en dus gezonde koolhydraten vallen. Als je de zoete aardappel na het koken laat afkoelen, vormt zich zogeheten resistent zetmeel (lees er hier meer over), hetgeen werkt als een prebioticum (=voeding voor de goede bacteriën) in je lichaam, en niet als glucose in je bloed wordt opgenomen. Je bloedsuikerspiegel wordt dus meer met rust gelaten.
Toch is het verstandig om de zoete aardappel, als je graag koolhydraatarm eet, niet al te vaak op het menu te zetten.
Veel koolhydraten? Bakken!
Het fijne van ntauurlijke producten die iets meer koolhydraten bevatten (denk banaan) is naar mijn mening dat ze bij uitstek geschikt zijn om mee te bakken. Stop een banaan in een bananenbrood waar je 12 plakjes uithaalt, en de koolhydraten van die ene banaan verdelen zich keurig over die plakjes. Zo zie ik het graag!
Hetzelfde principe is toe te passen op de zoete aardappel in deze zoete aardappel muffins. Schep je bord vol met 200 gram zoete aardappel puree, en je hebt een berg koolhydraten op je bord liggen. Weliswaar de goede koolhydraten, maar toch.
Gebruik je dezelfde hoeveelheid puree in muffins, dan verdeelt het geheel zich keurig over, in dit geval, zes heerlijke muffins. Die muffins krijgen extra smaak door toevoeging van flink wat kaneel. En als je het lekker vindt, kun je ook nog pure chocolade toevoegen. Ga je al watertanden?
Als je volgende keer als je zoete aardappel eet wat overhoudt, maak er dan eens deze zoete aardappel muffins mee. Succes gegarandeerd!
Zoete aardappel muffins met kaneel
Dit heb je nodig
- 200 gr zoete aardappel puree
- 3 eieren
- 20 gr erythritol
- 2 el yaconsiroop
- 30 gr kokosolie gesmolten
- 40 gr kokosmeel
- 2 tl kaneel
- 1 tl wijnsteen bakpoeder
- snuf zout
- 20 gr pure chocolade chips optioneel
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Kluts de eieren met de erythritol los. Meng de yaconsiroop en gesmolten kokosolie erdoor. Roer dan de zoete aardappelpuree erdoor.
- Meng kokosmeel, kaneel, bakpoeder en een snuf zout in een aparte kom goed door elkaar. Roer dit door het ei-aardappelmengsel tot een smeuïg deeg. Roer indien gewenst de chocolade chips erdoor.
- Schep het deeg in zes muffinvormpjes. Bak de zoete aardappel muffins in 15-20 minuten gaar.
- Persoonlijk vind ik deze muffins warm het lekkerst!
Tips
Smaken verschillen … stem hier op dit recept: